Boyun disseksiyonu boyun bölgesinde yer alan kanserli hücrelerin temizlenmesi anlamına gelmektedir. Boynun ön bölümünde lenf bezleri yer alır. Bu lenf bezleri ise kıkırdak, kemikler gibi vücudumuzun parçalarındandır. Lenf bezleri vücutta bir çöp kutusuna benzetilir. Vücutta bulunan sağlıksız dokuları ve atık halde olan her şeyi toplar içerisinde biriktirir. Ardından yavaş yavaş kendi içerisinde toplayarak aşağıya doğru bir yandan imha eder bir yandan da sistemde götürülmesi gereken yere götürür ve imha eder.
Reklam Alanı
Boyun bölgesinde kanserli bir doku varsa bu kanserli hücrenin lenf bezlerine yayılma oranı yüksektir. Bu durumda kanserli olan bölge ile birlikte boyun bölgesinde yer alan organların temizliği de mümkündür.
Baş ve boyun bölgesindeki kanserler genellikle lenf bezlerine yayılma gösterir. Bunun sonucunda da lenf bezlerini çıkartmak gerekir. Boyun disseksiyonu ameliyatı zaman zaman lenf bezlerinin dışında başka dokularında beraberinde çıkartmayı gerektirir. Ameliyatın gidişatını ise tümörün yerine, büyüklüğüne ve tümörün evresine göre belirlenmektedir.
Boyun disseksiyonu genelde boyunda yer alan lenf bezlerinin çevresinde bulunan yağ dokuyu birlikte çıkartma işlemidir. Tümörün durumuna göre bazı zaman boynun her iki tarafında bulunan lenf bezleri çıkartılabilir. Aynı zamanda boyun kaslarının, sinirlerinin ve boyun damarlarının çıkartılması da gerekebilir. Yapılan operasyonlarda boynun alt kısmında, çene bölgesinde kesiler oluşacaktır. Bu da ciltte yara izlerinin oluşmasına neden olur.
Reklam Alanı
Lenf bezlerinin çıkartılması işlemi ise tümörün oluşan bölgeye yayılmasını engellemek ve temizlemek için yapılır. Ameliyat esnasında çıkartılan lenf bezlerinin patolojik incelenmesi oldukça önemlidir. Böylece tümörün ne kadar yayıldığı ve derecelendirilmesine göre değerlendirme yapılır.
Boyun disseksiyonu genelde anestezi altında yapılır. Genel anestezi ile hastanın doluk borusuna yerleştirilen nefes tüpü ile işlem başlar.
Boyun disseksiyonu belirtileri genelde boyunda ve baş bölgesinde tümörlerin oluşmasının ardından fark edilir. Oluşan tümörlerin belirtileri ise oluştuğu bölgeye göre farklılık gösterir. Belirtilere bakıldığında;
gibi durumlar boyun disseksiyonunun belirtileri arasındadır.
Reklam Alanı
Boyun disseksiyonu ameliyatı baş ve boyun bölgesi üzerinde kanserli hücrelerin boyun dokularına yayılma riskinin yüksek olduğu durumlarda yapılmaktadır. Bu durumda en sık rastlanılan kanser tiplerine bakıldığında ise bademcik tümörleri, dil tümörleri ve gırtlar tümörleri olarak karşımıza çıkar. Oluşan bu tür tümörler yüksek miktarda boyun dokularına, boyun lenf düğümlerine ve lenf nodlarına yayılım gösterir. Böyle durumlarda ise boyun disseksiyonu yapılması gerekir.
Boyun bölgesinde oluşan tümörler yayılma göstermese bile tedavi şekline ek olarak boyun disseksiyonu ameliyatı yapılmaktadır.
Baş ve boyun bölgesinde oluşan tümörler boyun bölgesinde bulunan lenf bezlerine yayılma gösterir. Yapılan operasyonlarda ise tümörlü bölgenin yanında lenf bezlerinin de çıkartılması gerekir. Boyun disseksiyonu ameliyatı ise boyun bölgesindeki bazı kaslarında çıkartılmasını gerektiren oldukça karmaşık bir operasyondur.
Boyun disseksiyonu tümörün yerleştiği bölüme göre, evresine göre ve tümörün tipine göre farklılık göstermektedir. Bundan dolayı ameliyatın gidişatı da değişebilir. Boyun disseksiyonu ameliyatı baş ve boyun bölgesinde yer alan tümörün çıkartılması sırasında yapılması gibi bazı durumlarda daha sonraki seanslarda çıkartılır.
Operasyonlar esnasında boyun bölgesinden çıkartılan tümörün yayılma eğilimine göre ve kötü huylu olmasına göre lenf bezlerinden parça alınıp incelenmesi gerekebilir. Boyun disseksiyonu ameliyatında genellikle lenf bezleri ve etrafındaki yağ dokuyu çıkartmak için yapılır. Bazı durumlarda lenf bezlerinin her iki tarafı çıkartılabilir. Aynı zamanda boyun bölgesinde yer alan boyun kasları, sinirlerin ve boyun damarları da çıkartılabilir.
Reklam Alanı
Ameliyatların amacı ise bu bölgede yer alan tümörün yayılmasını engellemek ve yayılmış olan tümörlü dokuları temizlemektir. Ameliyatın ardından lenf bezlerine ne kadar tümörün yayıldığını anlamak için ise alınan parçalar patolojiye gönderilir.
Boyun disseksiyonu cerrahi müdahale de bazı durumlar takip edilir. Bunlara bakıldığında;
Reklam Alanı
Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde tüm ameliyatlar çok basit bir şekilde gerçekleştirilir. Ancak hasta açısından ne kadar ağır olacağı ise kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hastanın yaşı, sağlık durumu gibi öykülere bakılarak hastanın iyileşme süreci belirlenir. Tüm bunlara bağlı olarak hasta ağır ameliyat veya hafif ameliyat olarak değerlendirilebilir.
Boyun disseksiyonu riskleri her cerrahi operasyonda yer alan riskler kadardır. Önemli olan ise işlemden önce olabilecek riskler göz önünde bulundurulmasıdır. Boyun disseksiyonu risklerine bakıldığında ise;
Kanama riski görülebilir. Bu oluşan komplikasyon ameliyat esnasında çok sık görülmeyen komplikasyonlar arasında yerini alır. Kanama durumu çok sık görülmese de oluşması durumunda oldukça riskli sonuçlara neden olur.
Operasyon esnasında çok nadir olarak görülse de akciğer zarı yırtılması olabilir. Bu yırtığın oluşması durumunda ameliyat esnasında onarılması oldukça önemlidir.
Operasyon esnasında hava embolisi oluşabilir. Boyun bölgesinde geniş venlerin açılması durumunda bu noktadan negatif basınçlar giriş yapabilir. Oluşan bu durum ise ölümcül sonuçlara neden olabilir.
Boyun disseksiyonu ameliyatı esnasında çok nadir de olsa felç görülebilir. Boyun bölgesinde yer alan atar damarlarda daha önceden bulunan yağ plakları işlem esnasında kopup beyne doğru gidebilir. Bunun sonucunda ise hasta felç olabilir.
Doyun disseksiyonu geçiren hastalarda enfeksiyon riski çok sık şekilde görülmez. Fakat tümörün çıkartılması ile beraber gerçekleştirilen disseksiyon ameliyatlarında hastada enfeksiyon riski görülür.
Reklam Alanı
Boyun disseksiyonu ameliyatının ardından hastalar 1 saat kadar uyanma odasında kontrol altında kalmalıdır. Ardından hastaların uyanmasının ardından odalarına geçirilir. Ameliyat olan kişilerde anesteziye bağlı olarak bulantıların olması normaldir. Ameliyatın ardından hastaya boyun bölgesine lenf sıvısı ve kan toplamasını önlemek için drenler verilir. Yerleştirilen bu drenler 2 ile 5 gün içerisinde çıkartılır.
Boyun disseksiyonu ameliyatlarında hastaların şikayetleri 10 gün içerisinde genelde ortadan kalkar. Ameliyat anestezi altında yapıldığı için genellikle herhangi bir ağrı veya acı hissedilmez. Ancak ameliyat sonrasında yutkunmada zorluk, hafif ağrı ve ameliyat bölgesinde sızlama gibi durumlar oldukça normaldir. Fakat beklenmedik bir durumla karşılaşılmasında mutlaka uzman doktorlardan yardım alınması gerekir. Ayrıca ameliyatın ardından iyileşme sürecinde ağız hijyenine dikkat etmek oldukça önemlidir.
Reklam Alanı
Reklam Alanı