Servikal Biyopsi ve Tanısal Küretaj



Servikal Biyopsi ve Tanısal Küretaj

Servikal biyopsi genital bölgede ve serviks bölgesinde kanser hücrelerinden şüphelenilmesi durumunda parça alınması işlemine servikal biyopsi denilir. Servikal biyopsi kanser hücrelerinin teşhisi açısından oldukça önemli bir biyopsidir. Parça alınma işleminin başlamasının ardından patolojik incelemelerde başlar.

Reklam Alanı


Patoloji bilimi ise alınan parçanın geniş bir şekilde inceleyen bir bilim dalıdır. Patoloji işlemi özellikle son dönemlerde rahim ağzı kanserlerinin teşhisinde oldukça fazla kullanılmaktadır.

Servikal Biyopsi ve Tanısal Küretaj

Tanısal küretaj rahimin içerisinde meydana gelen istenilmeyen gebeliği sonlandırmak için uygulanan bir işlemdir. Küretaj işlemi istenmeyen gebelikleri sonlandırmak için uygulanmasının yanında düşük yapmış kişilerde rahmin içinde bulunan kalıntıları temizlenmesi için uygulanır. Kürtaj işlemi aslında tüm rahim içinin temizlenmesi anlamına gelmektedir.

Servikal Biyopsi Belirtileri

Rahim ağzını döşeyen yapıda meydana gelen kanser aniden ortaya çıkmamaktadır. Normal serviks hücreleri yavaş yavaş kanser hücrelerine dönüşür. Bu dönüşüm yavaş yavaş oluşurken bazı durumlarda bu süreç bir yıldan az olmaktadır. Rahim ağzında meydana gelen kanser genellikle orta yaştaki insanlarda görülmektedir. Kanser tanısı konmuş hastaların yaş ortalamaları 35- 55 yaşları arasındadır. Bu hastalık doğurganlık döneminde de oldukça fazla karşımıza çıkmaktadır. Hatta gebelik sürecinde kanser hastalıkları arasında en fazla görülen kanserler arasında yerini alır.

Serviks kanseri 30 yaşın altındaki bayanlarda sık görülmez. Rahim ağzı kanseri her ne kadar genç yaşlarda ortaya çıksa da ilerleyen yaşlarda karşımıza oldukça fazla çıkar. Rahim ağzı kanserlerinin bulguları genelde erken evre kanserleri gibi bir belirti göstermemektedir. Bu rahatsızlığın en sık görülen belirtisi ise vanijal kanamaların olmasıdır. Beklenmeyen bir şekilde adet kanamasından farklı olarak kanlı bir akıntı meydana gelir. Görülen bu akıntı lekelenme veya hafif kanama şeklinde oluşur. Genelde iki adet arasında görülmektedir. Aynı zamanda cinsel ilişkinin ardından meydana gelen kanama da bu hastalığın belirtileri arasında yerini almaktadır.

Reklam Alanı


Adet kanamaları daha uzun ve daha şiddetli bir şekilde meydana gelmektedir. Menapoz dönemindeki kadınlarda ise kanama ve fazla miktarda vajinal akıntı olarak kendisini belirtir. Cinsel ilişki esnasında oluşan serviks ağrısı bu hastalığın belirtisidir.

Belirtilen bu bulgular rahimin enfeksiyonlanması sonucunda da oluşmaktadır. Oluşan bu belirtileri göz ardı etmemek gerekir. Kanserin ilerlemesinin önüne geçmek ve tedavinin başarısını arttırmak için erken teşhis oldukça önemlidir.

Serviks kanserine neden olan çok fazla sebepler bulunmaktadır. Bu riskleri taşımayan herhangi bir kadında serviks kanserini taşıyabilir. Rahim ağzında meydana gelen kanserin ilk belirtisi HPV virüsünün görülmesidir. Uzmanlar rahim ağzı kanserinin oluşması için hastanın HPV enfeksiyonunu mutlaka almış olması gerektiğini düşünmektedir. Genital bölgeye alınan HPV virüsünün anal bölgede siğillere neden olduğu bilinmektedir. Bu HPV virüsleri genelde deriden deriye cinsel temas yöntemi ile geçmektedir.

Kansere neden olan HPV virüslerinin pek çoğu kansere neden olmamaktadır. Yüksek riskli olan HPV virüsü E6 ve E7 vitaminlerinin yapısını bozarak tümör oluşumuna zemin hazırlar. Sigara kullanan kadınlar kullanmayan kadınlara göre oldukça yüksek risk altındadır. Sigara kullanımı vücutta akciğerden çok diğer kısımlarda kansere yol açan dokuların oluşmasına zemin hazırlar. HIV infiksiyonu taşıyan kadınlarda normalde oluşan rahim kanseri daha hızlı ilerlediği görülmektedir. Bir başka rahim kanserinin oluşma sebebi de cinsel ilişki esnasında geçen bir genital bölge bakterisidir. Meyve ve sebze tüketimini az yapan kişilerde de serviks kanseri görülmektedir.

Uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak kanser riskini arttırmaktadır. Uzmanların yapmış olduğu araştırmada 10 yıl doğum kontrol hapı kullanılması kanser riskini 4 kat arttırdığı kanıtlanmıştır. Aynı zamanda çok fazla şekilde gebelik öyküsü geçirmiş kadınlarda da serviks kanseri oldukça fazla görülmektedir. Son araştırmalara göre ailesinde serviks kanseri olan kişilerde görülme riskinin oldukça fazla olduğu belirtilmiştir.

Servikal Biyopsi ve Tanısal Küretaj

Servikal Biyopsi Nasıl Yapılır?

Servikal biyopsi işlemi son derece ağrısız bir şekilde gelişir. Bunun sebebi ise rahim ağzında ve genital bölgede herhangi bir sinir dokunun bulunmamasıdır. Servikal biyopsi için bazı işlemler uygulanır. Bu işlemlere bakıldığında;

  • Hastanın adet döneminde olmaması ve kanamasının olmaması gerekir.
  • Hastada herhangi bir kanama şikayeti yoksa jinekolojik muayene için hasta masaya alınır.
  • Spekulum yardımı ile rahim ağzı geniş bir şekilde açılır.
  • Açma işleminin ardından kolposkopi yardımı ile bölge güzel bir şekilde analiz edilir.
  • Alınan parça iyi bir şekilde muhafaza edilmesinin ardından patolojide incelenmek üzere gönderilir.

Tanısal Kürtaj

Kadın hastalıklarında doğum alanında gebe olan veya gebe olmayan kadınlarda tanısal işlem için çok sık yapılan bir işlemdir. Kürtaj aslında rahim içini temizlemek anlamına gelmektedir. Uzun süre adet kanaması gören kadınlarda genellikle tanısal kürtaj işlemi uygulanmaktadır. Yapılan kürtaj işleminin ardından kanama kesilir. Alınan parça patolojiye gönderilerek kanamanın nedeni araştırılır. Kürtaj işlemi ilaç tedavisine direnç gösteren vajinal kanamalarda yapılır. Rahimde endometrial kalınlığın artması durumunda tanı konulması için parça alınır.

Tanısal kürtaj işlemi hormonal nedenlerle tek bir noktadan parça alınması işlemidir. Adetin başlangıcından itibaren 21.gününde bu işlem uygulanır. Rahimin iç kısmında bulunan mukozadan patolojik olarak araştırılması sonucunda yumurtlama olup olmadığı tespit edilir.

Reklam Alanı


Kürtaj Nasıl Yapılır?

Kürtaj işlemini gerçekleştirmek için öncelikle hasta jinekolojik muayeneye alınır. Ardından anestezi uzmanı ve doktor ile nasıl bir anestezi işlemi uygulanacağına karar verilir. Hastanın uyutma işleminin gerçekleşmesinin ardından spekulum denilen bir aletle vajen açılır ve net bir şekilde görünür hale gelir.

Vajen bölgesi antiseptik ilaçla temizlenir. Ardından rahim çekilerek düz bir şekil alması sağlanır. Genişleyen rahim ağzından içeriye girilerek rahim boşluğuna ulaşılır. Rahimin uç kısmına vakum etkisini veren özel bir enjektör sistemi yerleştirilir. Bu enjektör rahim içerisine negatif bir basınç vermektedir. Böylece rahimin iç kısmında yer alan dokular alınır. Cerrahi işlemin ardından ultrason yardımı ile rahimin iç kısmında herhangi bir parça kalıp kalmadığı kontrol edilir. Yapılan kürtaj işlemi genelde çok kısa sürer.

Kürtaj aşamasından sonra 2-10 gün arayla belirli kanamaların görülmesi oldukça normaldir. Bazı işlemlerden sonra kanama hiç görülmez. Genel olarak cerrahi işlemin ardından zaman zaman kanamaların olması oldukça normal bir durumdur.

Cerrahi işlemler genel anestezi ile yapıldıysa 2 saat sonra yemek yenilir. Yenilen ilk öğün hafif, yağsız olması gerekir. Bu işlemlerin ardından en ideal beslenme çeşidi çorba ve kahvaltı türüdür. İlerleyen zamanlarda bulantının bulunmaması durumunda normal öğüne geçilir. Cerrahi işlemin ardından uzman doktorun tavsiye etiği ağrı kesiciler ve antibiyotikler kullanılır. Kürtaj işleminin hemen ardından banyo yapılmasının herhangi bir sakıncası yoktur. Fakat enfeksiyon riskini en aza indirmek için vajinal duş yapılması önerilmez.

Kürtaj işleminin ardından adetin tekrar görülmesi 30-40 gün arasında değişiklik göstermektedir. Hasta kendisi için çok ağır aktiviteler olmayıp günlük yaşantısına devam edebilir. Rahimin kürtajdan dolayı 15 gün içerisinde enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalması oldukça yüksektir. Bu sebepten dolayı cerrahi işlemlerin ardından cinsel ilişkiye kısa bir süre ara verilmesi önerilmektedir.

Tanısal kürtaj işleminin ardından akıntı, kötü koku yanma ve ateş gibi durumların görülmesinde uzman doktorunuza başvurmanız gerekir.

Reklam Alanı


TALEP OLUŞTUR

KADIN DOĞUM

  • İLGİLİ AMELİYATLAR

  • Reklam Alanı


    Loader