Burnuna daha estetik bir görünüm kazandırmak isteyen kişilerin başvurduğu yöntem rinoplasti adı verilen burun estetiği ameliyatıdır. Burun estetiği günümüzde en çok yapılan ve son derece olumlu sonuçlar alınan kozmetik ameliyatlardan biridir.
Reklam Alanı
Estetik olarak her zaman ön planda olan burnun dış görünümünü değiştirmek üzere yapılan ameliyatlarda solunum ve koku alma gibi önemli yaşamsal fonksiyonların korunması şarttır. Burun ameliyatının estetik yönden olduğu kadar fonksiyonel açıdan da başarılı olması kişi için çok önemlidir. Ameliyat sonrası burundan rahat nefes ve koku alabilmeniz için ameliyat öncesinde yaşadığınız burun eti büyümesi ya da sinüzit gibi sorunların ameliyat sırasında mümkün olduğunca çözülmesi gerekir.
Yüz anatomisinde en dikkat çeken noktalardan biri olan burun için rinoplasti teknikleri ve teknolojiler daha iyi görsel ve fonksiyonel sonuçlar alınmasını sağlar. Ameliyat sonrasında daha hızlı ve konforlu bir iyileşme dönemi elde etmek için tıp alanda teknikler sürekli geliştirilmeye devam ediyor.
Burun ameliyatından istediğiniz sonuçlara ulaşabilmeniz için ameliyatınızı yapacak doktorunuzun bu alanda tecrübeli olması gerekir. Ayrıca bu alandaki güncel bilgileri, cerrahi teknikleri ve gelişen teknolojileri yakından takip etmesi de önemlidir.
Rinoplasti için başarı ölçütü hastanın mutluluğudur. Operasyon sonrası burnun istenen görünümde olması ve rahat nefes alması hasta için çok önemlidir. Burun estetik ameliyatında arzu ettiğiniz görsel sonuçları elde edilebilmeniz için beklentilerinizi, doktorunuza tam olarak anlatmanız gerekir. Günümüzde kullanılmaya başlanan üç boyutlu dijital animasyon sistemleri sayesinde hastanın, ameliyattan beklentileri tam olarak alabilmeleri hedeflenmiştir.
Reklam Alanı
Rinoplasti, doktor tarafından gerekli görülmesi halinde kemiği, kıkırdak dokusunu, deri tabakasını ya da üçünü birden değiştirebilir. Ameliyat planlaması sırasında cerrah, bireyin yüzünün tüm özelliklerini, burundaki cildi ve kişinin neler değiştirmek istediğini göz önünde bulundurur. Rinoplasti için uygun görülen adaylara, kişiselleştirilmiş bir plan çıkarılır.
Tüm cerrahi işlemlerde olduğu gibi rinoplastide de çeşitli riskler vardır. Tüm ameliyatlarda enfeksiyon ve kanama riski her zaman vardır. Rinoplastiye özgü risklerde vardır. Burundan nefes almada zorluk, burun ve çevresinde kalıcı uyuşma hissi rinoplastinin riskleri arasındadır. Ayrıca eşit görünümü olmayan burun delikleri, ağrı, yara izi, septum gibi riskler de bu ameliyata özgü olarak sıralanabilir. Bunun yanında bazı hastaşarda ek cerrahi müdahale ihtiyacı da doğabilir.
Bu riskler, burun cerrahı tarafından rinoplasti düşünen kişilere detaylı bir şekilde aktarılır. Burun estetiği planlamasına geçmeden önce doktor ile hasta arasında cerrahi operasyonun etkileri üzerine bir görüşme yapılır. Bu görüşmede doktor bireyin tıbbi geçmişini değerlendirir. Doktor, kişinin ameliyat için motivasyonu ve hedefleri hakkında araştırma yapar. Bu aşamada sonuçların istenildiği gibi olması için en önemli unsur, hastanın beklentilerini ve isteklerin açık bir dille ifade etmesidir.
Cerrah, rinoplastinin kişiye neler kazandırabileceğini ve neleri kazandıramayacağını açıkça ifade eder. Hasta; burun tıkanıklığı, geçmiş ameliyatlar ve kullanılan ilaçlar hakkında gerekli bilgileri doktoruna aktarır. Özellikle kanama bozukluğu olan bireyler burun estetiğine aday olmayabilir.
Reklam Alanı
Doktor hastanın yüz özelliklerini ve burnunun içiyle dışını inceler. Böylece hangi değişikliklerin yapılması gerektiğini ve cilt kalınlığı ya da burnun kıkırdak dayanıklılığını analiz eder. Fizik muayene özellikle rinoplastinin solunum üzerindeki etkisini belirlemek için önem taşır.
Doktor, burnun fotoğraflarını çekebilir ve bilgisayar aracılığı ile görsel olarak hastaya ameliyat sonrası görünümü hazırlar. Doktor, bu fotoğrafları aynı zamanda hastanın önce ve sonrası değerlendirmeleri sırasında kullanır. Rinoplasti sonrasında genellikle hasta, aynı gün hastaneden çıkar. Anestezi sonrası ilk birkaç gün hasta hafıza kaybı yaşayabilir. Aynı zamanda karar verme güçlüğü de görülebilir.
Burun estetiği ameliyatından iki hafta öncesinde hasta ilaç alımından kaçınmalıdır. Bazı ilaçlar kanamayı artırabilir. Ayrıca bitkisel ilaçlardan da doktor önermedikçe kaçınılmalıdır. Sigara içmeye ara vermek gerekir. Sigara tüketimi ameliyat sonrası iyileşme sürecini yavaşlatır.
Burun estetiği ameliyat olacak kişinin kendine has fiziksel özellikleri ve beklentileri için kişiselleştirilme yapılır. Ameliyatın durumuna göre sedasyonlu, lokal anestezi ya da genel anestezi kararı verilir. Sedasyonlu lokal anestezi ayakta tedavi gören hastalarda uygulanırken, genel anestezi sırasında hasta tamamen uyutulur.
Rinoplasti işleminde burnun içinde ya da burnun hemen altında burun delikleri arasında küçük bir kesi alanı oluşturulur. Burun cerrahı cilt altındaki kemik ve kıkırdak sonuçlarına göre operasyonu gerçekleştirir. Burun kemikleri ya da kıkırdağının şekli, burun dokusundan alınacaklar ve eklentiler, burun yapısı ve mevcut materyale bağlı olarak cerrah tarafından belirlenir.
Ameliyat sonrası kişinin tekrar kendine gelmesi sağlık personeli tarafından takip edilir. Hastada başka sağlık komplikasyonları yoksa aynı gün taburcu edilir.
Reklam Alanı
Burun estetiği ameliyatı sonrası 1 ila 7 gün kadar iç pansumanlar yerinde bırakılır. Cerrah koruma ve destek sağlaması için buruna bir atel bant ekleyebilir. Atel bantta yaklaşık bir hafta kalır. Rinoplastiden sonra kanama ve şişmeye engel olmak için başın göğüsten daha yüksek olduğu bir pozisyonda durması gerekir. Burun şişlik nedeniyle ya da ameliyat sırasında yerleştirilen atellerden kaynaklı tıkanma yaşayabilir.
Rinoplastiden birkaç gün sonra ya da pansumanın çıkarılmasından sonra hafif bir kanamanın yanı sıra kanlı mukus akmaya devam etmesi yaygın olarak görülür. Bu drenajı emmesi için burun altına emici görev gören, küçük bir gazlı bez parçası bant aracılığı ile tutturulabilir. Rinoplasti sonrası kanama ve şişme olasılığını en aza indirmek için cerrah, birkaç hafta kadar çeşitli önlemler alınmasını önerir.
Rinoplastiden sonraki iki ila üç hafta göz kapaklarında geçici bir şişme ya da siyah-mavi renk değişikliği olabilir. Burnun şişliği uzun sürede inebilir. Beslenmede sodyumdan uzak durmaya dikkat edildiğinde şişlik daha hızla iner. Ameliyattan sonrası buruna buz ya da buz torbası gibi nesneler konulmaması gerekir. Ameliyat sonrası için bir hafta kadar normal yaşama geçmemek ve istirahat etmek en doğrusu olacaktır.
Reklam Alanı
Reklam Alanı