Deviasyon Ameliyatı



Deviasyon Ameliyatı ( Septoplasti )

Vücudumuzun solunumunda görevli olan burnun kemik ve kıkırdak yapısında bazı durumlarda eğrilik sorunu ortaya çıkabiliyor. Nefes alıp verirken ciddi sıkıntılar ortaya çıkaran bu durum, kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürüyor. Burundaki bu eğriliği düzeltmek için farklı yöntemlerle deviasyon ameliyatı yani septoplasti uygulanıyor. Genel anestezi altında gerçekleştirilen bu cerrahinin ardından hasta geçmişte yaşadığı birçok sorundan kurtuluyor. Horlama, sinüzit enfeksiyonları, geniz akıntısı ve kronik baş ağrısı olarak ortaya çıkan bu semptomlardan Septoplasti ile kurtulmak mümkün.

Reklam Alanı


Burunun iç kısmında yer alan septum, burnu orta hatta iki bölüme ayırır. Bu yapı doğuştan ya da zaman içerisinde geçirdiği travmalar sonucunda eğrilebilir. Bu durum septum deviasyonu olarak açıklanır. Septum deviasyonu düzeltmek için Septoplasti, deviasyon ameliyatı gerçekleştirilir.

Deviasyon Ameliyatı

Deviasyon Ameliyatı ( Septoplasti ) Nedir?

Septum deviasyonu tedavisi cerrahi olarak yapılır. Septoplasti, deviasyon ameliyatı genel ya da lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Ortalama 1 saat süren operasyon hastanın durumuna göre bazen kısa bir süre daha uzayabilir. Ameliyat sırasında genellikle burun delikleri içinden yapılan ve ameliyat sonrası dışarıdan görünmeyen kesiler tercih edilir. Septoplasti, deviasyon ameliyatı sırasında septumun kemik ve kıkırdak yapıları değişik tekniklerle düzeltilir. Bazı vakalarda yapı yerinde düzeltilemeyebilir. Böyle durumlarda aşırı eğik kısımlar dışarı alınır. Günümüzdeki ameliyatlarda bu kemik ve kıkırdak dokular atılmaz ve olabildiğince yeniden şekil verilerek yerine yerleştirilmeye çalışılır. Ameliyat sonunda düzeltilen septumun yerinde durması için her iki burun boşluğuna 1 ila 3 gün kalacak şekilde silikon gibi tamponlar kullanılır. Bu tamponlar kendiliğinden eriyen yapıdadır. Dokuya yapışmama, kan emme özelliği olan, çıkarılması pratik ve ağrı yapmama, hava geçişi sağlama özelliği olan tamponlardır.

Ameliyattan sonra hastanın yüzünde herhangi bir şişme ya da morarma izlenmez. Hasta 1 gece hastanede kalabileceği gibi bazen aynı gün evine yollanabilir. Tamponlar alındıktan sonra hasta işine dönebilir. Burun dokularının tam anlamıyla iyileşmesi 3 ila 6 haftayı bulabilir. Septoplasti ameliyatında yüz şeklinde olumlu ya da olumsuz bir etki gözlemlenmez. Ameliyatta temel amaç solunumun gelebilecek en ideal seviyeye getirilmesidir.

Reklam Alanı


Septoplastide Bir Yaş Sınırı Var Mıdır?

Çok özel durum olmadığı sürece Septoplasti, deviasyon ameliyatı kemik büyüme yaşının tamamlandığı 17-18 yaşlarında tercih edilir. 17 yaş öncesinde yapılan ameliyatlardan sonra kemik ve kıkırdak yapı büyümeye devam edeceği için yeniden eğilme yaşanabilir. Böyle bir durumda ise ameliyat tekrar edilebilir. Ancak, çok sıkıntı yaşayan küçük yaşlardaki çocuklara, ilerleyen yıllarda yeniden bir ameliyat gerekebileceği bilgisi verilir. Ameliyat çocuk septoplasti tekniği ile gerçekleştirilir.

Deviasyon Şikayetleri Nelerdir?

Burun Tıkanıklığı Sorunu: Hasta sıklıkla deviasyon olan tarafta sabit bir tıkanıklık yaşar. Diğer burun deliğinde ise burun etinde zaman zaman şişmeye bağlı değişken tıkanıklıklar gözlemlenir. Hasta farkında olmadan deviasyon olan tarafa yatar ve daha rahat nefes alır. Deviasyonun miktarı değişiklik göstermese de verdiği tıkanıklık ve rahatsızlık hissi, 30 yaşlarından sonra kendini daha çok hissettirir. Ağzı açık uyuyan kişi, özellikle sabahları boğazda kuruma ve yapışıklık hissi ile uyanır. Uyku kalitesi olumsuz yönde etkilenir. Ayrıca burundan rahat nefes alamayan kişinin, efor kapasitesi de bir miktar düşer.

Sık Sık Tekrarlayan Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları: Yüksek derecede deviasyonu olan kişiler daha sık üst solunum yolu enfeksiyonu yaşanır. İyileşme süreleri de genelde daha uzun sürer.

Tekrar Eden Burun Kanaması: Özellikle keskin çıkıntılı deviasyonu olan kişilerde, çıkıntı olan bölgede mukoza incelmeye başlar ve kurur. Bu durum zaman zaman burun kanamasına yol açabilir.

Koku Almada Güçlük: Burun içinin üst kısmındaki koku bölgesine koku moleküllerinin ulaşmasında deviasyon büyük bir engeldir. Bu durum koku alma güçlüğü ile sonuçlanabilir.

Yüz Bölgesinde Ağrı: Mukoza bölgelerinin oluşmasıyla kontakt baş ağrısı ortaya çıkabilir. Bu tip ağrılar genellikle yüzün ön bölgesinde ve künt ağrılar şeklinde gelişir. Çok şiddetli olmayan ancak, rahatsız edici ağrılardır.

Deviasyon direkt olarak kalp ya da akciğer hastalığına neden olmaz. Ancak, mevcut bir hastalığın artmasına neden olabilir.

Reklam Alanı


Deviasyon Ameliyatı Sonrası Neler Yaşanır?

Septoplasti, deviasyon ameliyatı sonrası yerleştirilen tamponlar, burun salgısının artmasına sebep olur. Tamponların kenarından ve genizden pembe renkli hafif kanlı bir akıntı gözlemlenir. Bu akıntı giderek azalacak şekilde tamponlar alınana kadar devam edebilir. Cerrahın önerdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. 2. günden sonra çok sıcak olmayacak şekilde kısa süreli banyo da yapılabilir.

Ameliyat sonrası hasta burnunda kuruma hissi ve içinde kabuklanmalar yaşayabilir. Bu durumu azaltmak için tamponlar alındıktan sonra burun hafifçe temizlenir. Hasta burun spreyleri ve özel burun yıkama lavajları da kullanabilir. Septoplasti, deviasyon ameliyatı sonrası ilk günlerde hastanın günde birkaç kez buhar tedavisi yapması faydalı olabilir.

  • Doktorun belirlediği süreye kadar hasta burnunu sümkürmemelidir.
  • Burun travması yaşamaktan kaçınmalı ve burnunu ellememelidir.
  • Hasta 2 hafta kadar yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. Daha çok dinlenmeye özen göstermelidir.
  • Burun içinde tam iyileşme 3 ila 6 hafta arasında tamamlanır. Bu zaman içinde önerilen pansuman ve kontrollere düzenli olarak gidilmelidir.

Reklam Alanı


Deviasyon Ameliyatının Komplikasyonları Nelerdir?

  • Septoplasti, deviasyon ameliyatı sonrası birkaç hafta içinde kanama yaşanabilir. Yaşanan kanamaları durdurmak için buruna tampon yapmak gibi bazı müdahaleler gerekebilir.
  • Yaşanabilecek enfeksiyonlar sebebi ile ilave antibiyotikler kullanılabilir.
  • Hasta dudağının üst kısmında ya da üst ön dişlerde geçici his kaybı yaşayabilir.
  • Yeteri kadar düzelmemiş, tekrar eden ya da süreklilik gösteren solunum problemleri yaşanabilir.
  • Operasyondan sonraki ilk birkaç ay, burun içindeki yapışıklıklar ya da skar dokusu oluşması olabilir. Burun septumunda bozulma ve eğilme gibi sorunlar da ortaya çıkabilir. Tüm bunlar ve yeni bir burun travması yaşanması halinde bozulmalar olursa, düzeltme ameliyatına ihtiyaç duyulabilir.
  • Burun içinde orta ince duvarda yani septumda delik oluşabilir. Bu durum genellikle büyük bir sorun yaratmaz ancak, ıslık sesi, kabuklanma, kanama gibi durumlara yol açabilir. Yeni müdahale gerektiren durumlar arasında gösterilebilir.

Reklam Alanı


Loader