Yanak Tümör Eksizyonu veya Biyopsisi



Yanak Tümör Eksizyonu veya Biyopsisi

Ağız bölgesinde yaşanan değişiklikler kolay fark edilebilir. Bunun için ağız kanserleri erken dönemde teşhis edilebilir. Ağız kanserleri içinde yer alan yanak tümörleri de bu sınıfa girer. Kişinin yaptığı düzenli incelemeler sonucu ağız kanserlerinin erken fark edilmesi mümkündür. Bu durum da iyileşme şansının yükselmesinde oldukça yardımcı olur. Yapılan araştırmalar yanak tümörlerinin gelişimine pek çok faktörün katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu faktörler içinde en önemlileri sigara ve alkol tüketiminin fazla olmasıdır.

Yanak Tümör Eksizyonu veya Biyopsisi

Kötü ağız hijyeni, uygun olmayan protezlerin kullanılması ve dişlerin keskin kısımlarının neden olduğu irritasyonlar gösterilebilir. Aynı zamanda yetersiz beslenme, bazı kronik enfeksiyonlar ve bu faktörlerin kombinasyonları yanak tümörlerinin gelişiminde etkilidir. Sigara içen kişilerde yanak kanserleri görülme olasılığı içmeyen kişilere oranla dört kat daha fazladır. Tıp dünyasında, pipo ya da sigara tüketimi sırasında oluşan ısının dudak kanserlerine yol açtığı kanısı da oldukça yaygındır.

Ağız kanserleri içinde yanak tümörlerinin görülme olasılığı fazla olan kişiler, kırk yaş üzeri olan kişiler, alkol ve sigara tüketimi fazla olan kişiler ve tütün çiğneyen kişilerdir. Tedavi sırasında yanak tümör eksizyonu veya biyopsisi tercih edilir.

Reklam Alanı


Yanak Tümörü Riskini Azaltmak İçin Neler Yapılmalıdır?

  • Aylık kontrollerin yapılması önemlidir. Ağız, diş, çene ve yüz cerrahları risk taşısın taşımasın herkese her ay kendilerini düzenli muayene etmelerini önerir.
  • Yüksek risk grubu içinde olanlar, senelik olarak bir diş hekimi ya da ağız çene yüz cerrahına kontrole gitmelidir.
  • İyi bir ışıklandırma ve bir ayna yardımı ile yapılan ağız kontrollerinde; hareketli protez varsa çıkarılmalıdır. Dudaklar ve dişetleri gözle ve elle muayene edilmelidir. Başınızı geriye doğru eğdikten sonra damak kısmını gözünüz ve eliniz ile muayene etmelisiniz. Yanaklarınızı dışarıya doğru çekin ve yanakların iç kısmı ile dişetlerinizin arka kısımlarını da inceleyin. Dilinizin tüm yüzeylerini inceleyin. Çenenizin altı da dahil olmak üzere boynunuzun her iki tarafındaki lenf bezlerini ellerinizle incelemeniz gerekir.

Diğer kanser türlerinde de olduğu gibi yanak tümöründe de erken tanı ve tedavi iyileşme şansını arttırır. Yanak tümör eksizyonu veya biyopsisi ile tedavi süreci başlatılır ya da gerçekleştirilir.

Yanak Tümörü Kontrollerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Ağız dokularında yer alan beyaz lekeler,
  • Kırmızı lekeler,
  • Kırmızı ve beyaz lekeler,
  • Kolay kanayan ve iyileşmeyen yaraların olması incelenmelidir.
  • Ağızda normal olmayan kalınlaşma ya da şişliklerin varlığı incelenmelidir.
  • Kronik boğaz ağrısı ya da ses kısıklığı yaşanması,
  • Çiğneme ve yutkunma zorluğu yaşanması,
  • Boyunda kitle ya da şişlik olması,

Reklam Alanı


Bu belirtilerden herhangi birinin varlığı ağız çene yüz cerrahına başvurulması gerektiğine işaret eder. Eğer ağız çene yüz cerrahı da normal olmayan bir durumdan şüphelenirse yanak tümör eksizyonu veya biyopsisi yapabilir. Biyopsi işlemi şüpheli dokudan bir parça alınması ve mikroskobik inceleme için patoloji laboratuarına gönderilmesiyle gerçekleştirilir. Biyopsi işlemi sonrası hastaya kesin tanı konulur. Biyopsi raporu sadece teşhise yardımcı olmaz aynı zamanda tedavi planı açısından da yol göstericidir.

Yanak Tümör Eksizyonu veya Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Yanak tümör eksizyonu veya biyopsisi genellikle anormal görünümlü bölgenin ve sağlıklı dokunun bir parçasını bistüri ya da başka aletler yardımı ile alınmasıdır. Alınan dokunun bozulmasını önlemek için özel sıvılar içeren bir kap içinde patoloji laboratuvarına teslim edilir. Yanak tümör eksizyonu veya biyopsisi lokal anestezi altında yapılır. Bazı durumlarda lezyonun tamamını da çıkartmak gerekebilir.

Biyopsiden sonra hasta hiçbir sıkıntı yaşamaz. Doktor tarafından bir düre yumuşak ve soğuk besinler ile beslenmesi önerilir. Biyopsi, genellikle kulak burun boğaz uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Dermatolog ve pratisyen hekimler ile diş hekimleri de biyopsi yapma yetkisine sahiptir.

Reklam Alanı


Yanak Tümörü Riski Azaltılabilir Mi?

Yanak tümörünü önlemenin kanıtlanmış bir yöntemi yoktur. Ancak, bazı önerilere uyulduğunda yanak kanserine yakalanma riski azaltılabilir.

  • Tütün kullanımı bırakılmalıdır. Tütün kullanımı, ağız kanseri riskini arttırır. Tütün içen ve çiğneyen kişiler, ağızdaki hücreleri kansere neden olabilecek tehlikeli kimyasallara maruz bırakmış olur.
  • Alkol kullanılıyorsa miktarı azaltılmalıdır. Aşırı alkol tüketimi ağızdaki hücrelerin tahriş olmasına neden olur. Yanak kanserine karşı savunmasız hale getirir. Aşırı alkol tüketiminden uzak durmak gerekir.
  • Aşırı güneşe maruz kalmaktan kaçınmak gerekir. Genellikle gölgede kalarak dudakları güneşin zararlı ışınlarından korumak mümkündür. Güneş koruyucu krem kullanılması da önerilir. Ağız da dahil olmak üzere tüm yüzü etkili bir şekilde gölgeleyen geniş kenarlı şapka kullanımı tercih edilmelidir.
  • Bazı meyve ve sebzelerle çok yönlü, sağlıklı bir diyet yapmak yanak tümörü riskini azaltabilir.

Reklam Alanı


Yanak Tümöründe Destekleyici Bakım Nasıl Yapılır?

Yanak tümörü teşhisi konmuş ve yanak tümör eksizyonu veya biyopsisi ile tedavi edilmiş kişilerin destekleyici bakım ile süreci kolay atlatması sağlanabilir. Destekleyici bakım sayesinde yanak tümörünün fiziksel, duygusal ve ruhsal zorluklarının giderilmesi sağlanabilir. Kanserle yaşayan kişilerin ve sevdiklerinin, tedavinin ardından ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik aktivitelerde bulunmak ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olmak için pek çok program ve hizmet bulunmaktadır.

Yanak tümörünü iyileşmesi ve yanak tümör eksizyonu veya biyopsisi sonrası hayata alışma; tümörün evresine, ameliyat sırasında alınan dokulara, tedavi şekline ve daha birçok faktöre bağlı olarak her hasta için farklı bir süreçten oluşur. Tedavi sonlanmış olsa bile hasta, uzun vadeli yan etkilerle başa çıkmak gibi sorunlar ile karşı karşıya kalabilir.

Hastanın yaşadığı süreci kolay bir şekilde atlatabilmesi için hem beslenmesine yönelik hem de psikolojisine yönelik yeni düzenlemeler yapılmalıdır. Bir diyetisyen aracılığı ile beslenmelerini yönetmelerine yardımcı olmak gerekir. Yanak tümörü ve tedavileri, kişinin özgüvenini ve beden imajını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu süreci kolay aşabilmek için bir psikologdan da destek alınabilir.

Reklam Alanı


Loader