Üretra bir diğer ismi ile de idrar kanalı olarak bilinen; penis ucu ve mesane arasında bulunan idrarın dışarı çıkmasına izin veren boru biçimdeki organdır. Üretra darlığı ise; idrarın mesaneden çıkarak rahat bir şekilde dışarı atılamaması ve buna bağlı olarak da idrarın mesanede birikmesine neden olan bir sorundur. Söz konusu darlık kimi zaman üretra ve çevresindeki dokunun yaralanması ya da zedelenmesine bağlı olarak ortaya çıkar. Aynı zamanda çeşitli travmaların yanı sıra prostat kanseri tanısı koymak için yapılan radyoterapiye benzer tıbbi uygulamalar, üretra bölgesinde gerçekleştirilen bazı cerrahi operasyonlar ve bel soğukluğu gibi bazı enfeksiyonel hastalıklar da üretra darlığına yol açabilmektedir. Darlık, mesane ve peni ucunun arasında birkaç milimetre ya da birkaç santimetre arasında değişecek bir uzunluğa sahip olabilir. Darlığın boyutunun ne olduğu ve operasyona gerek olup olmadığına alanında deneyimli Ürologlar karar verir. Öyle ki üretral darlığın en geçerli tedavi yöntemi internal üretrotomidir. İnternal Üretrotomi operasyonuyla birlikte üretradaki darlık giderilerek, idrarın mesaneden sağlıklı bir şekilde boşaltılması sağlanmaktadır.
İnternal Üretrotomi, üretra darlığını gidermek adına gerçekleştirilen kapalı ameliyattır. Genellikle idrar kanalındaki darlığın 2 santimetreden daha kısa olduğu durumlarda uygulanmaktadır. İnternal Üretrotomi işlemi için öncelikler bir ucunda ışık ve bir ucunda da kamera bulunan özel bir alet ile idrar kanalından giriş yapılır. Bir sonraki aşamaya gelindiğinde söz konusu aletin bir diğer ucunda bulunan bıçak ya da lazer ışığı yardımıyla dar olan kanalın kesilerek açılması sağlanmaktadır. Operasyon ortalama 1 saat içinde tamamlanabilmektedir. İnternal Üretrotomi ameliyatı esnasında darlığın açılmasından sonra hastalara sonda takılmaktadır. Sonda ortalama 3 gün boyunca hastalarda takılı kalır. 3 gün sonra sondanın çıkarılmasında sonra bazı durumlarda hastalara tek kullanımlık özel bir sonda da takılabilmektedir. Tek kullanımlık özel sonra 10 ya da 15 dakika boyunca takılı kalır. Bu işlemin temel amacı ise İnternet Üretrotomi ameliyatıyla açılan idrar kanalının yeniden daralmasını önlemek ve geciktirmektir. Öyle ki kapalı ameliyattan sonra genellikle idrar kanalındaki darlık tekrarlama eğilimine girmektedir. Bu da hastaların yeniden ameliyat olmasını gerekli hale getirir. Ancak iki kezden daha fazla İnternal Üretrotomi işleminin yapılması sakıncalıdır. Çünkü kapalı ameliyat ne kadar çok artarsa, oluşan darlık alanının da uzaması o kadar fazla olacaktır. Yani ameliyatın başarı oranı %35 ile %70 oranında değişir. Aynı zamanda da çocukluk çağındaki hastalar için önerilmemektedir.
Reklam Alanı
İnternal Üretrotomi ameliyatı her ne kadar kapalı yöntemle yapılıyor olsa da her operasyonda olduğu gibi bazı komplikasyonların gelişme ihtimali her zaman olacaktır. İnternal Üretrotomi ameliyatının risklerini şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;
Reklam Alanı
Tüm bunlara ek olarak ise %1 ihtimalle üriner inkotinans yani idrar kaçırma meydana gelebilmektedir. Bu nadir görülen bir durumdur. Aynı zamanda kilo fazlası olan hastalarda da yara ya da akciğer enfeksiyonları, kalp ve akciğere bağlı komplikasyonlar ya da trombüs riski vardır. Sigara içen hastalarda söz konusu risklerin gelişmesi daha yüksektir. Hastalar ve hasta yakınları oluşabilecek tüm riskler hakkında hem yazılı hem de sözlü olarak detaylı bir şekilde bilgilendirilmektedir.
İnternal Üretrotomi ameliyatına girecek olan hastaların öncelikle operasyona bağlı gelişebilecek riskler hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra hekimler mutlaka hastaların tıbbi geçmişler hakkında da detaylı bilgiyi edinmelidir. İnternal Üretrotomi ameliyatından bir gece öncesinden başlamak üzere hiçbir şey yenmemeli ve içilmemelidir. Bunun yanı sıra aspirin, coraspirin vb. gibi kan sulandırıcı özelliği bulunan ilaçların ameliyattan ortalama 1 hafta öncesinden kesilmesi gerekir. Operasyondan bir gece öncesinde hekimler tarafından önerilen şekilde bağırsak temizliği yapılmalıdır. Tüm bunların yapılmasından sonra hastalar İnternal Üretrotomi ameliyatı için hazır hale gelmiş olacaktır.
Reklam Alanı
İnternal Üretrotomi ameliyatından sonra hastaların bir süre boyunca kateter kullanmaları gerekir. Gereken sürenin dolmasından sonra kateterin çıkarılması şarttır. Hastalar kateter çıkarıldıktan sonra idrar yapmak konusunda zorlanıyorsa mutlaka hekimler bilgilendirilmelidir. Operasyon bitiminde Ürologlar tarafından önerilen ilaç tedavisine uyum sağlamak şarttır. Aynı zamanda üretrada yeniden darlık oluşmasını engellemek adına mutlaka hekimlerin önerdiği ek uygulamaların da yerine getirilmesi gerekir. İdrar akımının kalınlığında incelme ya da idrar fışkırtmada zorluk gibi şikayetler söz konusuyla hemen hekimin görüşleri alınmalıdır. Öyle ki hastalara önerilen tanı ve tedaviyle yöntemlerinin reddedilmesi durumunda sağlığı tehdit edici ciddi riskler ortaya çıkabilir. Bu nedenle operasyon bitiminde verilen antibiyotikler ve diğer ilaçların aksatılmadan uygun zamanlarda kullanılması şarttır.
Reklam Alanı
Reklam Alanı