Böbrek kisti, böbreklerin yüzey kısmındaki tabakasında meydana gelen zayıflama sonucunda oluşan lezyonlara denir. Söz konusu lezyonlar daha sonra idrar ile dolar ve kist oluşturur. Yani böbreklerin üstünde ya da içinde oluşmuş sıvı dolu keseciklerdir. Genellikle ilerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalık, 50 yaş ve üzerindeki erkek ve kadınlarda %50 oranında görülüyor. Böbrek kistleri, böbreklerin herhangi bir yerinde oluşabilmekle birlikte, kist sayısı az ve iyi huylu yapıdaysa herhangi bir sorun oluşturmaz. Fakat kist sayısı çok ve kötü huylu ise ilerleyen süreç içerisinde böbrek yetmezliği ya da böbrek kanserine yol açabilmektedir. Böbrek kisti rezeksiyonu, kist oluşumunda uygulanan cerrahi bir tedavidir. Uygulama, kist bulunan alanın Üroloji uzmanları tarafından çıkarılıp alınması şeklinde açıklanabilmektedir.
Böbrek kistlerinin neden oluştuğuna yönelik kesin bir bilgi yoktur. Kistlerle alakalı birçok bulgu arasındaki bağlantı ne yazık ki bilimsel olarak açıklanamıştır. Çünkü bulgular genellikle eş zamanlı ve rastlantısal olarak ortaya çıkmıştır. Öyle ki hiçbir yaşam tarzı, çevresel maruziyet ya da diyet böbrek kistlerinin oluşumuyla ilişkilendirilemez. Genellikle başka bir nedenden olayı çekilen Ultrason ya da Bilgisayarlı Tomografi ile ortaya çıkmaktadır.
Reklam Alanı
Tüm bunların yanı sıra kesin olmamakla birlikte sigara kullanımı da basit böbrek kistlerinin oluşumunda risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Ancak yalnızca sigara kullanımının böbrek kistine neden olduğunu kesin bir dille ifade etmek yanlış olacaktır.
Böbrek kistleri genel olarak herhangi bir belirti göstermemektedir. Teşhisleri başka bir hastalıktan kaynaklanan şikayetlere bağlı çekilen ultrason veya bilgisayarlı tomografi ile konulur. Çok nadir durumlarda ise büyük kistlerin böbreklerdeki çevre dokulara baskı yapması mümkündür. Bu da ağrı oluşumuna sebebiyet veriyor. Böbrek kisti belirtileri;
Reklam Alanı
Ayrıca böbrek kistleri sindirim sistemi organları üzerinde baskıya neden olabilir. Bu baskı sonucunda bulantı ve kusma gibi yeni belirtilerin ortaya çıkması da mümküntür. Böbrek kistinde enfeksiyon görülmesi durumunda da böbreğin bulunduğu tarafta şiddetli ağrı oluşumu, yüksek ateş ve halsizlik ortaya çıkar. Aynı zamanda böbrek kistine bağlı böbrekte taş oluşumu görülebilir. Bu da idrar yolunun tıkanmasına yol açacaktır.
Böbrek kistlerinin tanısı radyolojik tarama yapılarak konulabilmektedir. Ancak daha önce de belirtildiği gibi genellikle rastlantısal olarak teşhis edilir. Hastalar başka şikayetlere bağlı olarak girdiği ultrason, bilgisayarlı tomografi ya da manyetik rezonans görüntülemeleri sonucunda böbrek kistleri ile karşılaşmaktadırlar. Kist büyüyerek baskı yapmıyorsa cerrahi müdahale gerekmez çünkü büyük bir kısmı kendiliğinden geçer. Fakat büyümüş ve çevre organlara baskı yapan kistlerin dekortikasyon (duvarın yırtılarak içinin boşaltılması) yapılması gerekir.
Reklam Alanı
Böbrek kisti teşhisi konulduktan sonra üroloji uzmanları tarafından hastalar yakın takibe alınır. Süreç boyunca kistlerin boyutu ve türlerine göre tedaviye yön verilecektir. İyi huylu kistlerde ameliyat gerekmez. Tedavi için yalnızca dışarıdan fazla sıvı tüketilmesi yeterli olacaktır. Çok ciddi olan ve çevre organlara baskı yapan kistlerde ise böbrek rezeksiyonu operasyonu uygulanır. Son yıllarda böbrek kistlerinde uygulanan başlıca tedavi yöntemi böbrek rezeksiyonudur. İşlem için öncelikle karın bölgesinin ön ya da yan kısmından 3 adet delik açılır. Daha sonra kamera ve cerrahi ürünler yardımıyla uygulama alanına ulaşılır. Akabinde kist içeriğinin içi boşaltılır. Kist duvarı vücuttan dışarı alınır. Hastaların genel sağlık durumu da göz önünde bulundurularak genellikle ameliyattan 1 gün sonrasında taburcu edilir. İyileşme sürecinde ise hastalıkların 1 hafta istirahat etmesi şarttır. Bu işlemden sonra böbrek kisti probleminin tekrarlama ihtimali yoktur. Ancak kötü huylu böbrek kistlerinin operasyon esnasında gerçekleşen bazı sorunlar nedeniyle tekrarlama ihtimali bulunur.
Böbrek kisti ameliyatı basit bir operasyon değildir. Bazı riskleri de beraberinde getirir. Bilinen ilk risk ise anestezi olacaktır. Bu konuda endişesi olan hastalar anestezi uzmanlarıyla konuşarak fikir alabilirler. Genel anestezi için böbrek kisti rezeksiyonunun riskleri şunlardır; Akciğerlerin küçük bir bölgesi kapanabilir. Buna bağlı olarak akciğer enfeksiyonu riski artar. Antibiyotıik ya da fizyoterapi ihtiyacının doğmasına sebebiyet verebilir. Bacaklarda derin ven trombozu oluşabilir. Buna bağlı olarak ağrı ve şişme meydana gelir. Nadiren de olsa pıhtıların bir kısmı yerinden koparak akciğere gider ve ölümcül risk oluşturur. Kalbin yükü gereğinden fazla arttığından kalp krizi gelişme riski vardır. İşlem nedeniyle ölüm meydana gelebilir. Böbrek kisti rezeksiyonunun diğer riskleri ise;
Reklam Alanı
Tüm bunlara ek olarak diğer böbrek fonksiyonlarının kötü olmasıyla birlikte böbrek yetmezliği hastalığının gelişebilme ihtimali de vardır. Aynı zamanda kısmen alınan böbrekte de yetmezlik gelişebilir. Cerrahi tümörü almak için yapıldığında aynı böbrekte tekrar tümör gelişme ihtimali vardır. Doktorlar operasyonu gerçekleştirmeden önce; rezeksiyon işlemiyle alakalı tüm detayların ve de risklerin bulunduğu bir evrakı hasta yakınlarına ya da yakınına imzalatmak üzere teslim eder. Söz konusu evrağın imzalanması oluşması muhtemel tüm riskleri kabul ettiğiniz anlamına gelecektir.
Böbrek kisti rezeksiyonu operasyonu geçiren hastalar operasyon bitiminde uyandırma odalarına alınır ve burada kendilerine gelmeleri beklenir. Bazı hastalarda gaz çıkaramama ve titreme gibi semptomların ortaya çıkma ihtimali bulunur. Böyle bir durum ortaya çıkarsa hemen doktora bildirilmesi şarttır. Böbrek kisti rezeksiyonundan sonra hastalar tam anlamıyla iyileşmemişse, kesinlikle cinsel ilişki yaşamamalıdır. Böbreklerin daha sağlıklı çalışmasını sağlamak adına bol miktarda su tüketimi yapılır. Çok ağır yiyeceklerin tüketilmesinden olabildiğince kaçınmak şarttır. Böylece kısa süre içerisinde eski yaşamanıza dönemiz mümkün hale gelecektir.
Reklam Alanı
Reklam Alanı