Bir kadının her iki göğsü arasında bir miktar farklılık olması normal kabul edilir. Ancak, farklılıkların normalin üzerinde olması estetik bir sorun olarak düşünülür. İki göğüs arasındaki şekil ve pozisyondaki belirgin farklılıklar, meme asimetrisi düzeltme ameliyatı sayesinde ortadan kaldırılabilir. Kadınlarda iki meme arasındaki asimetri problemi ergenlik döneminde, hamilelikte ve emzirme sürecinde daha belirgin bir hale gelir. Bazı kişiler tümör gelişmesi neticesinde de meme asimetrisi sorunları yaşayabilir.
Reklam Alanı
Göğüs asimetrisini oluşturan nedenler tam olarak biliniyor olmasa da hormonal değişimler, travmatik yaralanmalar ve çeşitli sağlık sorunları göğüs asimetrisi nedenleri arasında gösterilir. Meme asimetrisinin düzeltilmesi, memesinde eşit görüntü olmayan kadınlar için uygundur. Meme asimetrisi bozukluğu doğuştan da olabilir sonradan da gelişebilir. Özellikle gebelik ve emzirme meme asimetrisini bozan durumlar içinde ilk sıralarda yer alıyor.
İki memesi arasında orantısız bir görüntü olan kadınların genellikle özgüven sorunları ortaya çıkıyor. Ayrıca uygun iç çamaşırı bulma zorluğu ve kıyafetlerde estetik dışı görüntüler de yaşanan başlıca sorunlardandır. Meme asimetrisinin düzeltilmesi sayesinde kadınlar göğüslerinde eşit bir görüntüye kavuşabiliyor. Deformasyonu ortadan kaldırılan göğüsler daha estetik bir görünüm sağlıyor.
Meme asimetrisi, oldukça sık rastlanan her iki memenin orantısız gelişimi olarak karşımıza çıkan bir durumdur. Fark çok belirgin değilse kişi bunu kabullenir. Ancak, fark çok yüksek olan durumlarda ameliyat şarttır. Meme asimetrisi çeşitleri şu şekilde sıralanabilir.
Reklam Alanı
Meme asimetrisi düzeltmek için başvuran kişilere ilk olarak ön muayene yapılır. Ameliyat için uygun görülen hastalar ile beklentileri değerlendirilir. Meme asimetrisi için meme küçültme ya da meme büyütme ameliyatları tercih edilir. Bunun yanında hastanın isteği doğrultusunda meme dikleştirme ameliyatı da kombine edilebilir. Meme asimetrisi düzeltmesi genel anestezi ile yapıldığı için acı hissedilmez. Ameliyat yapılan işlemlerin çeşitliliğine göre 1 ila 3 saat arasında sürebilir.
Meme asimetrisi düzeltmesinde hastaların ileri zamanlarda gebelik planlayıp planlamadığı çok önemlidir. Ameliyat sırasında süt kanalların korunup korunmaması hastanın bu bilgileri doğru vermesine bağlıdır.
Meme asimetrisi operasyonu sonrasında hastaların enfeksiyon riski bulunduğu için antibiyotik kullanmaları önerilir. Böylece ameliyat sonrası gelişen ağrılar azalır. Genellikle hastaların bir gece hastanede kalması istenir. Genel anestezinin bazı komplikasyonları olabilir. Bunlar; baş dönmesi, halsizlik ve kusma gibi yan etkilerdir. Ameliyat sonrası birkaç gün içinde hastalar duş alabilir. Ameliyat sonrası sporcu sütyeni kullanmak iyileşme sürecini hızlandırır. 4 haftanın sonunda ödemler iner, göğüsler yeni formuna kavuşur.
Meme asimetrisi düzeltmesinden sonra anneler bebeklerini emzirebilir. Silikon koyulan ve küçültme yapılan bir ameliyat sonrasında emzirme mümkündür. Silikon meme ve kas dokusunun alt bölümüne yerleştirildiği için meme dokusu ve bezleri üstte sağlıklı bir şekilde kalır. Küçültme ya da dikleştirme operasyonları sonrasında da emzirme mümkündür.
Reklam Alanı
Meme asimetrisi sonrasında az miktarda da olsa ten üzerinde iz kalır. Ameliyatla oluşan kesi izleri zamanla normal ten rengine ulaşır ve görünmez hale gelir. Meme asimetrisi düzeltmesinde izin hangi bölgede kalacağı tamamen ameliyat tekniğine bağlıdır. Her iki memenin de eşit bir görünüm kazanması için meme büyütme ya da meme küçültme ameliyatları tercih edilebilir.
Meme küçültme ameliyatında hastanın göğüs kısmında ters T şeklinde iz kalabilir. Bu izin tipi de göğüsten alınacak doku miktarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Göğüslerin eşitlenmesi için bir memeye büyütme işlemi yapılacaksa ameliyat izinin nerede kalacağı, ameliyatın nereden yapılacağına göre değişiklik gösterir. Meme ucundan yapılan silikon ameliyatlarında iz minimum görünümde olur. Meme altından yapılan protez ameliyatlarında ise ameliyat izi daha belirgin olabilir.
Meme asimetrisi ameliyatı sonrası memelerde asimetrisi gelişmez. Silikon protez uygulamasında ameliyatın etkileri geçtikten sonra şekilde bir değişiklik ortaya çıkmaz. Küçültme ameliyatları sonrasında da şekil değişikliği yaşanmaz. Değişiklik görülebilecek tek durum ise doğumdur. Hamilelik sebebiyle 20 kilo ve üzeri kilo alma, sonrasında alınan kiloları geri verme, emzirme gibi durumlar değişiklik yaşanmasına neden olabilir.
Bazen her iki memede de değişiklik yaşanabilir. Bu durum da asimetrinin gelişmesine neden olabilir. Meme asimetrisi ameliyatlarında her iki memeye yapılan işlem farklıdır. Emzirme ve aşırı kilo kaybı neticesinde asimetri tekrar gelişebilir. Özellikle ilerleyen yaşlarda meme asimetrisine yol açabilecek bir diğer durum ise tümör gelişmesidir. Tümör de tek tarafta büyüyerek asimetri sorununu ortaya çıkarabilir. Asimetri sorunlarında mutlaka görüntüleme yöntemlerinden faydalanılmalı ve tümör varlığının detaylı bir şekilde araştırılması gerekir.
Reklam Alanı
Meme asimetrisinde genetik faktörler gibi anomalilerde olabilir. Tam bilinen bir genetik aktarım olduğu söylenemez. Ailede bir yatkınlık varsa genetik olduğunda bahsedilebilir. Meme asimetrisi genellikle doğumda ya da ergenlik çağından sonra ortaya çıkar. Bir asimetri gelişti ise bu durum 15-16 yaşlarında belli olmaya başlar. Ancak, ameliyat için 18 yaş beklenir. Yetişkinler için bir yaş sınırlaması yoktur. Kişi istediği zaman gerekli sağlık kontrollerinden geçtikten sonra ameliyatı gerçekleştirilebilir. Hastanın beklentilerini dinleyen doktor, izlenmesi gereken yollar ve sonuçlar hakkında hastayı bilgilendirir.
Reklam Alanı
Reklam Alanı