Tenoplasti Myoplasti, Fasiya Gevşetilmesi



Tenoplasti Myoplasti, Fasiya Gevşetilmesi

Tenoplasti çeşitli psikolojik süreçlerin yanı sıra travmalarla örselenen, yapısı değiştirilen kirişleri yeniden yapılandıran, kasların sağlıklı gelişimini destekleyen cerrahi bir girişimdir.

Reklam Alanı


Kas kemiğinin arkasında dizilen topuk arasında yerleşen gastroknemius kası, kaval kemiğinin arkasında yer alan dizi ile topuk arasında yerleşir. Serebral palsi gibi hastalıklarda artış gösteren, spastisite sonrası gerginliği artıran eklem ve kaslar parmak ucunda yürüme ve yürüme mekanizmasının bozulmasına neden olabilir. Çocuk ortopedi uzmanlarının yaptığı değerlendirmeler sonucunda kaval kemiği orta hizasının biraz aşağısında bulunan kaval kemiğine 3 santimetreye yakın alanda kesirler atılarak kas gevşetme operasyonu başlatılır.

Tenoplasti Myoplasti, Fasiya Gevşetilmesi

Hekiminizin yaptığı muayene sonrasında kasın ucunda, yeşil tendon topuk arası seviyesinden gevşetilerek operasyona devam edilir. Ameliyat sırasında hekiminizin yaptığı muayeneye bağlı olarak hastaya çeşitli alçı müdahaleleri yapılabilir. Doktorunuz alçı yapılmasına uygun görmezse ameliyat sonrasında ayağına uygun pozisyonda destek aygıtı takar. Ameliyattan önce yürüme yeteneği olan hastalar ameliyat sonrası açı ya da breys üzerine basarak yürüme kabiliyeti kazanır. Hasta 10 ila 21 günde çocuk ortopedi doktoru tarafından gerekli kontrollerinin yapılması bacak ve topuk arası kas gevşetme ameliyatı süreci takip edilir.

Tenoplasti Sürecinde Hasta Nasıl Muayene Edilir?

Tenoplasti uygulaması sürecinde hasta şu şekillerde muayene edilir;

  • Dokunarak muayene,
  • Gözle muayene,
  • Ölçümler,
  • Dolaşım,
  • Lenfatik sistem,
  • Nörolojik muayene,
  • Eklem hareketleri muayenesi

Göze muayenede hastanın normal, dış duruşu ve görünüm bozukluğu analiz edilerek derideki renk değişikliği yara ve izleri kontrol edilir. Dokunarak muayene özellikle yumuşak dokularda ısı değişikliklerinin yanı sıra lokal hassasiyet kitleleri olup olmadığı analiz edilir. Eklem hareketleri muayenesinde, eklemlerin pasif ve aktif hareketleri ölçülerek eklemlerin anormal hareket edip etmediği, stabilite durumu kontrol edilir. Şikâyetçi olduğunuz eklem bölgesinde sağlam tarafın çevresi ölçülerek kas erimesi ya da şişkinliklerin olup olmadığı değerlendirilir. Sağlam eklem bölgesi ölçülerek eklemlerin kısa, uzunluğu, sağlık durumu değerlendirilir. Nörolojik muayenede ise duyu refleks ve kas kuvvetleri analiz edilerek hastanın hassasiyet durumu kontrol edilir. Ekstremitenin rengi, kapiller dolaşımı, kılların durumu ve nabız durumu muayene edilir. Lenfatik sistemde özellikle tümör ve enfeksiyon durumlarında lenf düğümleri ve lenf yolları muayenesi, lenflerin durumu hakkında önemli bilgiler verir.

Reklam Alanı


Myoplasti uygulamasında antagonistik kas gruplarının kemik ve kas çevresi kemikle birleştirilmeden kaslara enerji verilerek birbirlerine tutturulur. Kemik ucu delinerek kesilen kas ve tendonlar kemiğe uygun şekilde tutturulur. Fasiya gevşetilmesi kas ve çevresindeki fasiyaya mekanik uyarı gönderilerek uygulanan manuel terapi yöntemidir. Vücuttaki kas ve fasiya sistemi değerlendirilerek tedavi kapsamlı şekilde gerçekleştirilir. Vücudun tüm bölgelerine ve ağrıya neden olan, hareketi sınırlayan yumuşak dokular üzerinde etkilidir. Kas gerginliği, kas işlev bozuklukları kısıtlamalarını ortadan kaldıran miyofasyal gevşetme, kasları serbest bırakarak ağrıyı etkin şekilde azaltır. Hastanın hareketini önemli ölçüde artıran miyofasiyal gevşetme, kas ve çevresine mekanik uyarı sağlar. Çeşitli gerginlik ve düzensiz gerilimleri ortadan kaldıran uygulama Fasiya içerisindeki tüm kısıtlılık ve gerginlikleri önler. Kasları gevşeten kas tanımlaması ve tedavisinde kullanılan yöntem, kas iskelet sistemi, travma, postür bozukluğu gibi pek çok faktörden oluşabilir.

Tüm vücudu birbirine bağlayan kas zincirleri sinerji, stabilite ve mobilite desteği ile kasları gevşeterek günü oldukça keyifli ve kaliteli geçirmenize yardım eder. Fasya, vücudun anatomisini birleştiren, dağınık kasları bağlayan hassas bir dokudur. Her organ çevresinde, içinde organ boyunca yer edinen fasya, sinir, damar ve kemikler dâhil olmak üzere vücudun tüm yapılarını çevreler. Hücreler arasındaki iletişimi sağlayarak koruma destek görevi görür. Tüm vücudu birbirine bağlayan kas zincirleri sinerji dengesi, stabilite ve mobilite desteği sağlar. Fasya bağlantıları sayesinde kas hareketleri hızlandırılarak mekanik ve fonksiyonel amaçları ile pek çok kası aynı anda harekete geçer. Fasya, dokuları birbirine bağlayan gaz hücre ve doku arasında bütüncülük sağlayan önemli bir bağdır. Sinir inervasyonu yüksek olan fasya adaptif ve dinamik yapı özelliğine sahiptir. Kaş, sinir, damar ve kemiklerin yanı sıra vücuttaki tüm yapıları birbiriyle bağlayan önemli doku, hücreler arasında yüksek koruma desteği sağlar. Fasya ayrıca, kas kuvveti iletiminde vücudun yük transferini sağlayan postür solunumunda da etkin rol oynar.

Mikrofasyal Gevşetilmesi Kimlere Yapılır?

Mikrofasyal gevşetmenin yapıldığı kişiler miyofasyal ağrı sendromu yaşayan, boyun, sırt, bel ağrısı yaşayan kas ve iskelet sisteminde problemi olan hastalardır. Hareketliliği artırmak amacıyla yapılan gevşetme yöntemi çok zengin sinir ağı olan dokuları gevşeterek gerginlik ve kaygı hissini ortadan kaldırır. Sinir sistemi üzerinden kas ve dokuları gevşeterek spora bağlı ortaya çıkan yaralanma ve uzun koşularda görülen zorlanmaları önler. Aşırı kullanmaya bağlı olarak ortaya çıkan, hatalı hareket etmekten kaynaklanan kas dengesizliklerinin yanı sıra zedelenmeleri tedavi etmek için uygulanan gevşetme yöntemi çok amaçlı kullanılabilir. Gevşetme tedavisi kompleks, bölgesel ağrı sendromu yaşayan hastaların tedavisinde etkin çözüm kaynağıdır.

Reklam Alanı


Miyofasyal Gevşetme Yapılmaması Gereken Durumlar Hangileridir?

Miyofasyal gevşetme yapılmaması gereken durumlardan bazıları şunlardır;

  • Anevrizma
  • Kanser
  • Akut romatoid artışı
  • İleri derecede diyabet
  • Ateş
  • Enfeksiyon
  • Gebelikte ilk 3 ay
  • İleri flebit
  • İleri derecede osteoporoz
  • İyileşmekte olan kırıkların varlığı

Fasya gevşetmenin sizin için uygun bir yöntem olup olmadığını anlamak için size özel değerlendirme yapması için doktorunuzdan muhakkak başvurmalısınız.

Fasiyal Gevşetilmesi Terapisi

Fasiyal gevşetilmesı terapisi, güvenli solüsyon ya da cihaz kullanmadan gerçekleştirebileceğiniz elle uygulanan terapi yöntemlerindendir. Hafif ve sürekli basınç verilerek kol ve bacaklar belli pozisyonlarda tutulur. Fasiyanın katmanları ve tutulma bariyerleri tek tek seçilerek tutulan bölümler serbest bırakılır. Uygulama süresince 5 dakika boyunca dokular kendini serbest bırakana kadar beklenilir. Uzman terapistin gerçekleştirdiği miyofasiyel gevşetme uygulamasına doktorun dokuyu hissetmesine kadar devam edilir. Elastik yapıya sahip olan doku sert bariyer kolajen komponetli yapı özelliğine sahiptir. Dokuları fazla zorlamadan, üzerinde aşırı baskı uygulamadan terapiye hafif, özenli, hassas doku hareketleri ile devam edilmelidir. Dokuların serbest bırakılması sırasında çeşitli spontane hareketler yapılarak kişilerin fiziksel çözümlemeleri esnasında ruhi çözümlemeler gerçekleştirmesi beklenmelidir. Bu sayede kişinin yaralarını iyileştirilmesi bakımından önemli adımlar atılır.

Fiziksel ve duygusal yaraların iyileştirilmesi sürecinde kişiye özel fasiya tedavi yöntemleri uygulanır. Kişiye uygun özel terapiler kişinin vücudunun çeşitli bölgelerinde uygulanır. Hasta vücudunda farklı şeyler hissettiği zaman farkındalığını artırarak değişik duygular hissetmeye başlar. Fasiya bütünlüğünün farkında olan hasta, terapi sürecinde çeşitli hareketlenme ya da karıncalanmalar hisseder. Tedavi sürecinde terapistinize kısa cümlelerle neler hissettiğinizi söyleyebilirsiniz. Vücudunuz sizin rehberinizdir. Vücudunuzda olup biten her konuda terapistinize yol göstererek gevşeme seansında fiziksel ve ruhsal bütünlük kazanabilirsiniz. Uygulama sırasında ağrılarınızın oluşması olağan olup vücudunuzda oluşan değişim ve etkileri terapistinize bilgilendirerek gevşeme seansını başarılı, verimli ve güvenli şekilde tamamlayabilirsiniz.

Reklam Alanı


Loader