Radyofrekans ile Konka Küçültülmesi



Radyofrekans ile Konka Küçültülmesi

Alt burun etleri büyümesi sonucu oluşan ve genellikle geceleri daha fazla şikayete sebep olan tıkanmalar radyofrekans ile konka küçültülmesi operasyonu ile tedavi edilir. Bu tedavi ile burun etlerinin gerektiği kadar küçültülmesi farklı yöntemlerle yapılabilir. Burnun görevleri içinde oldukça önemli bir yere sahip olan alt burun etleri günümüzde hiç bir şekilde tamamen kesilerek çıkarılmaz. Geçmiş yıllarda genellikle kesilerek çıkarılan burun etlerini takiben burun fonksiyonları bozulmaktaydı.

Reklam Alanı


Bu durum solunum fizyolojisinde olumsuz sonuçlar doğurmasının yanı sıra burun içinde kuruma, kabuklanma, tekrarlayan enfeksiyonlar ve yanma hissi gibi şikayetlere sebep oluyordu. Yaşanan bu olumsuzların tedavisi de bazen imkansız olabiliyordu. Bu sebeple de alt burun etlerini küçültmek için yapılan işlemler sırasında aşırı küçültmeden kaçınılıyor. Aynı zamanda burun etlerinin dış yüzey mukozasına zarar vermeyecek teknikler tercih ediliyor.

Radyofrekans ile Konka Küçültülmesi

Burun içi septumunda bir tarafa eğiklik olan hastaların büyük bir kısmı, hacim olarak daha geniş olan karşı burun boşluğunda yer alan etlerde büyüme yaşar. Radyofrekans ile konka küçültülmesi ameliyatlarında solunum açısından başarılı bir sonuç elde edebilmek de çok önemlidir. Bunun için ameliyat esnasında, özellikle eğikliğin karşı tarafındaki burun pasajında bulunan etlerinin uygun bir müdahale ile küçültülmesi gerekir.

Eğer bu duruma müdahale edilmezse bir tarafa doğru kaymış durumda bulunan septumda sorunlar yaşanır. Ameliyattan önce daha geniş olan diğer burun deliği semptumun orta hatta gelmesiyle kısmen daralır. Ameliyattan önce hacme uyum sağlayan konkalar küçültülmezse tıkanıklık yaşanır. Radyofrekans sayesinde mevcut mukozaya zarar vermeden mukoza altı doku hacminin azaltılması en sık tercih edilen konka küçültme yöntemlerinden biri olarak gösterilir.

Bir diğer yöntem ise etlerin kemik kısmında da büyüme gözlendiği durumlardır. Bu yöntem ile mukoza altındaki yumuşak doku ve kemik dokusunun tıraşlanarak küçültülmesi operasyonu gerçekleştirilir. Orta burun etlerinin içinde yapısal olarak hava hücresi bulunabilir. Bu hava hücresi gelişim esnasında büyümesiyle orta burun pasajında hava akımını önler. Bunun yanında pasajın dış duvarında bulunan sinüs boşalma kanallarında tıkanmaya bağlı olarak kronik sinüs iltihaplarına sebep olabilir.

Bu ve benzeri sorunlara sebep olan orta burun etlerine uygun olacak şekilde endoskopik cerrahi teknikerlerin kullanılması ve küçültülmesi gerekir. Görev olarak alt etler kadar kritik olmayan orta etler, tam olarak çıkartıldığında burun fizyolojisinde ciddi bir sorun oluşmaz. Ancak, bu yapıların daha sonra yapılabilecek sinüs müdahalelerinde yol gösterici bir rol üstlenmesi sebebi ile genellikle tam olarak çıkartılmamaları gerekir.

Reklam Alanı


Radyofrekans ile Konka Küçültülmesi Ameliyatı Nedir?

Radyofrekans ile konka küçültülmesi cerrahisi, alt nazal konkaların incelendiği ve azalmış burun hava akışını yeniden sağlamak için boyut olarak küçültme yapılan bir ameliyat türüdür. Ameliyatta izlenen yol, burnun her iki tarafındaki burun deliklerinden yapılmasıdır. Radyofrekans ile konka küçültülmesi işleminde genel anestezi daha çok tercih edilir. Bazen ise burun solunumunu iyileştirmek üzere diğer prosedürlerle birlikte gerçekleştirilir.

Genellikle çocuklar burundan nefes almakta zorlandıklarında konka cerrahisine başvurulur. Ayrıca bazı yetişkin hastalar türbülanslı hava akışı sebebi ile horlama, uyku güçlüğü ve burun kanaması yaşayabilir. Bu durum da burnu kaplayan mukoza zarının kurumasına yol açabilir. Yaşanan olumsuzluklardan koku alma duyusu da etkilenebilir.

Radyofrekans ile Konka Küçültülmesi Ameliyatının Başarısı ve Etki Süresi Nedir?

Radyofrekans ile konka küçültülmesi işleminin başarısı ve etki süresi radyofrekans cihazının teknolojisi ile yakından ilgilidir. Konka içinde uygulama yapılan bölge sayısı, işlem esnasında alt konka kemiğine dışa kırma uygulanması gibi faktörlerden etkilenir. Radyofrekansın başarılı sonuç verdiği hastaların alerjik rinit, vazomotor rinit gibi hastalıklarının bulunması halinde, sorunun tekrar etme ihtimali yükselir. Sürekli olarak havanın kuru ve kirli olduğu ortamlarda bulunan ya da tansiyon ilaçları gibi damar genişletici ilaçlar kullanan kişilerde de tekrar etme riski yüksektir. Alt burun etleri işlemden bir süre sonra sıraladığımız etkenlerden birinin varlığı halinde tekrar büyüyebilir. Bu durum ile karşı karşıya kalan hastaya, radyofrekans işleminin tekrarı önerilir.

Reklam Alanı


Radyofrekans ile konka küçültülmesi, şikayetlerin tekrarlama ihtimaline karşılık tercih edilir. Bunun en büyük sebebi, her bir uygulamanın yüksek başarı şansına sahip olması, tampon gerektirmemesi, lokal anestezi ile yapılabilmesi gibi sıralanabilir. Güvenilir bir operasyon olan konka küçültülmesi, hastalar ve hekimler tarafından en sık tercih edilen uygulamalardan biridir.

Radyofrekans ile Konka Küçültülmesi Uygulama Öncesi Hazırlıklar Nelerdir?

Radyofrekans ile konka küçültülmesi bir hafta öncesi ile bir hafta sonrasında aspirin ve benzeri ilaçlar kullanılmaması gerekir. Uygulama sonrası hastanın burnunun içine tampon ya da herhangi bir başka yabancı madde eklenmez.

Reklam Alanı


Radyofrekans ile Konka Küçültülmesi Operasyonu Sonrası Süreç Nedir?

Radyofrekans ile konka küçültülmesi ameliyatı, tek başına yapılması durumunda genellikle lokal anestezi altında ya da genel anestezi altında gerçekleştirilir. Burun eti küçültme ameliyatı sonrası hasta ağrı hissetmez ya da hissettiği hafif ağrılar için doktor tarafından önerilen ağrı kesicileri kullanılabilir. Hasta, özel bir durum yoksa operasyon ile aynı gün taburcu edilebilir. Bu ameliyat sonrası beslenme ile ilgili herhangi bir kısıtlama yapılmaz. Hasta duşunu alabilir, banyo yapabilir. Ancak, duş sırasında ya da banyo esnasında ılık su tercih etmelidir. Hamam ya da sauna gibi yoğun buhar içeren alanlardan da bir süre uzak durması gerekir.

Radyofrekans ile konka küçültülmesi ameliyatı sonrasında burun temizliği için bir sprey önerilir. Aynı zamanda diğer ilaçlar ise mutlaka düzenli kullanılmalıdır. Ameliyat sonrası ilk iki hafta boyunca tütün mamullerinden de uzak durulmalıdır. Burun eti küçültme ameliyatı sonrası göz çevresinde şişlik ve morluk görülmez. Buruna alçı konma durumu da yoktur. Ameliyat esnasında tampon ve dikiş kullanılmaz. Ameliyat sonrası birkaç gün kadar burnun, sertçe sümkürülmemesi gerekir.

Reklam Alanı


Loader