Tenoliz



Tenoliz

Tenoliz çevresinde oluşan yapışıklıkların ameliyatla giderilmesi işlemine verilen addır. Tendonun gevşetilerek cerrahi müdahale ile serbestleştirilmesidir. Kayma dolayısıyla hareketleri eski haline getirmek, tendonları çevreleyen yapışıklıklardan kurtulmanıza yardım eden cerrahi bir yöntemdir. Yapışıklıkları gidererek el hareketlerinizi eski haline getiren ameliyattan önce fizyoterapi yöntemleri uygulanır.

Tenoliz

Durum Tenoliz Gerektiriyorsa Ne Yapılmalı?

Durum tenoliz gerektiriyorsa yapmanız gereken ilk işlem klinik değerlendirmesi sonrasında parmak fonksiyonunun hassasiyeti hakkında bilgi edinmektir. Elin mekanik durumu hakkında gerekli bilgileri edindikten sonra ekstansör veya fleksör aparat üzerinde ameliyat yapılıp yapılamayacağına uzman doktorunuz karar verilir. Ekstansör tendonların tenolize edilmesi sırasında kemik arasında oluşan yapışıklıklar yırtılabilir. Tendonun kendisinin kemik yüzeyinde kaymayı önleyen önemli sertlikler oluşabilir.

Reklam Alanı


Tendon Neden Kemiğe Çok Yapışık Kalmaz?

Tendonun kemik üzerinde çok yapışık kalmama sebebi travmatik kökenlidir. Kırılma sonucunda kaçan kan, tendonu kemiğe yapıştırıcı gibi bağlayarak kemiğin kaymasını önler. Lifli yapışıklıkların oluşumunun temelinde tendon yapışmasına neden faktörler yatar. Genel olarak tendonun ezilmesi, kesilmesi ve ortaya çıkan yaralanmalar bu faktörlerin başında gelir. Tendon bağışıklıkların ortadan kaldırmak için dijital hareketi yeniden sağlamanız gerekir. El problemlerinde yetkili bir terapist yardımı ile rehabilitasyon seanslarına katılmanız oldukça önem taşır. Fizyoterapi ile dijital hareket iyileştirilmediğinde cerrahi müdahaleye ve tenolize uygulamasına başvurmalısınız. Uygulama lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Diğer tüm durumlarda operasyonlar sırasında hasta uyuşturulur. Tenoliz ameliyatı deneyimli bir el cerrahi tarafından yapılan, sonrasında rehabilitasyon gereken uzmanlık gerektiren bir uygulamadır.

El Yaralanmalarında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

El yaralanması için yapmanız gereken ilk hamle kan kaybını ve yara bölgesinde oluşan enfeksiyon oluşumunu önlemektir. Yaranın üzerine temiz bir örtü sararak en yakın sağlık merkezine başvurmalısınız. Uygun yıkama yöntemi ile yara iyice yıkanıp temizlenir. Uygun pansuman yapılarak yaralanmanın özelliğine göre el cerrahi konusunda profesyonel bir plastik cerrahi ve ortopedik bir doktorla iletişime geçilmelidir. Haftanın ilk olarak tetanoz aşısını yaptırması gerekir.

Reklam Alanı


Sinir Yapılarındaki Gasar Nasıl Anlaşılır?

Sinir yapılarındaki hasar ilk olarak parmak uçlarında kendini gösterir. Uyuşukluk hali ile kendini hissettiren el ve kol yaralanması sonucunda ortaya çıkan sinir yapılarındaki bu hasar iğne batırıldığı anda hasta bunu hissetmiyorsa siniri kesilmiş bir şekilde hissedilir. Kesilmiş sinirler kendi kendine iyileşmediği için parmak uçları ömür boyu uyuşuk halde kalabilir. Sinirlerin iyileşmesi için uyuşuklu bölge mikroskop altında mikro dikişler vasıtasıyla dikilir. Bu sayede sinirler kısa sürede yavaş yavaş iyileşmeye başlar. Sinir iyileşmesi günde 1 milimetre olacak şekilde oldukça yavaş şekilde ilerler. Sinirleri parmak uçlarına kadar hissetmeniz yaklaşık birkaç ayı bulabilir. Sinir kesilerinde yapılan ameliyatlarda başarı oranı oldukça yüksektir. 15 günden sonra yapılan ameliyatlar ameliyatın başarı oranını oldukça düşürmektedir.

Tendon Yapılarında Hasar Nasıl Anlaşılır?

Tendon yapılarında hasarın anlaşılması el ve kol yaralanması sonucunda bileklerin hareketini sağlayan giriş yapılarında kendini gösterir. Parmak boğumlarını kapatamama, açamama gibi sorunlar karşısında kendi kendine iyileşemeyen tendonlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ameliyat yöntemi ile tendonlar karşı karşıya gelecek şekilde dikilerek tendon yapıları iyileştirilir. Ameliyat sonrasında dikişlerin açılmaması için doktorunuz tarafından gösterilen uygun zamana kadar çeşitli hareketleri yapmamalısınız. Tendon yaralanmaları için yapılan ameliyatlarda başarı oranı oldukça yüksek iken 7 günden sonraki yapılan operasyonlarda başarı oranı giderek düşmektedir. El Yaralanmalarında Ameliyat Nasıl yapılır?

Reklam Alanı


El yaralanmaları için uygulanan ameliyat işlemleri şu şekilde yapılır;

  • Ameliyat öncesi operasyon planlanarak çeşitli çizimlerin yanı sıra fotoğraf çekimleri yapılır.
  • Ameliyat genel olarak sınırlı uyuşturma ve anestezi altında gerçekleştirilir.
  • Ameliyat süresi, uygulanacak yöntem ve işlemlere göre farklılık gösterecektir.
  • Kimi durumlarda ameliyat öncesi muayene ile saptanamayan sinir damar üzerinde tendon kesileri oluşabilir.
  • Operasyon süresini uzatan bu durumlarla beraber ameliyat süresi ortalama 1 ile 3 saattir .
  • Ameliyatta yaralanan damar, sinir ve tendonlar tek tek analiz edilerek mikrocerrahi teknikleri uygulanır.
  • İşlemleri sonrasında kemikleri sabitlemek için çeşitli tel, plak, vida sistemleri, tendon onarımları gerçekleştirilir.
  • Tedavi sürecinde çeşitli protezlerin kullanılması olağandır.
  • Ameliyat bittikten sonra kesiler tek tek dikişler halinde deri altından gizli dikiş ile kapatılır.
  • Yara pansumanlar ile örtülerek iyileştirme süreci kaldırılır.
  • Bölgede toplanan kanı dışarıya atmak için bölgeye birkaç tane tüp yerleştirilebilir.

Ameliyat sonrası doktorunuzun uygun görmesi halinde yarım alçıyı 3 ile 6 hafta süreyle kullanmanız gerekir. Tenoliz uygulaması devam ettiği sürede bölgeyi yüksekte özellikle kalp seviyesinde tutmanız gerekir. Gece yatarken alttan bir, iki yastıkla arteli desteklemeniz oldukça önemlidir. Aksi durumlarda ameliyat bölgesinde ağrılı şişlikler oluşabilir. Ameliyat gerçekleştirilen pansumanlar doktorunuzun uygun gördüğü aralıklarda yapılır. Yaralanma sonucunda sinir kesilerinin oluşması bölgede hissizlik ve hareket kayıplarına neden olabilir. Yaralar iyileştikçe tendon bölgesindeki hissizlik ve hareket kayıpları ameliyatlı bölge İyileşene kadar birkaç aya kadar sürebilir.

Kesinin seviyesine göre sinir iyileşmesi en erken birkaç ay sonrasına kadar sürer. Yaralamanın yoğunluğuna bağlı olarak en uygun mikro cerrahi teknikleri uygulanarak hastanın iyileşmeye verdiği tepkilere bakılır. Uygulanan tüm cerrahi yöntemlere rağmen iyileşme istenen seviyede gerçekleşmeyebilir. İyileşmenin iyi ve başarılı şekilde olması için alanında uzman, deneyimli cerrahların yanı sıra ileri mikrocerrahi tekniklerinin uygulanması oldukça önem taşır. Drenler ortalama 1 ile 3 günde atılırken, deri üzerinde erimeyen dikişler 3. haftanın sonunda alınarak iyileşme süreci hızlandırılır. Deri altından atılan dikişler gizli olduğu için eriyebilir nitelikteki dikişlerin alınmasına ihtiyaç duyulmaz. Eğer genel anestezi uygulanmışsa uygulama sonrasında hastanede bir gece kalabilirsiniz. Lokal anestezi uygulanan hastanın kontrole gelmesi şartı ile hasta erken taburcu edilir. El yaralanmalarında operasyon sonrasında özellikle ilk bir hafta sigara konusunda özen gösterilmelidir. Pek çok olumsuz etkisi bulunan sigara, özellikle bu dönem tam olarak bırakılmalı, yasaklanmalıdır.

Reklam Alanı


El Yaralanmalarında Olası Risk Ve Komplikasyonlar Nelerdir?

El yaralanmalarında olası risk ve komplikasyonlar şunlardır:

  • His kayıpları
  • Kaynaşma sorunları
  • Tendon yapışması ve hareket kusurları

Ameliyat sonrası ameliyat bölgesinde nadiren hafif sızıntı şeklinde kanamaların görülmesi doğaldır. Kanamaların artış gösterilmesi halinde tekrar cerrahi müdahaleye hazırlıklı olmalısınız. Ameliyattan sonra operasyon bölgesinde bakteri, enfeksiyonların oluşmaması için hastaya uygun antibiyotik verilir. Tendonlar uygun şekilde onarılsa bile çevre dokulara yapışabilme olasılığından dolayı tendonların çevre dokulara yapıştığı yerlerden serbestleştirilmesi tenoliz edilmesi gerekir. Damar sinir onarımı sırasında damar veya sinir parçalarının alınarak damar ve sinir onarımları yapılır. Damar ve sinir alınan bölgelerde duygu kusuru, yara izi, kısmi fonksiyon kayıplarının yanı sıra işlevsel bozukluklar ortaya çıkar. Bu etkiler hasta üzerinde geçici ya da kalıcı etkiye sahip olabilir.

Reklam Alanı


Loader