Tenotomi çocuk ortopedisinin değerlendirilmesi sonucunda çocuk diz arka kaslarında gevşeme yapılan bir uygulamadır. Diz bölgesine 2 santimetre kadar ameliyat kesesi atılarak işlem sonrasında doktorun kararına göre alçı uygulaması yapılabilir ya da cihaz kullanımına geçilebilir. Kas gevşetme ameliyatı gergin olan diz arkası kaslarını gevşeterek kişinin hareket kabiliyetini arttırır. Kamburluk, kalça çıkıklığı, çömelerek, yürüme gibi pek çok probleme neden olan biyomekaniği bozan faktörleri ortadan kaldıran özel uygulama, kişinin yürüme kabiliyeti kazanmasına olanak saglar.
Reklam Alanı
Ameliayt sonrası 10 – 21 günlerde poliklinik kontrollerinin yapılması gerekir. Uyluk kemiğinin doğru hareketinden sorumlu olan kas grubu, çocuklarda kasın spastisitesi sonucunda kalça mekaniğinde bozulmalara neden olabilir. Kalça çıkığına kadar ilerleyebilecek bu durum her iki uyluğun birbirine yakın olması ya da çarpması sonucunda oturmada, çeşitli faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde çeşitli problemlerle karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.
Ameliyat cerrahi uygulamayla 1 santimetrelik kesiler cilt üzerinden açılarak gerçekleştirilir. Yara izi iyileştikçe küçülür zamanla yok olur. Çocuk ortopedik doktorunun kararına göre özellikle kalçaları açık tutan cihazlar tercih edilir. Fizyoterapi işlemlerinin yoğun olarak yapılması kas kasılması ve eklem, kas sisteminde görülen mekanikliğin bozulmaması için oldukça önemlidir.
Ameliyat öncesinde yürüme kabiliyeti kazanan hastalar ameliyat sonrasında sağlıklı, rahat, emniyetli şekilde yürüyebilir. Taburcu sonrası reçete edilen ilaçlar muhakkak kullanılmalıdır. Çocuklarda kas gevşetme tenotomi ameliyatı uyluk kemiğinin ortaya doğru hareketlenmesi sonucunda kalça mekaniğinde ortaya çıkan bozulmaları önleyerek kişinin sağlıklı, sorunsuz şekilde yürümesine yardım eder.
Reklam Alanı
Her iki uyluk kemiğinin birbirine çok yakın ya da çapraz şekilde konumlandırılmış olması kişiyi dik durma, oturma, kişisel hijyen bakımından çeşitli zorluklarla karşı karşıya bırakabilir. Ortopedik uzmanlar tarafından yapılan muayene ve değerlendirme sonucunda doktorunuzun gerekli görmesi halinde kaslara tenotomi, myotomi ya da gevşetme ameliyatı uygulanır. Cerrahi müdahalelerle 1 santimetrelik cilt kesesi üzerinden acılan kesilerle yapılan bu uygulama kalan yara izlerini küçülterek zamanla belirsiz hale getirir. Ameliyat sonrası alçı uygulanmamakta olup doktorun kararına göre kalçaları açık tutan cihazlarla kas kasılmaları önlenebilir. Ameliyat sonrasında kişi doğru duruş özelliği kazanarak hareket kabiliyetini artırır. Cerrahi uygulamalarla kasık bölgesine kadar uygulanan ameliyat, gergin olan kalça kaslarını gevşeterek kalça çıkığına kadar pek çok sorunu ortadan kaldırır.
Dünyada sayılı merkezlerde yer alan peroral endeskopik myotomi ve tenotomi yöntemi ile endoskopi uygulamasıdır. Ağız içerisinden girilen bu yöntemde yemek borusunda sorunlu olan kaslar kesilerek kişinin yeme, içme güçlüğü giderilir. Myotomi olarak bilinen prosedür, gırtlak kaslarının gerektiği gibi rahatlayamadığı, hastanın sıvı ve yiyecekleri yutamayacağı durumları etkin şekilde tedavi etmek için kullanılır. İlk olarak 1913'te açık prosedür olarak kullanılan yöntem, geçmişte riskli ve uzun iyileşme süresine sahipken günümüz modern Tıp dünyasında minimal laparoskopik teknikler yardımıyla oldukça hızlı, risksiz ve güvenli şekilde gerçekleştirilmektedir.
Kardiyak kaslar kesilip yiyecek ve sıvıların mideye geçmesine izin verilir. İşlem öncesi hastanın operasyon sırasında uyanık olup olmadığından emin olmak için genel anestezi uygulanır. Karın duvarına 5 ya da 6 küçük intizon yapılarak mide alanına laparazkop sokulur. Ameliyat sırasında herhangi bir komplikasyon gerçekleşmediyse hastaya aynı gün sıvı verilebilir. Hasta 2 ile 3 gün içerisinde katı ve sıvı yiyecekleri yiyip içmeye başlayabilir. Ameliyatı geçiren hasta 2 ya da 3 gün içerisinde hastanede kalabilir. Bu süre içerisinde hasta işe geri dönebilir ve sosyal hayatına devam edebilir. Ağır kaldırma, yorucu egzersiz içeren çalışmalara bir süre ara vermeniz gerekir. Hasta yaklaşık 8 hafta boyunca ağır iş ve yorucu egzersizlerden uzak durmalıdır. Uygulama sonrasında hasta, yiyecek ve içecek sıvılarını yeme içme konusunda oldukça gelişmiş yetenek kazanır.
Yemek yerken yutkunmakta zorlanan kişiler için özel olarak geliştirilen uygulama, gıdaların yemek borusuna rahat şekilde geçmesine yardım eder. Myotomi pek çok insanın varlığından bile haberdar olmadığı etkin tedavi ve çözüm yöntemlerindendir. Peroral endoskopik miyotomi yemek yedikten sonra oluşan yutkunma güçlüğünü ortadan kaldırarak dişte biriken gıdaların takılma hissini ortadan kaldırır.
Reklam Alanı
Myotomi göğüslerde rahatsızlık hissi, yiyeceklerin ağızdan geri gelmesi, akciğere kaçması, ağız kokusu, göğüs ağrısı, akciğer enfeksiyonu gibi pek çok sorunun tedavisinde kullanılan günümüzün popüler cerrahi uygulamalarındandır. Dünyanın en ileri endiskopik tedavi yöntemleri arasında yer alan poem ülkemizde pek çok hasta tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Başarılı bir uygulama olan endoskopik bu yöntem sayesinde vücutta herhangi bir kesici bulunmadan hasta kısa sürede hayatına devam eder. Yaklaşık bir ila bir buçuk saat süren uygulamanın ardından bir gün sonra hasta yemek yemeye başlar. Uygulamanın 2. gününde yaşamını aktif şekilde devam ettiren hasta endoskopik sistemler kullanarak yemek borusu sorunlarından kısa sürede kurtulur.
Yemek borusunun çalışma düzenini sağlayan, yutkunma sırasında kasılma hareketlerini önleyen uygulama endoskopik değerlendirmeler sonucunda herhangi bir reflü gibi bir semptom bulunmuyorsa akalazya tanısı adı altında hastayı iyileştirir. Daha önce akalazya hastalığı nedeniyle balon botoks gibi cerrahi tedavi gören hastalar myotomi yöntemiyle yutkunma problemlerini kısa sürede çözebilir. Komplikasyonları düşük olan hastalar ilk olarak Primer tedavisinde pomem uygulamasını tercih eder. Myotomi yönteminin en büyük avantajı akalazya hastalığının diğer yöntemlerle karşılaştığı zaman başarı oranının oldukça yüksek olmasıdır.
5 yıllık sonuçlara bakıldığında Myotomi uygulamasının başarı oranı %90'ın üzerindedir. Yemek borusunun çalışma düzenini sağlayan, vücut kasılma hareketlerini ideal seviyeye getiren uygulama çeşitli değerlendirmeler sonucunda doktorun önerisi ile kısa sürede kontrol altına alınmaktadır. Yutkunma belirtileriyle yavaş yavaş ortaya çıkan ilk belirti sıvı ve gıdalarla yutma güçlü olarak ortaya çıkar. Yemek borusunda biriken besinleri tekrar ağıza aldığınız zaman boğulma riski oluşturmadan rahatlıkla beslenmenize yardım eden myotomi, sağlıklı, rahat beslenme deneyimi sunar.
Myotomi sırasında hastada görülen diğer belirtiler şunlardır;
Reklam Alanı
Yutkunma zorluğu ile doktora başvuran hastalara muayene edildikten sonra akalazya hastalığı tanısının konulması için hastanın çeşitli testlerden geçmesi gerekir. Gastroskopi, görüntüleme yöntemi ile ucunda kamera bulunan tüp aracılığıyla hastanın yemek borusu en ince ayrıntısına kadar görüntülenir. Basınç ölçme yöntemi ile özofagus içinde basınç seviyesi ölçülerek hastanın akalazya olup olmadığı kontrol edilir. Baryum grafisinde hastalara baryum içeren madde verilerek madde geçişinin yemek borusunda kalma durumları takip edilir. Baryum grafisi yöntemi hamile kadınlar üzerinde uygulanmaz.
Reklam Alanı
Reklam Alanı