Kasık Fıtığı Ameliyatı



Kasık Fıtığı Ameliyatı ( İnguinal Herni Onarımı )

Kasık Fıtığı Ameliyatı ( İnguinal Herni Onarımı ) en çok bilinen adı ile kasık fıtığı, kasık bölgesinde ağrı ve şişlikle kendini belli eden bir hastalıktır. Yeni doğan bebeklerden ileri yaşlara kadar her yaşta ve cinsiyette kişide görülebilen kasık fıtığı, ameliyat ile tedavi edilir. Fıtık genellikle karın duvarının zayıf olduğu yerlerde görülür. Kasık fıtığı kendini karın içi organlarından birinin, genellikle bağırsağın bir kısmının, kasık kısmında yer alan karın zarı duvarının zayıf bir noktasından dışa doğru cilt altından çıkmasıyla gösterir.

Reklam Alanı


İlk başlarda ayakta, hapşırınca, öksürünce, ıkınma ve zorlanma sırasında karın içi basıncın artmasına bağlı olarak kasık bölgesinde görünür olur. Kişi yatay pozisyondayken görünmez olur. Tedavi edilmemesi halinde fıtık genişler ve şişlik artar. Açık ya da laparoskopik olarak adlandırılan kapalı ameliyat yöntemleri ile inguinal herni onarımı yapılır. Toplumda yaklaşık 10 erkekten birinde görülen kasık fıtığı; direkt herni, indirekt herni ve femoral herni olarak 3 çeşide sahiptir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı

Kasık Fıtığı Çeşitleri

Direkt İnguinal Herni: Karın duvarında oluşan fıtık %40 oranında iki tarafta da görülür. Kasların zayıflaması sonucu ileri yaşlarda görülen bir türdür. Yarım ay şeklinde bir görünüme sahiptir. Genellikle büyük yapıda değildir. Inguinal kanalından çıkmayan fıtık, karın içine el ile itilebilir. Genellikle ayaktayken ya da karın için basıncının arttığı hareketler ile görünür. Tedavi edilmediği durumlarda fıtık, testis torbasına inebilir.

İndirekt İnguinal Herni: bu tip en sık görülen kasık fıtığıdır. İndirekt herni, inguinal kanalın içinden çıkar. Kadınlara göre erkeklerde 10 kat daha fazla görülür. Doğumsal bir oluşum olan indirekt inguinal çoğunlukla gençlik döneminde olmak üzere, tüm yaşlarda ortaya çıkabilir. Genellikle tek taraflı ve çok büyük olabilir.

Femoral Herni: En sık kadınlarda görülen fıtık çeşididir. Kasık bölgesindeki ve bacağa giden ana damarlar, femoral ring adı verilen dar ve yaklaşık 2 cm uzunluğunda bir açıklıktan geçer. Bu bölgede oluşan fıtıklar, femoral herni olarak adlandırılır. Gebelik ve fiziksel zorlanma sonucu ortaya çıkar.

Reklam Alanı


Kasık Fıtığı Tanısı Nasıl Konur ve Kimlerde Görülmektedir?

İnguinal herni genellikle fiziksel muayene sonucu teşhis edilir. Şişlik oluşmamış yalnız ağrı ile kendini belli eden fıtıklar için ultrasonografi, MR gibi çeşitli görüntüleme yöntemleri uygulanır. Kasık fıtığı her yaştan ve her cinsiyetten kişide görülebilir. Fıtık şikayetlerinin çok büyük bir kısmı kasık fıtıklarıdır. Fıtık problemi ile karşılaşan kişilerin büyük bir kısmı kilo verdiklerinde ya da egzersiz yaptıklarında iyileşeceklerini düşünür. Ancak, inguinal herni onarımı şarttır.

Kasık Fıtığı Neden Olur?

Erkek bebekler anne karnındayken karın içinde yer alan testisleri, inguinal adlı iki ayrı kanaldan geçer. Gebeliğin son iki ayında ise torbalarına iner. Her iki tarafta da yer alan inguinal kanal, normal şartlarda doğumdan kısa bir süre içinde bebeğin kaslarının gelişmesiyle birlikte kendiliğinden kapanır. Ancak, bazı durumlarda kanallardan biri ya da her ikisi de kapanmaz.

Böylece fıtık oluşumu için gerekli olan zayıf bölge ortaya çıkar. Erkeklerde, kadınlara göre daha sık görülmesinin en önemli sebebi de bu durumdur. İnguinal herni; kalıtımsal nedenler, kolajen sentezinin azalması, bağ dokularının zayıflaması, yaşlılık, aşırı zayıflama ya da kilo alma, fiziksel zorlama, idrar güçlüğü, gebelik ve karın içinde olan tümörler sebebi ile oluşabilir.

Reklam Alanı


İnguinal Herninin Riskleri Var mıdır?

İnguinal herninin ilk aşamalarında elle kolayca içeri sokulabilir ve açığa çıkardığı şikayetlerinin önüne geçilebilir. Ancak ilerlemiş kasık fıtığında, bağırsakların fıtığın içine sıkışma riski artmaya başlar. Bu durumu boğulmuş fıtık adı verilir. Boğulmuş fıtık kişide yoğun ağrıya neden olur. Bununla birlikte İnguinal herni onarımı aciliyet kazanır. Kasık fıtıkları, erkek hastalarda cinsel fonksiyon bozukluklarına da sebep olabilir.

İnguinal herni yani kasık fıtığı, karın duvarı fıtıkları içinde en çok rastlanan kasık bölgesinde oluşan fıtıklardır. Erkeklerde kadınlara oranla görülme sıklığı yaklaşık 3 kat daha fazladır. Aynı zamanda tüm fıtık türlerinin de %80'ini oluşturur.

Kasık Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bazı fıtıklara kişinin rutin kontrolleri sırasında rastlanır ve herhangi bir yakınma görülmez. Kasık fıtıkları akut bir belirti göstermese de sıklıkla kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık ile karakterize olan bir hastalıktır. Genellikle kasıkta gevşeme ve sonrasında ağrı hissi oluşur. Şişlikle yumuşak ve içe bastırılabilir durumdadır. Karın içi basıncının arttığı durumlarda görünür. Kişi yatay pozisyona geçtiğinde görünüm kaybolur.

Şişliğin üzerinde yanma ve ağrı hissedilebilir. Ağır kaldırma esnasında basınç hissi oluşur. Yemeklerden sonra ağrı daha yoğun hissedilebilir ve bazı durumlarda kabızlık sorunundan da bahsedilir. Bazı fıtık çeşitlerinde fıtık testis torbasına iner ve bu bölgede şişlik ile kendini gösterir.

Reklam Alanı


Kasık Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kasık fıtığının ilaçlı tedavisi yoktur. İnguinal herni onarımı gerekir. Ameliyat edilemeyecek fizyolojiye sahip kişiler ve ileri yaştaki hastalar, hekimin önerisi ile nadir de olsa kasık bağı kullanabilir. Kasık bağı bacakların hareketlerini kısıtladığı için fıtığın dışarı çıkmasına engel olur. Bunun yanı sıra kasık bağının kenarından çıkması halinde sıkışır ve fıtığın boğulmasına sebebiyet verebilir. Şartlar uygunsa en doğru çözüm ameliyattır. Fıtık cerrahisinde amaç fıtığın karın içine yerleştirilmesidir. Kese oluşumu ortadan kaldırılır, çıkışa sebep olan boşluk kapatılır ve nüks etmesini engellemek için karın duvarında bulunan defektin onarılır.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Nedir?

Karın duvarında oluşan yırtık genellikle küçülmek ve iyileşmek yerine büyüme eğilimindedir. Bu sebeple fıtık teşhisi konmuş kişilerin zaman kaybetmeden İnguinal herni onarımı yapılmalıdır. Fıtık küçük ise, lokal anestezi altında kolayca operasyon yapılacak olsa da genellikle genel anestezi tercih edilir. Açık ya da laparoskopik ameliyat yöntemleri ile operasyon yapılır. İnguinal herni onarımı açık yöntem ile yapıldığında kasık bölgesine yaklaşık 5 ile 6 cm. uzunluğunda bir kesi açılır.

Laparoskopik cerrahide ise 3 adet küçük kesi oluşturulur. Ameliyat, bu deliklerin birinden içeri sokulan kamera ile gerçekleştirilir. Her iki yöntemde de fıtıklı bölgenin içinde yer alan organlar karın içine alınır. Ardından mesh adı verilen bir yama, kas ile karın zarı arasında bulunan bölge üzerine yerleştirilir. Böylece tekrar fıtık oluşmasının önüne geçilir.

Reklam Alanı


Meshin yan etkisi yoktur, vücut tarafından kolay bir şekilde kabul edilir. İnguinal herni onarımı için tercih edilen her iki yöntem aynı olmasına rağmen kapalı ameliyat, açık ameliyata göre daha konforlu, ve daha az ağrılıdır. Genellikle hastalar bir gün sonra taburcu edilir. Herhangi bir diyet programı yoktur ve kişi kendini iyi hissettiği an normal yaşamına geri dönebilir. 1-2 ay kadar ağır kaldırmamaları, yapılan egzersizlere aynı süre ile ara vermeleri ve düzenli beslenerek kilolarını kontrol altında tutmaları tavsiye edilir.

Reklam Alanı


Loader