Laparoskopi nedir sorusu sağlık sorunlarından alduğundan dolayı vatandaşlar tarafından sıkça araştırılan konulardan bir tanesidir. İnsanlar sağlık konularını içeren her türlü konuya önem vermektedir ve bu yüzden çok fazla araştırma konusu olmaktadır.
Laparoskopi nedir sorusu cevabı ise: Laparoskopi işlem sırasında, ameliyat yapılırken hastanın karnına bir kamera yerleştirilir. Bu, cerrahın büyük bir karın kesisi yapmadan karın boşluğunun içini görmesini sağlar.
Reklam Alanı
Önemli miktarda karın kesisi gerektirmediği için "kapalı cerrahi" olarak da bilinen laparoskopik cerrahinin birçok avantajı vardır. Bu avantajlar, daha az ağrı, daha kısa bir iyileşme ve daha iyi bir kozmetik sonuç içerir.
Yumurtalık kistlerinden bu şekilde kurtulmak mümkündür. Yumurtalık kistlerinden kurtulmak çok kolaydır. İyi huylu yumurtalık kistleri için en etkili tedavi tekniği, küçük kesilerle yapılabilen laparoskopik cerrahidir. Genel anestezi altında yapılan laparoskopik kist ameliyatlarında teleskopik aletler kullanılmaktadır. Hastanın malign kisti varsa, cerrahın bunlara açık cerrahi yapması gerekebilir.
Laparoskopi nedir sorusunun devamında bu tedavinin sürecinde: Laparoskopik tedavinin başarılı olması için hastanın kisti hakkında konumu, sağlığı ve türü hakkında doğru bilgilere sahip olmak çok önemlidir.
Bir başka deyişle kistin çikolata mı yoksa polikistik over hastalığı ürünü mü olduğunun tespiti son derece önemlidir. Birkaç kist varken yumurtalıklardan kistleri çıkarmak daha zordur. Yumurtanın kirlenmesini önlemek için bu kistleri boşaltmak için laparoskop cihazı ile ameliyat yapılır.
Laparoskopik kist ameliyatı sırasında cerrah hastanın göbeğinden ancak 10 cm uzaktadır. İşlemi gerçekleştirmek için hastanın karnına 10 cm çapında bir tüp yerleştirilir. Cerrah gerekli görürse, hastanın karnında daha göze çarpmayan üçüncü bir kesi yapılabilir. İşlem kistin durumuna göre kısa veya önemli bir sürede tamamlanabilir.
Laparoskopi ameliyatı genellikle kadın hastalıkları ve genel cerrahide cerrahi işlemler yapılırken kullanılır. Jinekolojik laparoskopi, hastanın regl olduğu zamanlar dışında herhangi bir zamanda yapılabilir.
Bir hastanın adet döngüsü sırasında laparoskopi için ideal bir zaman, hastanın doktoruyla danıştıktan sonra ve gerçekleştirilen özel prosedürün gereklilikleri dikkate alınarak karar verilir.
Gebelikte zorluk yaşayan hastalar artık laparoskopik operasyon prosedürlerin birincil odak noktasıdır. Bu tedaviyi kullanmaya başlamak için ideal zaman, adet döngünüzün sonuna yaklaştığınız zamandır.
Laparoskopi, kanserli hücreleri yumurtalıklardan, fallop tüplerinden ve üreme sisteminden çıkarmak için kullanılan standart bir prosedürdür. Bu prosedür, yapışıklıklar veya enfeksiyonlar fallop hatlarının düzgün çalışmasını engellediğinde veya yumurtalıklar ve üreme sistemi kistlerle dolduğunda gereklidir.
Laparoskopik jinekolojik prosedürler, aşırı kilolu veya kontrol altında olmayan kalp sorunları olanlara önerilmez. Doktor gerekli tüm tetkik ve kontrolleri yaptıktan sonra hem teşhis hem de tedavi amaçlı kullanılabilen bir işlem olan laparoskopinin yapılıp yapılmayacağına ve ne zaman yapılacağına karar verir.
Reklam Alanı
Tanı süreci, yaklaşık otuz dakika süren tek bir laparoskopik prosedürden oluşur. Hem hasta hem de doktor, tamamlanması sadece birkaç dakika süren bu işlemin genel olarak hoş bir deneyim olduğunu bildirmektedir.
İşlem öncesinde hastaya uyku ilacı verilir. Laparoskopi yöntemi, ameliyat edilen anatomik bölgeye ve aranan tedavi amacına göre değişiklik gösterebilir. Miyomlar ise kırk beş dakika gibi kısa bir sürede alınabilirken, tüm rahmin alınması iki saati bulabilir.
Laparoskopik işlemin geri dönüşümlü olması nedeniyle birden fazla kez yapılması mümkündür. Laparoskopik cerrahi, hasta ameliyathane ortamında genel anestezi etkisi altındayken yapılır. En son teknik atılımlardan yararlanan teknik, özellikle laparoskopi için üretilmiş cihaz ve ekipmanları kullanır ve bu yeniliklerden yararlanır.
Bu aşamaya geçmeden önce cihaz ve kullanılacak diğer tüm ekipmanların sertifikalı sterilizasyon işlemine tabi tutulması gerekmektedir. Buna uymazsanız, ölümcül olabilecek bir enfeksiyon kapma ihtimaliniz vardır.
Genel cerrahlar ve jinekologlar sıklıkla laparoskopik operasyonlar yaparlar. Laparoskopi de dahil olmak üzere üreme sistemini içeren prosedürler, yalnızca ilgili alanda çok fazla deneyime sahip jinekologlar tarafından yapılmalıdır.
Laparoskopinin potansiyel riskleri hastalara açıkça anlatılmazsa, kadının üreme sisteminin ciddi şekilde hasar görme olasılığı vardır.
Bu, şu anda ele alınması gereken ve tüm odaklanmanızı gerektiren beklenmedik bir durumdur. Bu rahatsızlığın tıbbi adı apandisittir ve bu, apendiksin iltihabının neden olduğu dayanılmaz derecede ağrılı bir karın rahatsızlığını ifade eder.
Bu ameliyatın tıbbi terimi, apandisit varlığında apendiksin ameliyatı ile alınmasıyla ilgili olan apendektomi olarak adlandırılır.İnsan vücudunun genel işleyişine nasıl katkıda bulunduğu tam olarak anlaşılmamıştır.
Bildiğimiz kadarıyla, oluşturulan tek avantaj, sindirim sistemimizde büyüyen potansiyel olarak zararlı mikroplara karşı sistemlerimizi korumasıdır. Tehlikeli bakterilerin varlığından kaynaklanan iltihaplanma, etkilenenler tarafından hissedilen önemli miktarda ağrının kaynağıdır. Bu nedenle, genel savunma stratejisinin bir bileşenini oluşturur.
Apendektomi yaparken, yırtılmadan önce apendiksin çıkarılması önemlidir. Enfeksiyonlar, cerrahi prosedürler sırasında meydana gelen bir delinme veya yaralanma nedeniyle potansiyel olarak karın içi boşluğa yayılabilir. Hastalar bu sayede çok zor durumda kalıyor. Sebep nedeniyle, ondan mümkün olduğunca hızlı ve eksiksiz bir şekilde kurtulmak esastır.
Reklam Alanı
Apandisit belirtilerinde ise, Apandisit düzgün çalışmıyorsa kabızlık ortaya çıkabilir. Tıkanıklığın bir sonucu olarak iltihaplanma gelişir. Hastaların kısıtlı bir zamanı vardır ve bu süre boyunca hızlı bir şekilde sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir. Hastaların bu sorunu anlamak için aşağıdaki belirtilere çok dikkat etmesi gerekir;
Doğru tanı konulduktan sonra cerrahi müdahale gerektiren bir durum ortaya çıkar. Apendektomi ameliyatı bu durumda yardımcı olabilecek bir prosedürdür. Ancak enfeksiyon çok ilerlediğinde ameliyat tehlikesi artar.
Sonuç olarak, her şeyden önce, etkilenen bölgenin enfeksiyondan arındırılmasını garanti etmek için antibiyotik tedavisi kullanılır.
Reklam Alanı
Açık cerrahi, laparoskopik cerrahinin sahip olmadığı çeşitli faydalar sağlar;
Reklam Alanı
İltihap çok hızlı yayıldığından, enfeksiyonu gidermek ve karın boşluğunu ve organları tamamen temizlemek için açık cerrahi gereklidir. Sonuç olarak bölgedeki iltihabın genişlemiş olduğu tespit edilirse işlem durdurulur. Görüntüler laparoskopik işlem sırasında karın içine yerleştirilen kamera ile elde edilir.
Apandisit ameliyatından sonra hasta komplikasyonları izlemek için birkaç gün hastanede tutulur. Apse, işlem sırasında yırtıldığına dair herhangi bir kanıt varsa, karnına konulan bir dren kullanılarak boşaltılır.
Ameliyattan önce hemşireler, hastanın muayene ve teşhisinin aşağıdaki yönlerine özel önem verirler;
Apendektomiden sonra hastanın hemşirelik bakımı hemen başlar. Hasta acil olarak ameliyathaneye nakledilir. Apandisit hastalığı geçirenler bakımında hemşirelerin en çok dikkat etmesi gereken noktalar şunlardır;
Ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde hasta yataktan kalkarak taburcu edilir. Bu durumda hastaya bir hemşire eşlik eder. Hasta hastaneden taburcu edildikten sonra hemşirelik bakımı süreci durur.
Reklam Alanı
Reklam Alanı