Kadın doğum, kadın bedeni ve üreme sistemi ile ilgilenen bilim dalıdır. Kadın doğum uzmanlarının çoğunu jinekologlar oluşturmaktadır. Kadın doğum uzmanları hamilelik, doğum ve puerperium gibi doğumdan sonraki zamanla ilgilenmektedir. Kadın doğum uzmanları kadın hastalıklarının teşhisinde ve tedavisinde gerekli tıbbi bakımları yerine getirmektedir.
Kadın doğum uzmanlarının bazı temel sorumlulukları bulunmaktadır. Bunlara bakıldığında;
Muayene sonuçlarını ve rapor sonuçlarını bir araya toplayarak hastanın tıbbi geçmişini kayıt altına almak
Doğum öncesinde, doğum esnasında ve doğum sonrasında kadınlara gerekli bakım ve tedavi işlemlerini uygulamak
Kadınların doğum esnasında sağlıklı bir şekilde bebeğini dünyaya getirmesine yardımcı olmak ve gerektiği zaman cerrahi işlemleri uygulamak
Hastaların tedavilerini izlemek ve gerektiği durumlarda ailelerine bildirmek gibi pek çok sorumlulukları yer alır.
Kadın doğum uzmanı olmak için öncelikle gerekli eğitimi tamamlamış olmak gerekir. Bu alanda çalışmak oldukça sabır ve yoğun tempo istemektedir. Farklı zamanlarda farklı mesailer yerine getirebilirsiniz. Muayene ettiğiniz hastalara karşı empati içerisinde olmanız gerekir.
Reklam Alanı
Kadın Doğum Hangi Hastalıklara Bakar
Kadın doğum bölümü adet dönemi rahatsızlıkları, cinsel fonksiyonlarda bozukluk, doğum problemleri gibi pek çok alanda hastalarına yardımcı olmaktadır. Kadın doğum uzmanlarının baktığı hastalıklar;
- Periyodik şekilde jinekolojik muayeneler
- Hormonal bozuklukların tedavisinde
- Kanser taramalarında
- Evlilik öncesi muayenede kadın doğum uzmanlar tarafından gerekli incelemeler yapılmaktadır.
Kadın doğum bölümünde gebelikten önce ve sonra gerekli muayeneler yapılmaktadır. Gebelik süreci düzenli bir şekilde takip edilir. Annenin ve bebeğinin sağlığına çok titiz bir şekilde önem verilir. Doğacak olan bebeğin sağlıklı olması için gerekli olan tüm bilgiler anneye verilir. Herhangi bir durum için önlemler alınır ve gerektiğinde müdahale edilir. Bunların yanında akraba evliliklerinin meydana getireceği tüm olumsuzluklar anlatılır.
Kadın doğum bölümü oldukça kapsamlı bir alanı içine almaktadır. Bunların başında gebelik hakkında bilgilendirme gelir. Gebelik süreci anne adayları için oldukça zor ve hassas bir dönemi kapsar. Anne adayının gebelik sürecinde yapılan tüm tahlillerini ve testin sonuçlarını yakından takip eder. Bebeklerde oluşabilecek kalıtsal veya ailesel bir sağlık sorununun olup olmadığını araştırır. Gebelik süresi boyunca anne adayının egzersizlerini, beslenme şekillerini belirleyerek takip eder. Ayrıca doğuma hazırlık dönemlerinde de yardımcı olmaktadır. İlerleyen dönemlerde anne karnındaki bebeğin kalp atışlarını dinleyerek iyilik durumunu tespit eder.
Kadın doğum bu sağlık hizmetlerinin yanında kadınlarda meydana gelen üriner sistemdeki rahatsızlıkla da ilgilenmektedir. Ayrıca idrar kaçırma, idrar torbasında meydana gelen sarkmaları ve rahim sarkması gibi sağlık sorunlarının çözülmesinde yardımcı olur. Gerekli tahliller yapılarak tedavi yöntemi belirlenir.
Dünya genelinde kanser kaynaklı kadın ölümleri oldukça karşımıza çıkar. Bu kanser hastalıklarına bakıldığında meme kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri ilk sırada yerini almaktadır. Bunu önlemek için kadınlar yıl içerisinde düzenli şekilde kadın doğum uzmanlarına giderek gerekli tahlilleri yaptırmalıdır. Böylece oluşabilecek rahatsızlığın önüne geçilir. Erken teşhis ve tanı büyük problemlerin önüne geçilmesinde oldukça önemlidir.
Menopoz dönemi kadın sağlığı için oldukça önemli olan bir dönemdir. Bu sebepten dolayı menopoz döneminde gerekli kontroller kadın doğum uzmanları tarafından düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Genital bölgede meydana gelen kanser rahatsızlıklarının pek çoğu bu dönemde ortaya çıkmaktadır. Bu dönemde yapılan testler ile oluşabilecek hastalıkların önüne geçilir.
Kadın doğum genç kızların ve kız çocuklarının jinekolojik sorunları ile ilgilenir. Bu dönemde doğal süreçler izlenerek gerekli bilgilendirmeler yapılır. Kadın doğum aynı zamanda jinekolojik hastalıkların tedavisinde değil, gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı bir bölümdür.