Kistik higroma genellikle bir bebeğin baş kısmında ve boyun kısmında meydana gelen anormal şekilde gelişen büyümelerdir. Bir veya daha fazla kistten oluşur. Zaman içerisinde büyüme gösterir. Oluşan bu bozukluk fetüsün anne rahmindeyken gerçekleştiği görülür. Fakat doğumdan sonra da bu durum ortaya çıkabilir.
Reklam Alanı
Kistik higroma genellikle boynun arka kısmında veya yan kısmında yer alır. Bu hastalık lenfatik sisteme ait olan bir anomalidir. Boyun bölgesinde yer alan yumuşak doku içerisinde tek veya çift semptumlarla ayrılır. Kistin büyüklüğü ise değişkenlik gösterir.
Kistik higroma genellikle fetal boynun etkilendiği bir rahatsızlıktır. Boyun bölgesindeki boşlukların sıvı dolumu ile genişlemesini ifade etmektedir. Bu hastalıklar genellikle infantlarda veya iki yaşından küçük olan bebeklerde görülür. Erişkin kişilerde ise çok az sayıda insanda görülmektedir.
Boyun bölgesinde oluşan bu kistler farklı boyutlarda görülür. Hastalığın oluştuğu kişilere bakıldığında genellikle kromozom anomalilerde görülür. Ense bölgesinde saydam yapının artmasından dolayı küçük kistik higromalar birbirine çok benzer. Dikkat yapılan bir muayene sonucunda birbirinden ayrılabilir. Fakat ayrılmasalar da sonuç açısından pek fark yoktur.
Genellikle büyük kistik higroma rahatsızlıklarında sonuç kötüdür. Birçok bebek anne karnında kaybedilebilir. Fakat bunun yanında küçük kistik higroma teşhis edildiğinde kurtulma şansı yüksektir. Anne karnındaki bebekte oluşan kistik higroma zamanla ödem atarak tüm organlarına yayılır ve kalp durmasına neden olur. Teşhisi konulan fetüs genellikle 20. haftadan sonra kaybedilir. Bazı gebeliklerde ise bu rahatsızlık önceden fark edilmeyip teşhisi konulmamıştır. Bundan dolayı doğum sonrasında kontrol mutlaka yapılması gerekir.
Reklam Alanı
Kistik higroma doğum öncesinde ultrasonograif yöntemlerle artık teşhis edilmektedir. Bu hastalığın en belirgin özelliği ise boyun büyümesidir. Bu hastalık doğumdan önce veya doğum esnasında fark edilebilir. Aynı zamanda üst yolu enfeksiyonları rahatsızlığında da teşhis edilir.
Kistik higromanın bazı semptomları ise ağızda, dilde veya yanakta bir kitle içerir. Bu kitle büyük içi dolu bir sıvı gibi hissedilmektedir. Tüm bu bulgulara ek olarak kistik higroma bacaklarda, kasıklarda, kollarda ve göğüslerde de görülebilir.
Kistik higroma rahatsızlıklarında özellikle vücut boşluklarının sıvı ile dolması durumu vücutta ödem oluşmasına neden olur. Aynı zamanda kardiyak anomaliler ve kromozomal anomaliler oldukça sık görülür.
Kistik higroma teşhisi bebeklerde 14. Haftada konulur. Fetüsün boynunda genişleme durumu fark edilmesinin ardından fetal boynun değerlendirilmesi gerekir. Fakat bazı durumlarda doğumdan önce bu hastalık fark edilemez. Böyle durumlarda genellikle çocuk 2 yaşındayken ortaya çıkar. En büyük özelliği ise yumuşak süngerimsi bir yapıya sahip olmasıdır. Bu kitlenin büyümesi durumunda hareketlerde kısıtlanmaya neden olur. Kistik higroma belirtilerine bakıldığında;
Cilt üzerinde mavi renk; kistlerin kalın duvarı vardır ve genellikle büyüktür. Bundan dolayı üst üste gelen deride mavi bit renk ortaya çıkar. Çevreleyen bu renk tonları ona çok az karışmış dokulardır.
Reklam Alanı
Kanama; bazı kistik higromalarda oluştuğu bölgede kanamalar meydana gelir.
Kitle genişlemesi; kistik higroma doğum esnasında açık bir şekilde tanımlanabilir. Aynı zamanda sıvı ile dolması durumunda genişleme görülür. Kistik higrom bakteri gibi mikroorganizmalara yakalanması ise durumun daha da kötü olduğunu ifade eder. Oluşan bu durum higromanın kırmızı ve iltihaplı olmasına neden olur. Genişleyen bu kistler kişide hareketi kısıtlayabilir. Aynı zamanda çok can yakıcı bir his vermektedir.
Nefes alma sorunları; boyun bölgesinde meydana gelen kistik higromalar büyümesinden dolayı nefes almada sıkıntı yaşanmasına neden olur. Aynı zamanda çocuklarda yutma zorluğunun yaşanmasına ve yavaş büyümelerine neden olur.
Dokuların skarlanması; bu rahatsızlık antibiyotik tedavisine çok yavaş şekilde cevap verir. Bundan dolayı etrafındaki dokulara zarar verebilir.
Kistik higroma belirtisi genellikle gebeliğin 10. haftasında yapılan muayenelerde teşhis edilebilir. Bebeğin doğumundan önce erken dönemde teşhisi oldukça önemlidir. Çünkü doktorlar doğumun ardından bebeğin hayatını kurtarmak için gerekli önlemleri almaya başlarlar. Kistik higroma teşhisinde ise uygulanan bazı yöntemler bulunur. Bunlara bakıldığında;
Ultrasonografi; uygulanan bu tıbbi işlem abdominal ultrasonografi olarak bilinmektedir. Bu yöntem sayesinde annenin karnı görüntülenir. Oluşan kistik higromanın boyutunu ve yerini belirler.
MR; fetüste belirlenen kistik higromanın boyutunu öğrenmek için uzman doktor anne adayının MR a girmesini ister. Uygulanan bu sistem ultra yüksek çözünürlük sağlar. Aynı zamanda fetüsteki oluşan rahatsızlığın boyutlarının net şekilde öğrenilmesini sağlar.
Amniyosentez; uzman doktorlar bazı durumlarda amniyosentez isteyebilir. Amnitosentez anne karnında fetüsü çevreler ve şoka maruz kalmasın engellemektedir. Uzman doktorlar bu sıvıyı özel bir iğne ile alırlar. Yapılan incelemelerin ardından fetüsün hangi evrede higroma rahatsızlığına sahip olduğu ortaya çıkar.
Reklam Alanı
Kistik higromalar bebeklerde fonksiyonel sorunlara yol açtığı görülmektedir. Uygulanan kistik higroma tedavilerine bakıldığında;
Kimyasal maddelerin enjeksiyonu; kistlerin büyük olması durumunda bazı özel kimyasal maddeler enjekte edilir. Fakat uygulanan bu işlem kesin çözüm değildir. Enjeksiyonla yapılan kimyasallar bazı komplikasyonların oluşmasına neden olabilir. Tamamen güvenli olan bir karışım henüz yoktur.
Kistik higromanın ameliyatla çıkartılması; risklerin oldukça fazla olduğu tedavi yöntemlerinin arasında bu işlem gelir. Bu uygulanan tedavi yöntemi aynı zamanda hasta için umut vericidir. Uzman doktorlar genelde bebeğin 6 aya kadar ulaşmasını beklerler. Fakat kistik higromanın büyüme hızı bebeğin gelişiminden öndeyse bu işlem 6 aydan önce uygulanır.
Bebeğin rahimde olması durumunda teşhis edilmesinde tedavi işlemi başlamaz. Ancak uzman doktorlar bebeğin sağlığını yakından izleyecektir. Bu dokular genellikle kanserli dokulardır. Sağlıklı dokuya zarar verme riski de yüksektir. Bundan dolayı küçük kistik higromaları farklı yöntemlerle küçültmek mümkündür. Dikkat edilmesi gereken bir husus ise kesinlikle higromayı kendiniz delik açmamalısınız. Ciddi şekilde kanamaların olmasına neden olur.
Reklam Alanı
Reklam Alanı