Servikal Tümör Eksizyonu



Servikal Tümör Eksizyonu

İnsanların yaşamını olumsuz etkileyen en önemli hastalıklar arasında servikal tümörler de yer almaktadır. Servikal tümör bir diğer ismi ile de boyu tümörü şeklinde adlandırılabilir. Genel olarak baş ve boyun kısmında her geçen gün büyüyen bir şişlikte ortaya çıkar. Tümör büyüdükçe konumlandığı alanda baskı yaratır. Bu da hastalarda konuşma ve yemek yeme gibi önemli aktivitelerin yapılmasını kısıtlayıcı etki yaratmaktadır. Servikal tümör eksizyonu ise, boyun bölgesinde oluşan tümörlerin uygun cerrahi yöntemlerle çıkarılması işlemidir.

Servikal Tümör Eksizyonu

Servikal Tümör Neden Olur?

Servikal tümör oluşumuna neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Ancak en çok bilinen nedenler arasında sigara ve alkol kullanımı, kötü beslenme alışkanlıkları, genetik faktörler, çevresel faktörler ve de yetersiz hijyen bulunuyor. Yapılan birçok araştırma da net olarak gösteriyor ki servikal tümörlerin en yaygın nedeni sigara ve alkol kullanmak, tümör oluşumunda daha seyrek etkisi olan nedenler ise genetik, çevre ve beslenme faktörlerdir. Tüm bunlara ek olarak cinsel yolla bulaşan HPS virüsü, EBV virüsü, aşırı radyasyona maruz kalmak, meslek sebebiyet asbest, sentetik lif ya da ahşap tozuna maruz kalmak da servikal tümör oluşumuna yol açabilmektedir.

Reklam Alanı


Servikal Tümör Türleri

Servikal tümörler iyi ya da kötü huylu olmak üzere iki farklı şekilde kendisini göstermektedir. Kötü huylu tümör kanser olarak nitelendirilebilirken her tümör için de kesinlikle kanser denilemez. Servikal tümörlere genellikle lipom, nörinom, fibrom ve hemanjiom gibi iyi huylu tümörler sebebiyet veriyor. Ancak lanfoma, sarkoma, tükürük bezi kanseri, tiroid kanseri, ağız kanseri, gırtlak kanseri, yutak kanserinin metastatikleri de servikal tümörlere sebebiyet verebilmektedir. Servikal tümör türlerini ise şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;

  • Nazofarenks (Üst Yutak): Burnun arkasının üst kısmındaki kanser.
  • Larinks (Gırtlak): Ses tellerinin de olduğu boğaz kısmındaki kanser.
  • Paranazal (Sinüsler ve Burun Boşluğu): Burun çevresindeki sinüsler ve burun boşluğu doklarındaki kanser türü.
  • Tükürük Bezi: Tükürük bezi dokularında oluşan kanser.
  • Parotis (Parotis bezi)
  • Dudak Kanseri
  • Kulak Kepçesi ve Dış Kulak Kanseri
  • Diş Eti ve Ağız Tabanı Kanseri

Servikal tümörler meydana gelmişse mutlaka baş ve boyun kanserlerinin de incelenmesi gerekir. Baş ve boyun bölgesinde meydana gelen tümörler, çıktıkları bölgeye göre isimlendirilmiştir.

Reklam Alanı


Servikal Tümör Belirtileri

Servikal tümörlerin birçok belirtisi bulunuyor. Ancak en sık görülen belirti, baş ve boyun bölgesindeki genel olarak ağrısız olan ancak gittikçe büyüyen şişliklerdir. Bunun yanı sıra anormal kulak çınlamaları, kulak ağrısı, gözlerde şişlik meydana gelmesi, çift görme sorunu, dil, dudak ya da ağız içerisinde iyileşmeye yaraların çıkması, ses kısıklığı sorunu, seste değişikliklerin meydana gelmesi, yutkunmada ve çiğnemede zorluk çekmek, konuşma ve nefes almada zorlukların ortaya çıkması ve ağız ve boğazlarda kanama oluşması da servikal tümörlere işaret eden belirtilerdir. Ayrıca servikal tümörlerin türlerine göre de bazı belirtiler söz konusu olacaktır.

Servikal Tümör Nasıl Teşhis Edilir?

Servikal tümörler ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Bu nedenle belirtiler söz konusu ise hemen tedavi için beyin ve sinir cerrahlarına başvurulması gerekecektir. Servikal tümör belirtileriyle alanında uzman hekimlere başvurulduğunda şikayetler dikkatli bir şekilde dinlenir. Hastaların daha önce benzer bir durum ile karşı karşıya kalıp kalmadıkları, sağlık geçmişi,a ile öyküsü ve alışkanlıkları tespit edildikten sonra fiziksel muayene başlatılır. Elde edilen verilen hekimler tarafından değerlendirilir. Ancak en doğru teşhis için bazı testlerin yapılması da şarttır. Yapılacak olan testler hastaların şikayetlerine göre değişiklik gösterecektir. Ancak teşhis için kullanılan yöntemleri şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;

Kan ve İdrar Tahlili: Hastaların genel sağlık durumunun anlaşılmasına önemlidir.

Boyun Muayenesi: Hastaların şikayet ettikleri alanın saptanmasını sağlar. Şişmiş alan tespit edilir.

Panendoskopi: Panendoskopi bir mikroskoptur. Tümörün saptanabilmesi için ağız, boğaz ve burun içine mikroskopla bakılır. İşlem gerçekleştirilirken biyopsi ile doku parçaları da çıkarılabilmektedir.

Biyopsi: Kesin tanı konulması için şüpheli alanlardan doku örneğinin alınarak incelenmesidir. Genellikle lokal ya da genel anestezi ile yapılır.

Ultrasonografi, Bilgisayarlı Tomografi, MR: Mevcut tümörün hangi evrede olduğunu tespit etmek için tercih edilen bir yöntemdir.

Reklam Alanı


Servikal Tümör Eksizyonu Nasıl Yapılır?

Servikal tümörlerin tedavi edilmesinde uygulanan birçok çok yöntem vardır. Ancak en sık başvurulan tedavi yöntemi servikal tümör eksizyonu olacaktır. Servikal tümör eksizyonu bilindiği gibi boyun bölgesinde meydana gelmiş olan tümörlerin beyin ve sinir cerrahisi uzmanları tarafından uygun operasyonlarla çıkarılması işlemidir. Öyle ki boyun tümörleri farklı bölgelerde ortaya çıkabildiğinde uygulanan farklı tedavi yöntemlerine de ihtiyaç vardır. Servikal Tümör eksizyonu işlemi yapıldığında kanserli doku ve etrafında bulunan sağlıklı dokunun bir kısmı alınır. Gerek duyulduğu takdirde, dil, gırtlak, boğaz ya da çene kemiğinin çıkarılması da gerekebilmektedir. Hastalığın ilerlemiş halinde ortaya çıkan semptomların etkisini azaltmak adına servikal tümör eksizyonu yapılır. Bunun yanı sıra yutkunma sorunu yaşayan kişilerde mevcut durumu stabil hale getirmek adına tüp yerleştirme işlemi de yapılır. Servikal Tümör eksizyonuna ek olarak ya da operasyondan sonra radyoterapi uygulamasına ihtiyaç duyulabilecektir. Yapılan bu işlemin temel amacı yüksek enerji ışınlarıyla kanserli hücreleri öldürmektir.. Böylece eksizyondan önce kanserli bölge başarıyla küçültülür. Aynı zamanda eksizyon işlemi esnasında da kanserli bölgeyi temizlemek için kullanılır. İşlemin 2 farklı şekilde gerçekleştirilmesi mümkündür. En sık tercih edilen yöntem harici ışın radyasyonudur. Harici ışın radyasyonu ile kanserli bölge makine aracılığıyla tedavi edilir. Bir diğer yöntem olan Brakiterapiç radyasyonu ile de kanserli alana radyoaktif tohum yerleştirilmesiyle yapılmaktadır. İşlem sonrasında yutkunmada zorluk, yemek yemede güçlük, ses boğukluğu, ağız ve boğada yaralar, ağız kuruluğu ve yorgunluk gibi sorunların ortaya çıkması muhtemeldir. Servikal Tümör Eksizyonu ve radyasyon tedavilerine ek olarak sorunu gidermek için kemoterapiye de ihtiyaç duyulabilmektedir. Uygulama için hastalara kol damarından ya da hap şeklinde ilaç verilir. Terapinin aylarca sürmesi olasıdır. İşlem sonrasında saç dökülmesi, yorgunluk, mide bulantısı ve kusma sorunları ortaya çıkabilmektedir. Tedavinin en son aşamasında ise immünoterapi yöntemine başvurulur. Bu yöntemin yan etkisi diğerlerine göre çok daha azdır. Temel amaç ise kemoterapinin etkisini artırmak olacaktır. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin de kansere karşı savaşma gücünü artırıcı etki yapar.

Servikal Tümör Eksizyonu Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Servikal tümör eksizyonunun gerçekleştirilmesinden sonra hastaların hızlı iyileşmek adına mutlaka doktorların tavsiyelerini yerine getirmesi gerekmektedir. Operasyon geçiren hastalarda işlemden 1 hafta sonrasına kadar ağrılar oluşabilir. Ağrıları gidermek için doktorun önerdiği bir ağrı kesici kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra hem ameliyat öncesinde hem de ameliyat sonrasında hastaların mutlaka sigara tüketimi durdurmaları gerekiyor. Sigara kullanımı daha kısa ve düşük kalitede bir yaşam sürecini beraberinde getirir. Aynı zamanda sigara tüketimi ameliyattan sonra kötü etkilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ameliyat esnasında ise sigara içen hastalarda anestezi riskleri çok daha fazladır. Hatta anestezi nedeniyle ölüm dahi meydana gelebilmektedir. Aynı faktörler alkol içenler için de geçerli olacaktır.

Reklam Alanı


Reklam Alanı


Loader