11.12.2024
Parçalı bulutlu
İstanbul - 10 °C

Uvulektomi



Uvulektomi

Uvula halk arasında bilinen adı ile küçük dil, yutkunma sırasında besinleri yemek borusunun üst kısmına doğru yönlendirmekle görevlidir. Gıdaların genize kaçmasını önlemek de en önemli görevleri başında gelir. Aşırı horlama sonrası zaman içinde uvulanın ödemlenmesine ve uzayıp kalınlaşmasına yol açabilir. Hastaların küçük bir bölümünde horlama ve uyku apnesi tek başına uzayan uvuladan kaynaklanabilir. Bu hastalar için en uygun tedavi yöntemi küçük dilin kısaltılması operasyonudur.

Reklam Alanı


Küçük dil diğer adı ile uvulanın uzaması, yaşam kalitesini bozan bazı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur. Bu durum çeşitli tedavilerle düzeltilemezse Uvulektomi, halk arasında bilinen adı ile küçük dil ameliyatı yapılır. Hastanın en belirgin şikayetlerinden biri horlamadır. Buna ek olarak; çeşitli kulak burun boğaz enfeksiyonları, alerjik nedenler, şalgam suyu, antidepresan ya da kas gevşetici gibi bazı ilaç çeşitleri, aşırı yorgunluk ve yaş gibi sebepler küçük dilde uzama belirtileridir.

Uvulektomi

Küçük dilin uzaması özellikle horlama ve uyku apnesi gibi sorunlara yol açar. Tüm bunlara bağlı yorgunluk, solunum ve yutkunma zorluğu, mide bulantısı, boğazda takılma hissi gibi belirtilerle de ortaya çıkar. Uvulektomi duruma göre lokal ya da genel anestezi altında yapılır. Küçük dilin ucunda kesi uygulanır ve bazı durumlarda küçük dilin ucu kesildikten sonra kalan kısım arkaya doğru katlanır ve dikilir.

Küçük dil ameliyatından sonra hasta ender de olsa kanama yaşayabilir. Anestezinin etkisi geçtikten sonra beslenme başlar. Uvulektominin tkileri yaklaşık 3 gün içinde ortadan kaybolur. Horlama ya da uyku apnesi yaşayan hastalarda, uvulektomi sonrası ilk ay yavaş yavaş düzelme görülür. Küçük dil ise yaklaşık 1 ay şiş olarak kalabilir. Uvulektomi ameliyatından sonra hastanın dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlardan ilki operasyondan sonrası ilk haftalar yumuşak ve sulu gıdalar tüketmeye özen göstermesidir. Doktorun tavsiye ettiği süre boyunca; tuzlu, acı, ekşi, pütürlü, sert, ya da baharatlı gıdalar tüketilmemelidir. Hasta gün içerisinde aldığı sıvı miktarını arttırmalıdır. Alkol ve sigara tüketimini bırakmalı ve mümkün olduğunda sportif bir yaşama geçilmelidir.

Reklam Alanı


Uvulektomi Nedir?

Uvulektomi, ağız içinde damağın orta hattında bulunan küçük dilin (uvula) yutma sırasında tükeliten besin kütlesini yemek borusunun üst kısmına doğru yönlendirmesindeki engeli ortadan kaldırmak için gerçekleştirilir. Uvula yumuşak damak ile beraber gıdaların genize kaçmasını önleme görevine sahiptir. Boğaz bölgesinde süpürme ve burundan genize gelen sümük akıntısını yemek borusuna gitmesini kolaylaştırma sebebi ile uvulektomiye başvurulur.

Kişinin aşırı horlama ile yaşadığı şiddetli titreşim bir süre sonra uvulanın ödemlenmesine ve uzayıp kalınlaşmasına yol açabilir. Nadiren olsa da horlama ve uyku apnesi, tek başına uzun ya da kalın bir uvuladan kaynaklanabilir. Dolayısıyla bu hastalarda tedavi için sadece küçük dilin kısaltılması yeterli olur. Günümüzde uygulanan cerrahi yöntemlerde mümkün olduğunca uvula korunmaya çalışılır. Ameliyat esnasında uygulanan diğer işlemlerle birlikte damak bölgesinde yer alan yumuşak dokuların vibrasyonunu takiben uvula genellikle zaman içinde normal boyutlarına döner. Uvulektomi sonrası karşılaşılabilecek en önemli sorun ise kanama riskidir.

Reklam Alanı


Uvulektomi Uygulanma Nedenleri Nelerdir?

Horlamayı azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak için uvulektomiye başvurulur. Uvulektomi ameliyatında küçük dil kısaltılır ve ameliyat sonrası uyku sırasında hasta, daha rahat nefes alıp vermeye başlar. Yetişkinlerin hemen hemen dörtte biri yüksek sesle horlama problemi yaşar. Küçük dil kısaltma ameliyatı bu durumdaki kişiler için oldukça gerekli ve çözüm odaklı bir işlemdir. Bu işlemde lazer yardımıyla küçük dilin bir kısmı çıkarılır. Böylece belirlenen bölgede bir küçülme sağlanır. Yapılan çeşitli araştırmalara göre bu ameliyatın ardından horlama şikayetleri azalan kişi sayısı oranı %85 olarak gözlemlenmektedir.

Uvulektomi işleminde lazer kullanılarak kısaltılan küçük dil kısa sürede iyileşir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen bu ameliyat, herhangi bir ağrı ya da sızı vermez. Ağız ve boğazın anatomisi incelendiğinde ameliyat sonrası, küçük dildeki kısalma sayesinde o bölgedeki giriş ve çıkışın rahatladığı gözlemlenir. Hasta uykuda nefes almaya bağlı horlama probleminden de kurtulmuş olur. Aşağıda sıraladığımız durumlar uvulektomiyi zorunlu kılar.

  • Horlama sorunları
  • Üst solunum yollarında yaşanan zorluklar
  • İlerleyen uyku apnesi sorunu

Uvulektomi ( Küçük Dil Ameliyatı ) Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Küçük dil ameliyatının etkileri genellikle 3 gün sürer. Hasta operasyon öncesi horlama ya da uyku apnesi gibi sorunlarla doktora başvurduysa, ameliyatı takip eden ilk ay düzelme başlar. Küçük dilde yaşanan şişkinlik 1 kadar devam edebilir. Uvulektomi sonrası hasta aşağıda sıraladığımız noktalara dikkat etmelidir.

Reklam Alanı


  • Ameliyatta lokal anestezi uygulandıysa, hasta beslenmeye yarım saat sonra başlayabilir. Ameliyat genel anestezi ile yapıldıysa beslenme yaklaşık 4-5 saat sonra başlar.
  • Ameliyat sonrası hasta, ilk haftalar yumuşak ve sulu gıdalar ile beslenmelidir.
  • Ameliyattan sonra bir süre kadar pütürlü, sert, acı, ekşi ya da tuzlu gıdalardan uzak durmak gerekir.
  • Tükürük ve dil hareketlerinin arttışına destek vereceği için ameliyat sonrası sakız çiğnenebilir.
  • Hasta, sık sık sıvı tüketmelidir.
  • Alkol ve sigara tüketimini bırakmalıdır.
  • Yaşamına mutlaka spor eklemelidir.

Uvulektomi Uygulanan Hastaların Yaşam Konforu Değişir Mi?

Horlama ve uyku apnesi yaşayan kişiler hem yaşam konforlarında azalma yaşar hem de çevresindeki insanları rahatsız etmekten de huzursuz olur. Bu durumdaki hastalar yaşadıkları sorunun küçük dil uzamasından kaynaklı olduğunu tespit ettikten sonra kısa sürede bu sorunu ortadan kaldırmak için tedavi yoluna gider. Uvulektomi, küçük dil kısaltma operasyonu uygulanan hastaların çok büyük bir kısmı ameliyat sonrası horlama ve uyku apnesi sorunundan kurtulur. Yapılan operasyon hastanın günlük aktivitelerini etkilemez. Hasta ameliyat sonrası maksimum 3 gün içinde normal yaşamına dönebilir. Doktorun tavsiyelerine uygun beslenen ve yaşamına spor gibi aktiviteleri ekleyen hastalar çok daha kısa sürede eski yaşam konforunu elde edebilir.

Reklam Alanı


Loader