Terapötik Kürtaj



Terapötik Kürtaj

Kürtaj rahim içerisindeki gebeliğin sonlandırılması veya rahimin içinin temizlenmesi anlamına gelir. Kürtaj işlemi gebeliğin sonlandırılmasının yanında düşük yapan kişilerde rahmin içerisinde eğer parçalar varsa onları temizlemek için de uygulanan bir işlemdir.

Kürtaj işlemi aslında rahim içini temizlemedir. Bu işlem için sadece gebe kalınması gerekmez. Uzun süre adet gören kişilerde de kürtaj işlemi yapılır. Yapılan bu işlemin adı tanısal kürtaj olarak geçer. Kürtajın ardından kanama kesilir. Ardından alınan parça incelenmek üzere patolojiye gönderilir. Ayrıca rahim içerisinde küçük polip merkezlerinin alınması içinde kürtaj işlemi gerçekleştirilir.

Reklam Alanı


Gebeliğin anne adayının sağlığını veya bebeğin sağlığını olumsuz etkilemesi gibi durumlarda kürtaj işlemi uygulanır. İşlem süresi ortalama 15-20 dakika sürer. Kürtaj işlemi öncesince rahim ağzı açık değilse rahim ağzı açılır. Ardından rahimin iç kısmında oluşan gebeliğin boşaltılması veya rahim içerisinden patoloji işlemi için parça alınması gerçekleştirilir. Kürtaj için kullanılan malzemeler küreğe benzer. Böylece temizleme işlemine kazınarak başlanır. Ardından aspiratör yardımı ile vakumlarla rahimin içerisinde bulunan materyaller temizlenir.

Kürtaj işleminin sonlanmasının ardından hasta kramp şeklinde ağrılar yaşar. Bu durum son derece normaldir. Aynı zamanda leke şeklinde vajinal kanamalarda görülür. Oluşan kramplar ve kanamalar birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ağrılar ve tedavi işleminin devam etmesi için doktorunuz antibiyotik ve ağrı kesiciler verir.

Kürtaj işleminin son bulmasının ardından kişi bazı durumlara dikkat etmesi gerekir. Bunlara bakıldığında;

Cerrahi işlemin ardından kişi 2 hafta kadar bir cinsel ilişki içerisinde bulunmaması gerekir. Çünkü bu dönemde geçirilen operasyondan dolayı rahim ağzı açıktır. Bu da enfeksiyon riskinin yüksek olması anlamına gelir.

Kürtaj işleminin ardından oluşan kanamalar için ped kullanılması gerekir. Tampon şeklinde kullanım kesinlikle yanlıştır.

Doktorunuzun belirttiği zaman içerisinde muayene için tekrar kontrole gidilmesi gerekir.

Kürtajdan sonra yüksek ateş, aşırı kanama, şiddetli ağrıların olması tehlikeli bir durum anlamına gelmektedir. Ayrıca kürtajdan sonra kötü kokulu bir akıntı gibi durumlarda mutlaka işlem yapan doktora başvurmanız gerekir.

Terapötik Kürtaj

Terapötik Kürtaj Tedavi Amacı

Gebelikler her insan için farklı riskler barındırmaktadır. Bazı durumlarda ise gebelik yaşayan kadın yaşamsal sıkıntılar ve sosyal sıkıntılar yaşayıp gebeliğine son vermek isteyebilir. Alınan bu karar kadın için son derece zor ve psikolojik olarak oldukça sancılı bir süreci barındırır.

İstenmeyen gebeliğe son verme işlemine çevredeki insanların saygı duyması gerekir. Bu durum tam tersi şeklinde de yaşanabilir. Anne karnında bulunan bebeğin ultrasyon işleminin ardından doğduktan sonraki hayatını tehlikeye atabilecek bir sıkıntı bulunursa gebelik sonlandırılır. Bu gibi durumlarda yapılan işlemlere de terapötik kürtaj ismi verilir.

Gebelik yaşayan bazı anne adayları ciddi bir sağlık sorunları yaşayabilir. Gebelik esnasında da bu sağlık sorunları için kullanılacak olan ilaçları kullanamaması durumu ortaya çıkar. İşte bu sağlık sorununu engellemek için zaman zaman gebelik sonlandırılabilir. Bu yapılan işleme de terapötik kürtaj denilir.

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması uygun bir ortamda gerçekleştirildiğinde birey için hiçbir risk taşımaz. Kürtaj işlemi esnasında uzman hekimlerin yer alması risk faktörünü oldukça düşürür.

Reklam Alanı


Terapötik Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj olmak isteyen kişi öncelikle jinekolojik muayene için masaya yatırılır. Ardından anestezi uzmanları tarafından hastaya anestezi işlemi uygulanır. Damar yolundan hastaya verilen anestezi ile hasta uyutulur. Rahmin içini daha rahat bir şekilde görebilmek için rahim ağzının açılması gerekir. Bu işlem için rahime speklum adı verilen alet yerleştirilir. Açılan rahimin ardından vakum yardımı ile içeride bulunan gebeliğe ait parçalar çekilir. Yapılan bu işlem ortalama 2-3 dakika kadar sürer. İşlem son bulduktan sonra hasta uyandırılır.

Terapötik kürtaj oldukça kolay yapılan bir işlemdir. Ancak zaman zaman lokal anesteziden dolayı bazı tansiyon yükselmeleri görülür. Bunun nedeni ise rahmi genişletmek amacı ile rahmi tutan aletin hissedilmesidir. Genel anestezi ile uygulanan işlemlerde ise hastanın yaşı, sağlık durumu ve alerjik öyküsünün olup olmaması gibi durumlar etkiler.

Kürtaj işlemi oldukça çabuk iyileşme gösteren bir işlemdir. Ancak kişinin kendine dikkat etmesi gerekir. Terapötik kürtaj işlemini geçiren hastaların kürtaj sonrasında kanamalar geçirmesi normal bir durumdur. İşlemin ardından hasta aynı gün içerisinde taburcu edilir. Beslenme konusunda herhangi bir diyet yoktur. Fakat çok sulu besinler tüketmesi önerilir. İşlemin ardından kabız olmamaya oldukça dikkat edilmesi gerekir. Kürtaj sonrasında en önemli husus doktorun verdiği ilaçları çok düzenli bir şekilde kullanımını gerçekleştirmek gerekir.

Terapötik kürtajın ardından duş alınmasının hiçbir sakıncası yoktur. Fakat vajinal bölgeye duş aldırma işlemi uygulanmamalıdır. Oluşabilecek enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için duş alırken ayakta duş alınmalı ve vajinaya su kaçırmamaya dikkat edilmelidir. Duş esnasında sabun ve duş jeli gibi kimyasalların vajinaya girmesi engellenmelidir.

Kürtaj işlemi için belirlenen herhangi bir süre bulunmamaktadır. 18 yaşından büyük ve evli olan kadınlar eşinin de rızası ile kürtaj olabilir. Ancak 18 yaşından küçük olanlar velinin onayı ile kürtaj olabilirler. İşlem süresi son adet kanamasından sonraki 10 hafta için geçerlidir. 10 haftadan sonraki gebeliği hiçbir kurum kürtaj işlemini yapma yetkisine sahip değildir. Fakat 10 haftayı geçmiş olan bazı gebeliklerde anne adayının hayati risk taşıması gibi bir durum ortaya çıkar. Böyle zamanlarda kürtaj işlemi uygulanır. Hayati risk taşımasından dolayı gebelik süresine bakılmaksızın gebeliği sonlandırmak için kürtaj işlemi yapılır. Kürtaj işlemi gereken durumlarda yapılması gerekir.

Kürtaj işleminin en riskli durumu halk arasında da bilinen parça kalması durumunun meydana gelmesidir. Bu parça genellikle belirli bir süre sonra ortaya çıkar. Kesilmeyen bir kanamanın meydana gelmesi ile kendisini belli eder. Bu işlemin tedavisinde ise tekrar kürtaj işlemi yapılması gerekir. Bu durum hasta için ciddi bir sorun yaratmaz. Genelde 5 haftadan küçük veya 10 haftadan büyük olan gebeliklerde fazla görülür. Büyük gebeliklerde gerçekleşen kürtaj işleminde aşırı kanamalar meydana gelebilir. İşlem esnasında kanama durdurulamazsa hasta şok tablosuna girer. Yaşanılan bu durum oldukça nadir görülen bir durumdur.

Reklam Alanı


Kürtajdan sonra enfeksiyon riski oldukça önemlidir. Enfeksiyon işlemin ardından 5-6 gün içerisinde ortaya çıkar. oluşan bu enfeksiyon tüplere kadar yayılması durumunda kısırlığın oluşmasına neden olur. Enfeksiyonu engellemek için işlem esnasında oldukça hijyenik ve steril bir ortam tercih edilmelidir. Zaman zaman kişinin kendisinden kaynaklanan sebeplerden dolayı da enfeksiyon riski görülür. Bunu engellemek için kürtaj işleminin ardından mutlaka antibiyotik alınması gerekir.

Kürtajdan sonra son derece nadir görülen olayda rahimde kan birikmesidir. İşlemden sonra rahim kendisini sımsıkı kapatır. Bundan dolayı kan rahimin içerisinde birikir. Bu durum hasta için oldukça ağrılıdır. Sorunun çözülmesi rahim ağzının ince bir buji ile açılması ile çözülür.

Hastanın daha önceden geçirmiş olduğu operasyonlardan dolayı kürtaj yapılamaz. Bunun sebebi ise rahimin operasyonlardan dolayı şekil bozukluklarına uğramasıdır. Operasyon esnasında böyle bir durum ile karşı karşıya kalınması halinde hasta uyandırılır. Ağızdan veya vajinal yoldan bazı ilaçlar uygulanır. Böylece rahim ağzının açılması sağlanır. Ardından cerrahi işlem devam eder.

Reklam Alanı


TALEP OLUŞTUR

KADIN DOĞUM

  • İLGİLİ AMELİYATLAR

  • Reklam Alanı


    Loader