Önkol çift kemiğini oluşturan Radius ve ulna kemiklerinin birlikte kırılması sonucu gözlenen kırıklar önkol çift kemik kırığı olarak adlandırılır. Genellikle çocuklarda görülür. Önkolun darbe alması ya da açık el üzerine düşme gibi zorlanmalar sonrasında gözlenir. Önkolda yaşanan ağrı, şişlik, şekil bozukluğu ve hassasiyet ile kendini belli eder. Hastalarda gelişecek kompartman sendromu açısından dikkat etmek gerekir.
Reklam Alanı
Ön kol kırığı ön, arka ve yan X-ray grafileri sayesinde kolay bir şekilde tespit edilebilir. Tanı da dirsek ve el bilek eklemi de net olarak görüntülenmelidir. Önkol çift kemik kırığı tedavisinde hastanın yaşı, kırık şekli, eşlik eden çıkık ve ayrılmış kırık olması belirleyici faktörlerdir. Dirsek eklemi ve el bilek eklemi alçı uygulamaları ile sarılır. K teli uygulaması ve plak,vida gibi uygulamalar tedavi çeşitleri arasında yer alır.
Çocuk hastalarda acil durumlar yaşanabilir. Bu tip durumlarda redüksiyon uygulanması gerekir. Aynı zamanda kırık uygun pozisyona alınarak alçı ile tespit edilmelidir. Alçı ile takip edilen hastalar, haftalık olarak X-ray grafi takibi yaptırmalıdır. Kırıkta kayma yaşanırsa hemen cerrahi müdahaleye başvurulmalıdır. 4 ile 6 hafta kadar eklem hareketine izin verilmemesi gerekir. Doktorun uygun görmesi halinde 4 hafta geçtikten sonra dirsek eklemi boşta kalacak şekilde alçı kısaltılır.
Radius ve ulna adı verilen iki kemikten oluşan önkol çift kemik kırığı, bu iki kemiğin birden kırılması durumu ile açıklanır. Ön kol kemikleri el bileği eklemi çevresinde kırılabilir. Orta hatta ya da dirseğe yakın bölgelerde de kırıklar yaşanabilir. Ön kol kemikleri çeşitli sebeplere bağlı olarak kırılabilir. Kırık hafif bir çatlak olabileceği gibi ciddi kırıklar olarak da ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda kırık uçları ciltten çıkabilir. Aynı zamanda kırık hattına doğruda çekilebilir. Bunlara açık kırık olarak adı verilir. Oldukça ciddi kırıklardır. Açık kırıklarda enfeksiyon riski yüksek olduğu için acil müdahale gerektirir. Ön kol kırıkları genellikle çift kemik kırığı olarak yaşanır.
Reklam Alanı
Yaralanma hakkında doktora bilgi verilmesi önemlidir. Hasta merdivenden düştüyse ne kadar kaç basamak düştüğü hakkında bilgi vermelidir. Diyabet gibi fiziksel sorunları varsa, herhangi bir ilaç kullanıyorsa mutlaka doktoruna iletmelidir. Bu durumu değerlendiren doktor, fizik muayene aşamasına geçecektir.
Reklam Alanı
Kırık tedavisinde asıl hedef kırığı uygun pozisyonda sabitlemek ve kırık kaynayıncaya kadar hareketsiz halde bırakmaktır. Kırık uygun pozisyonda görülmüyorsa ilerleyen zamanlarda el bilek ve dirsek sorunları ortaya çıkabilir. Erişkin önkol çift kemik kırığı başarılı bir şekilde düzeltilmesi ve dizilimini sağlaması için genellikle ameliyata gerek kalır. Doktor acil müdahale gerektiren bir durumda kolunuzu düzeltmek için manipülasyon denemesi yapabilir. Sonraki adımda kol atel (alçıya ) alınacaktır. Kırık hareketini kontrol etmek oldukça önemlidir. Aksi takdirde çevresindeki damarlara ve sinirlere zarar verebilir. Tüm bunlara ek olarak ağrı kesici ve buz tedavisi de uygulanır.
Cerrahi dışı tedavi; tek bir kemik kırık ya da ayrışmamış kırıklar varsa alçı ile tedavi yapılabilir. Doktor kırığın iyileşmesini takibi alıp sık aralıklarla röntgen kontrolüne çağırır. Kırık hattında bir kayma yaşanırsa ameliyata ihtiyaç duyulabilir.
Cerrahi tedavi; önkol çift kemik kırığı, açık kırık olarak ortaya çıktıysa cerrahi gerekli olabilir. Enfeksiyon riski taşıması nedeniyle müdahale gerektirir. Acil serviste damar yolu açıldıktan sonra antibiyotik başlanır ve tetanoz aşısı ile hastanın tedavisi başlar. Kırık açık kırık değilse ve şişlik çok fazlaysa doktor şişlik ya da ödemin geçmesi için ameliyatın zamanını erteleyebilir. Kol atelde ve yüksekte tutulduğunda şişlik azalır. Böylece ameliyat için sağlıklı bir cilt ortaya çıkmış olur. Cerrahi tedavi sürecinde sıklıkla plak ve vidalardan yardım alınır. Cerrahi tedavi önkol çift kemik kırığı yaşandığında sıklıkla tercih edilir.
Kırık oluştuğunda keskin uçları ile damar ve sinir yaralanması yaşanabilir. Kompartman sendromu yaşanabilecek diğer komplikasyonlar içinde yer alır. Aşırı kanama sonrası ciltte gerilme yaşanır. Kolda kan dolaşımı bozulursa acil müdahale gerektiren bir komplikasyon olarak değerlendirilir. Hastada ciddi ağrı hissi olur. Aynı zamanda parmaklarda pasif hareket ile şiddetli ağrı yaşanır. Açık kırıklarda enfeksiyon riski her zaman yüksektir.
Reklam Alanı
Önkol çift kemik kırığı cerrahi tedavisinin faydaları risklerinden çok daha ağır basar. Ancak, düşük oranda da olsa bazı riskerl vardır.
Reklam Alanı
Cerrahi kaynama olmadığı durumlarda nadiren yalancı kaynamaya gidebilir. İmplantların kırılma riski vardır. Bu durum ancak, hastanın hekim tavsiyelerine uymaması, sinsi enfeksiyonların kırık iyileşmesini engellemesi ve kırık ameliyatının başarısız olduğu durumlarda görülür.
Önkol çift kemik kırığı çok hızlı iyileşme kapasitesine sahiptir. Kırığın iyileşme süreci genellikle 3 ile 6 ay kadar sürer. Yaralanmanın ağır olduğu durumlarda iyileşme daha uzun sürebilir. Pek çok hastada fizyoterapist ile birlikte yumuşak egzersizler uygulanır. Kas kuvvetlendirici egzersizler sayesinde eklem sertliği önlenebilir ya da azaltılabilir. İyileşme sonrası sertlik sık görülebilir ancak, bu durum genellikle fonksiyonel işlevi etkilemez. Kırık durumuna göre iyileşme hastadan hastaya değişiklik gösterir. Günlük yaşama dönüş zamanını doktorunuz size söyleyecektir.
Reklam Alanı
Reklam Alanı