Bağırsağın son kısmı olan rektumun dış kısma doğru keseleşmesi haline rektum polip denilir. Oluşumuna pek çok sebep neden olabilir. Genellikle beslenme bozuklukları veya hastalarda görülen sindirim sistemi problemleri neden olur. Hastalığın oluşmasının en büyük sebepleri arasında boşaltım bozuklukları yer alır. Boşaltımı rahat yapamama ve zorlamaya bağlı olarak kanama oluşmasından kaynaklanmaktadır. Polipler bağırsak üzerinde çıkmasının sonucunda bazı durumlarda kanser habercisi olabilir. Bazı durumlarda ise zararsız ve sadece tedavi soncunda yok edilebilen rahatsızlık olarak kalır.
Reklam Alanı
Rektal polip ortalama 5-15 yaş aralığında fazla görülür. İlk belirtileri arasında ise dışkılama esnasında sürtünmeden dolayı meydana gelen kıl şeklindeki kanamalardır. Polipler vücudun pek çok yerinde çıkabilmektedir. Hücrelerin birden çok fazla şekilde çoğalarak oluşturduğu hücrelerdir. Bu polipler rahim, mide, burun ve kalın bağırsak dahil vücudun her yerinde görülür. Bağırsaklarda oluşan poliplerin kanserleşmeden alınması oldukça önemlidir. Bunlardan dolayı risk altında bulunan kişilerin düzenli şekilde kontrole gitmeleri oldukça önemlidir.
Rektal polipler bazen tek halde iken bazı durumlarda ise birden fazla olabilir. Oluşan polip sayıları ortalama 10 taneye kadar çıktığı bilinmektedir. Alternatif bir tedavi yöntemi yoktur. Oluşan polipler ameliyat yöntemi ile alınmalıdır.
Poliplerin ameliyat ile alınmaması durumunda dışarıya doğru sarkmalar olabilir. İlerleyen dönemlerde de koparak kanamaların oluşmasına neden olabilir. Bu durum küçük çocuklarda oldukça büyük sorunlara neden olmaktadır. Bundan dolayı teşhis koyulmasının ardından operasyonla alınması gerekir. Ameliyat ile alınmayan poliplerde özellikle çocuklarda hassas vücutlarından dolayı ciddi kanaların oluşmasına neden olmaktadır.
Poliplerin sınıflandırılması şekillerine göre farklılık gösterirken boyutlarına göre de sınıf farkı göstermektedir. Bazı polipler sadece bir kabartı şeklinde bağırsak içerisinde oluşurken bazı polipler ise vücuda herhangi bir zarar vermez. Vücuda zarar vermeyen poliplere iyi huylu polipler denilir. Bazı polipler ise çoğalır, büyür ve vücuda zarar verir. Zaman içerisinde kanser hücrelerine dönüşür. Bu tür poliplere ise kötü huylu polip denilir.
Polipler tek başına olabileceği gibi bazı bağırsaklarda birden fazla oluşur. Kalın bağırsaklarında bir tane polip yer alan kişilerde gerekli incelemelerin yapılmasının ardından farklı yerlerde de poliplerin oluştuğu görülmektedir. İncelenen bazı hastalarda bağırsaklarında onlarca hatta milyonlarda poliplerin yer aldığı görülür.
Reklam Alanı
Vücutta kalın bağırsakta oluşan polipler hiçbir belirti vermeyebilir. Pek çok polip rutin şekilde gerçekleştirilen kontroller esnasında teşhis edilir. Bunların yanında bazı durumlara bağlı olarak rektal polipler teşhis edilir. Bunlara bakıldığında;
Belirtilen bu durumlar rektal polip belirtilerinin arasında yer almaktadır. Ancak bu semptomların dışında farklı semptomlarda oluşabilir. Çocuklarda ise farklı bir rahatsızlığın meydana gelmesinden dolayı oluşan bu durum daha karmaşık hale gelebilir. İlaçlı röntgen çekimi yapılmasının ardından hastalık teşhis edilir. Bu hastalık genellikle çocukluk ve ergenlik dönemi içerisinde yoğun şekilde yaşanmasından dolayı erken dönemde teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü erken dönemde teşhis edilmezse ilerleyen dönemlerde kolon kanserine dönüşmesi söz konusudur.
Rektal polip rahatsızlığının ilk belirtileri öncelikle hasta ve doktor arasındaki ilişki ile belirtileri fark edilebilir. Yapılan fizik muayenesinin ardından konulan teşhis genellikle meydana gelen hastalığın tanısını koymak için oldukça önemlidir. Ancak aşılması zor olan bağırsak poliplerinde ise ilaç verilerek film çekilme işlemi gerçekleştirilir. Bunun yanında ek olarak endoskopi de istenilmektedir.
Çocuklarda meydana gelen poliplerin teşhisi ise ebeveyn tarafından anlatılan durumlar doğrultusunda teşhis edilebilir. Hastaya tam ve kesin teşhis koymak için patolojiye gönderilen parçanın sonucu beklenir. Bunun ardından kesin teşhis ile hastanın tedavi süreci başlar.
Reklam Alanı
Rektal poliplerin tedavi yöntemleri genellikle cerrahi operasyonlarla yapılmaktadır. Operasyon anal bölgeden giriş yapılması sonucunda urun çıkartılarak gerçekleştirilir. Bağırsaklarda oluşan bu hastalığın kesin tedavisi cerrahi operasyon olmasından dolayı ilerlemesi halinde oldukça ciddi sonuçlara neden olmaktadır.
Hastalığın tedavisine ek olarak oluşturabilecek sonuçlarda ele alınması gerekir. Çünkü gaitada kan ile belirti veren durum başladığı anda hastada kansızlık ve anemi tarzında sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bundan dolayı kansızlık ile ilgili de tedavi uygulanması gerekebilir.
Polip rahatsızlığı çok farklı şekilde ilerleme gösterebilir. Bundan dolayı beslenmeye de dikkat edilmelidir. Sıvı alımının çok olması ve posalı yiyeceklerin tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Rektal polip tedavisi cerrahi müdahale ile yapılan bir tedavi yöntemidir. Tedavinin ardından aynı gün içerisinde taburcu olmanız mümkündür. Ama dikkat etmeniz bazı durumlar söz konusudur. Bu durumlarda dışkılama esnasında zorlanma yaşanmaması için beslenme şekli ve tuvalet alışkanlığıdır. Bu hastalığın ardından meydana gelen hastalık ise adenom rahatsızlığıdır.
Adenom tipinde olması ise kolon kanserinin oluşması açısından oldukça tehlikelidir. Bu sebepten dolayı hastanın yaşamış olduğu belirtileri dikkate almak oldukça önemlidir. Aksi bir durum söz konusu olduğunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması oldukça önemlidir.
Polipler için yapılan çalışmalar arasında kolonoskopik işlemlerden sonra kanamaların yaşanması en önemli gelişmeler arasında yerini almaktadır. Oluşan bu komplikasyon durumunda uygulanan kolonoskopik işlemler ile kanamalar durdurulabilir. Oluşabilecek bir diğer komplikasyon ise bağırsak delinmesidir.
Reklam Alanı
Polip oluşma ihtimalini azaltmak için beslenme ve yaşam şartı tekrar gözden geçirilmelidir. Bunlara bakıldığında;
Yapılan bir diğer araştırma ise çevresel faktörlerin poliplerin oluşmasında önemli bir rol oynadığı vurgulanmaktadır.
Reklam Alanı
Reklam Alanı