Rektum Kanseri



Rektum Kanseri ( Rektum Tümörü )

Rektum kalın bağırsağın anüs bölgesine yakın olduğu kısımdır. Rektum hastalığı genelde kalın bağırsağı veya anüsü etkileyen hastalıklardandır. Rektumda meydana gelen hastalıklardan en belirgin olanı ise rektum kanseridir.

Reklam Alanı


Rektum kanseri rektumu oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasına verilen isimdir. Rektumun yapısı ise kolonla yakın ve sindirim sistemi içerisinde yer alan bir yapıdır. Kolon yaklaşık olarak 1.5 metre kadar bir boya sahiptir. Kolonun son kısmında yer alan anüs arasında kalan bölgeye de rektum adı verilir. Rektumun uzunluğu yaklaşık olarak 10-15 cm uzunluğundadır. Rektumun çapı anüse yakın olan bölgelerde çapında genişleme meydana gelir. Rektal ampulla ise geçici bir süre dışkının saklanmasını sağlayan bölümdür. Ampullada bulunan dışkı miktarının artması ile oluşan basınçta artış meydana gelir. Oluşan bu durumda rektal duvarının gerilmesine bağlı olarak insanda dışkılama ihtiyacı duyulur.

Rektum Kanseri

Rektum tümörü ise rektumda meydana gelen kötü huylu tümörlere verilen isimdir. Rektum kanseri hastalarda genellikle kolon kanseri ile birlikte görülür. Kolon kanseri ile birlikte görülmesi durumunda bu hastalığa kolorektal kanseri adı verilir.

Rektum kanseri ülkemizde ortalama 30000 rektum kanseri teşhisi konulur. Erkeklerde kadınlara oranla rektum kanseri görülmesi daha sıktır. Bu hastalık her yaş grubunda ortaya çıkabilecek olan bir hastalıktır. Ortalama 40 yaş üstü hastalarda daha da fazla görülür. En sık görüldüğü yaş grubu ise 70 yaş grubudur.

Rektum Kanserinin Belirtileri

Rektum kanserinin belirtileri çok farklı şekilde meydana çıkar. Fakat rektum tümörü belirti vermeden rutin şekilde gerçekleştirilen kontroller esnasında ortaya çıkar. Rektum tümörünün belirtilerine bakışacak olunursa;

  • Makatta kanama veya dışkıda kan gelmesi durumu rektum tümörünün belirtilerinden en bilindik olanıdır. Bu belirti neredeyse 10 hastanın 8’inde meydana gelmektedir.
  • Dışkıda meydana gelen mukus.
  • Kabızlık, ishal ve aşırı miktarda meydana gelen gazın oluşması gibi bağırsak hareketlerinde meydana gelen bozukluk.
  • Bağırsak hareketlerinde meydana gelen değişikliğin yanında bağırsağın boş olduğu hissi ve sık tuvalete gidilmesine rağmen dışkılamada sorun yaşanması.
  • Bağırsak hareketlerinin ağrı bir şekilde olması
  • Dışkıda fark edilemeyen kanamaların olması anemi hastalığının oluşmasına neden olur. Bunun sonucunda hastada nefes darlığı, baş dönmesi, kalp atışışında hızlanma gibi durular söz konusudur.
  • Tümörün büyüyerek bağırsak yolunun tıkanmasına neden olur. Bundan dolayı karın bölgesinde şiddetli ağrı ve krampların oluşmasına neden olur.
  • Tümörün büyümesinden dolayı dışkı boyutunda da farklılıklar meydana gelir. Kalem inceliğinde yapılan dışkılama rektum tümörünün belirtileri arasındadır.
  • Herhangi bir diyet uygulamadan hastaların kilo kaybı yaşamaları da belirtileri arasındadır.

Bu belirtiler yaşanması kişide rektum tümörü olduğu anlamına gelmez. Ancak bu şikayetlerin yaşanması durumunda uzman doktorunuza başvurmanız oldukça önemlidir. Bunun yanında ailenizde bağırsak kanseri, meme kanseri, yumurtalık ve rahim ağzı kanseri şikayetlerinin olması da rutin şekilde kontrol gerçekleştirmeniz için önemlidir.

Reklam Alanı


Rektum Kanserinin Nedenleri

Rektum kanseri, rektum bulunan hücrelerin genetik yapılarının mutasyona uğraması sonucunda oluşur. DNA hücrenin yaşamsal faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan yapıdır. Bu yapıda mutasyon olması ise kontrolsüz bir şekilde hücrelerin bölünüp çoğalmasına neden olmaktadır. Bunun sonucunda sağlıklı hücreler ölürken mutant hücreler yaşamaya devam ederler. Mutant hücreler ise zaman içerisinde birikerek tümör hücrelerine dönüşmektedir. Bu tümör hücreleri zaman içerisinde büyüyerek çevre dokulara zarar verir.

Rektum tümörünün nedenlerine bakıldığında;

  • Rektum tümörünün pek çoğu ilerleyen dönemlerde ortaya çıkmaktadır.
  • Alkol ve sigara tüketimi rektum kanseri riskinin artmasına neden olur.
  • Hayvansal besinlerde yüksek yağ oranı olduğu için bu besinleri tüketmek rektum kanseri riskinin olmasına neden olmaktadır.
  • Kolorektal kanser ve polip öyküsünün olması rektum kanserinin sebepleri arasındadır.
  • Genetik sendromların bulunması rektum tümörünün oluşmasına neden olur.
  • Hareketsiz bir yaşamın olması ve obezite sorununun yaşanması
  • Kanser tedavisinde karın bölgesine radyoterapi uygulanması sonucunda rektum ve kolon kanserinin oluşmasına neden olabilmektedir.
  • Şeker hastalığının olması
  • Ailede kanser riskinin bulunması gibi durumlar rektum tümörünün oluşmasına neden olmaktadır.

Reklam Alanı


Rektum Kanseri Belirtileri

Rektum tümörü hastanın şikayetlerinden teşhis edilmesinin yanında yapılan rutin kontroller esnasında da ortaya çıkar. Kolorektal tümörün teşhisinde uygulanan iki yöntem bulunmaktadır. Bunlar;

Kolonoskopi; ucunda ince bir kamera bulunan tüpün anüs bölgesinden iç kısma sokularak rektum ve kolonun iç kısmının görüntülenmesi yöntemidir. Bu görüntüleme ile kalın bağırsağın iç duvarında herhangi bir problem olup olmadığı görülebilir.

Biyopsi; kolonoskopi esnasında şüpheli bulunan bağırsak kısmının bir bölümünden parça alınır. Alınana bu parça laboratuvarda incelemelerin sonucunda lezyonun kanser riski oluşturup oluşturulmadığı anlaşılır.

Rektum Kanseri Tedavisi

Rektum kanserinin evrelerinin belirlenmesinin ardından tedavi şekline geçilir. Rektum kanserinde kanserin evresi, derecesi, tümörün yeri, boyutu, yaşı gibi durumlar etkilemektedir.

Rektum tümörünün tedavisinde ameliyat ise en çok tercih edilen operasyonlar arasında yerini alır. Rektum tümörünün büyüklüğüne göre ameliyat planlanmaktadır. Rektum kanseri erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülür.

Rektum tümörünün yerleşmiş olduğu yere göre bağırsağın bir kısmı veya kalın bağırsağın bir bölümü çıkartılabilir. Çıkartılan bağırsak geriye kalan sağlıklı bağırsakla geri birleştirilir. Rektum tümöründe özellikle uygulanan cerrahi operasyonun etkinliğini arttırmak için hastalığın önceki evrelerinde yapılan tetkikler neticesinde radyoterapi işlemi uygulanabilir. Cerrahi operasyonun ardından patolojik olarak parça incelenir. Bu tedaviye ek olarak hastaya onkolojik tedavi önerilmektedir. Erken evrede teşhis edilen hastalığın kurtulma şansı %80-90 dır. Hastaların bir kısmında ise uygulanan modern cerrahi tekniklerin sonucunda bağırsak kalıcı olmak üzere torbaya alınır.

Reklam Alanı


Rektum tümörü operasyonu yaklaşık olarak 2-4 saat kadar sürmektedir. Bu süre hastanın yaşına, tümörün durumuna, ameliyatın yapılış durumuna göre farklılık göstermektedir. Tümör hücrelerinin yayılması durumunda ise yayılan organlarda çıkartılarak karın içerisinde gözle görülmeyen tümör hücrelerinin temizlenmesi gerçekleştirilir.

Reklam Alanı


Loader