Endoskopik Frontal Sinüs Cerrahisi, minimal cerrahi travma yaratma avantajı sağlaması sebebi ile göz yaşı kesesi drenaj ameliyatlarında ve hipofiz bezi adenomlarının cerrahi tedavisinde her geçen gün daha fazla tercih edilen bir tekniktir. Burun çevresinde yer alan sinüslerin bölgesindeki daralma, anatominin karmaşık yapısı ve beyin, göz, görme sinirleri, ve gözyaşı kanalları gibi önemli organ komşulukları operasyonlarında, eğitim ve tecrübe kadar teknik beceriye de ihtiyaç duyulur.
Reklam Alanı
Endoskopik frontal sinüs cerrahisi, uygulamasında endoskop yardımıyla burun içerisinden sinüslere ulaşılır. Çevre dokuya zarar vermeden sinüsler temizlenir. Sinüslerin doğal kanalları açılarak operasyondan sonra fizyolojinin kaldığı yerden düzenli bir şekilde devam etmesi sağlanır. Endoskopik işlem, sinüs fonksiyonlarını kapsayan ve bozulmuş fizyolojinin düzeltilmesine yönelik olan bir ameliyat olduğu için sonuçları genellikle başarılıdır. Burun ve sinüslerin en ince ayrıntısını kadar görmeye yarayan endoskoplar ve özel mikrocerrahi aletler aracılığı ile yapılan ameliyat, uygun teknikler ve düzenli hasta takibiyle sinüzit sorununu hemen hemen ortadan kaldırır.
Sinüs hastalıkları tedavisinde uygulanan güncel teknik yöntemler başında endoskopik frontal sinüs cerrahisi gelir. Ameliyat sırasında dışarıdan herhangi bir kesi yapılmaz. Burun delikleri içine yerleştirilen ve cerrahi alanın detaylı görüntüsünü veren endoskoplarının yanından bazı aletler kullanılır. Böylece sinüslerdeki patolojilere müdahale edilir.
Endoskopik frontal sinüs cerrahisi, günümüzde kronik sinüs iltihapları tedavisinde en sık tercih edilen yöntemdir. Sinüs iltihapları dışında sinüs tümörleri, ön kafada yaralanmalar, travmaya bağlı göz çukuru hasarı gelişmesi, beyin omurilik sıvısı kaçakları ve görme sinirindeki baskılar gibi durumlarda en çok tercih edilen cerrahilerden biridir. Burun çevresinde yer alan sinüslerin bulunduğu bölgelerin anatomik yapısı, karmaşıktır. Bu alanlarda yapılan operasyonlar için gelişmiş yöntemlerin kullanılması büyük önem taşır.
Reklam Alanı
Endoskopik Frontal Sinüs Cerrahisi ile aşağıdaki sorunlara çözüm üretmek amaçlanır.
Ameliyat sırasında özellikle navigasyon, balon, microdebrider gibi ileri teknolojilere sahip cihazlar kullanılır. Bu ameliyatlarda hasta ve cerrahın konforu açısından genel anestezi çok daha fazla tercih edilir. Ameliyatın süresi patolojinin yaygınlık derecesine bağlı olarak değişir. Aynı zamanda ameliyat esnasında yapılacak burun içi eğikliğinin düzeltilmesi, estetik burun cerrahisi, burun etinin küçültülmesi gibi çeşitli işlemlerin olup olmamasına bağlı olarak süre değişiklik gösterir. Hastanın tek bir sinüsüne müdahale etmek yaklaşık 15 dakika sürer. Tüm sinüslerin temizlenmesi ise hemen hemen iki saati bulur.
Özel durumlar dışında sinüs cerrahisi sonrası burun içerisine tampon konulmaz. Hastalar burundan rahat nefes almaya devam edebilirler. Ameliyat tamamlandıktan sonra orta burun etinin alt kısmında kalan ameliyat bölgesine, doku yapışmalarını engellemek için konan özel tamponlar ve çeşitli materyaller burun solunumunu olumsuz yönde etkilemez.
Reklam Alanı
Endoskopik frontal sinüs cerrahisi sonrası, hasta ciddi bir tıkanıklık ya da ağrı şikayeti yaşamaz. basit Ağrı kesiciler genellikle yeterli olur. Hastalar ameliyat günü özel bir durum gelişmediği sürece taburcu edilir. Ameliyat sonrası antibiyotik tedavisine en az 10 gün devam edilmesi gerekir. İhtiyaç duyulan durumlarda bu süre doktor tarafından uzatılır ya da ek ilaçlar tavsiye edilir.
Ameliyat sonrası burnu temizlemesi ve mukozayı nemlendirmesi için genellikle steril tuzlu su içeren spreyler kullanılır. Bu spreyler sayesinde kabuklanmalar önlenmiş olur. Alerjik ve polip sorunu olan hastalarda ameliyat sonrası kortizon içeren spreyler önerilir. Polip oluşmasını engellemek için ilaçlara da başlanabilir. Bazı hastalarda alerjik mantar sinüziti şüphesi olabilir. Bu hastalara ameliyat sonrası ağız yolu ile mantar tedavisi de önerilir.
Endoskopik frontal sinüs cerrahisi sonrası 3 ila 4 kez pansuman yapılması gerekir. Ameliyat sonrası birinci hafta sonunda ilk detaylı pansuman yapılır. Pansuman ile burun ve sinüs drenaj kanallarında oluşan kabuklar temizlenir. Hastanın sinüslerinin içine yapışmayı önleyici materyaller yerleştirilmişse bunların alınması gerekir. Aynı zamanda ameliyat yerinde enfeksiyon kontrolü de yapılır. İlk pansumanın tüm prosedürlere uygun olarak yapılmasıa ameliyatın başarısı açısından oldukça önemlidir. Hastaya uygulanan ameliyatın şekline göre iyileşme tam olarak gerçekleşene kadar hastanın 7 ila 10 kez kontrole gitmesi gerekir.
Reklam Alanı
Endoskopik frontal sinüs cerrahisi işleminde bazı özel durumlarda ameliyatın zorluk derecesi değişebilir. Bu tip durumlarda başarısızlık ya da komplikasyon riski de artar. Ameliyatı zorlayana sebepler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Endoskopik frontal sinüs cerrahisi sırasında ya da sonrasında bazı minör ve majör komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bunlar içinde en önemlileri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Reklam Alanı
Reklam Alanı
Reklam Alanı