Kemikteki hücrelerin anormal büyümesi sonucu oluşan yumruya kemik tümörü denir. Tümör büyüdükçe, büyüyen bu sağlıksız doku normal dokunun yerini alacaktır. Kemiklerdeki tümörler iyi huylu ve kötü huylu olarak sınıflandırılabilir. İyi huylu tümörler kanser değildir. Bunlara iyi huylu kemik tümörleri denir. Kemik üzerinde oluştukları yerde kalırlar. Anormal hücreler sonucunda genellikle kişilerin tedaviye ihtiyacı vardır. İyi huylu tümörler büyüyebilir ve sonuç olarak, kemik dokusunun sıkışması meydana gelir.
Reklam Alanı
İyi huylu kemik tiplerini görülme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca gelişim çağındaki çocuk ve ergenlerde risk daha fazladır. İyi huylu kemik tümörleri öncelikle kol ve bacaklarda bulunan kemiklerin büyüyen uçlarında meydana gelir. Kalça, baldır ve üst kol kemiklerinin alt ucunda görülme olasılıkları daha yüksektir. İyi huylu kemik tümörleri kıkırdak ve kemikten oluşur.
Birçok risk faktörü ortaya çıkmasına rağmen, kemik tümörlerinin kesin nedeni bilinmemektedir. Yüksek dozda radyasyona maruz kalma, beslenme bozukluklarıyla ilişkilendirilmiştir. Sedanter ve hareketsizlik de sebep olarak gösteriliyor. Kemik veya kıkırdakta tümör oluşumu hızlı büyüme nedeniyle çocuklarda ve genç erişkinlerde çok sık görülebilir.
Kemik tümörü hastalığının en belirgin özelliklerinden biri, donuk ağrının gelişmesidir. Bu ağrı zaman zaman başlasa da o kadar şiddetli olabilir ki geceleri kişiyi uykudan uyandırabilir. Bazı insanlar kemiklerdeki tümörlerden kemik hasarı yaşarlar ve kemikler zayıflar. Kemikler, zayıflama nedeniyle her zaman kırılma riski altındadır. Kemik tümörü olan kişilerde kemik dokusunda veya eklem bölgesinde şişlik görülebilir. Ancak bazı durumlarda ağrı olmayabilir. Ancak bulunduğu alan bir organizasyon bloğuna sahip olacaktır. İnsanlar özellikle geceleri ateşlenir ve gece terlemeleri olur.
Reklam Alanı
Bazı kemik tümörlerinde görüntüleme teşhisi sırasında herhangi bir semptom olmayabilir. İyi huylu olduğu anlaşıldığında kişinin günlük motor aktivitesi azalmaz ve fonksiyonunu etkilemiyorsa herhangi bir tedaviye gerek yoktur.
Bir şikayet ile doktora başvurduğunuzda sizden kan ve idrar tahlilleri de dahil olmak üzere birtakım testler istenecektir. Bunlar sayesinde kişinin tıbbi bir sorunu olup olmadığını anlamak için analiz yapılması mümkündür. Daha yaygın olarak, bir fosfataz testi, şu anda kemik tümörü sorununu teşhis etmek için kullanılan en yaygın yöntemdir.
Görüntüleme testi sonucunda kişinin kemiğindeki tümörün yerini belirlemek ve boyutunu anlamak için röntgen çekilir. Bu nedenle, bir kemik tümörünün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu anlamak için doku örnekleri toplamak gerekir. Bu biyopsi bir radyolog tarafından görüntüleme testi sırasında yapılacak olsa da doktorunuzun dokuyu tamamen çıkaracağı ameliyat sırasında da yapılacaktır.
Kemik tümörü kemik biyopsisi nedeniyle iyi huyludur ve doktorlar zaman zaman herhangi bir tedavi uygulamayabilir. Bu tümörlerin zamanla büyüyüp büyümeyeceğini görmek için hastaların bir doktor tarafından takip edilmesi gerekir. İyi huylu kemik tümörleri zamanla büyür, aynı kalır ve bazıları zamanla kaybolur. Kemik tümörlerinin özellikle çocuklukta kaybolma olasılığı daha yüksektir. Bazı durumlarda, iyi huylu kemik tümörleri yayılabilir ve kötü huylu kemik tümörlerine ve ayrıca zayıflamış kemikler nedeniyle kırıklara yol açabilir. Kötü huylu tümörü küçültmek için bölgeye radyasyon tedavisi ve kanser hücrelerinin yayılmasını durdurmak için kemoterapi uygulanacaktır.
Bazen bir parmaktaki kemik tümörü veya diğer kemiklerdeki bir tümör kötü huylu olabilir. Tedavi, bir kişinin sahip olduğu kanser türüne ve tümörün çoğalıp çoğalmadığına bağlı olarak gerçekleşecektir. Metastatik tümörler diğer organlara da yayılabilir. Kemikteki kanserli doku cerrahi olarak çıkarılacaktır. Ameliyattan sonra kanser hücrelerini geride bırakmamak için doktorlar bazı sağlıklı dokuları çıkarır. Kolunuzda veya bacak kemiğinizdeyse, kanser hücrelerini çıkarmak için bazı tendonlara, kaslara, kan damarlarına ve sinirlerinde alımına ihtiyaç vardır.
Reklam Alanı
Tümör rezeksiyonu, vücuttan bir tümörü çıkarmak için yapılan ameliyattır. Rezeksiyon, bir organ veya kemiğin tamamının veya bir kısmının çıkarılması olarak tanımlanır, bu nedenle tümör rezeksiyonu, tümörün tamamının veya bir kısmının çıkarılmasıdır. Her kanser farklı olduğu ve farklı bir yaklaşım gerektirdiği için birçok rezeksiyon türü ve birçok tümör cerrahisi türü vardır.
Vücuttan bir doku, organ veya yapının bir kısmının veya tamamının cerrahi olarak çıkarılmasına rezeksiyon denir. Tümörlü bölgedeki kemikten bir dokunun belli bir kısmının veya tamamının cerrahi olarak çıkarılmasına rezeksiyon denir. Çeşitli nedenlerle rezeksiyon gerekebilir. Rezeksiyon cerrahisi sonucunda kanserli, tümörlü veya işlevsiz doku çıkarılabilir. Sonuç olarak, hastalık tedavi edilebilir. Vücuttan çıkarılması planlanan doku veya organa bağlı olarak çıkarma işlemi açık veya kapalı olabilir.
Kanser türlerinin yanı sıra farklı rezeksiyon türleri de vardır. Segmental rezeksiyon, tümörün bulunduğu organ veya bez çıkarılarak tümörün çıkarılması işlemidir. Kama rezeksiyon, genellikle sağlıklı dokunun çıkarılmasını içeren üçgen bir doku parçasının cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Abdominal epizyotomi, bir kolostomi torbasının yerleştirilmesini gerektiren, bağırsağın çoğunun karın boşluğundan çıkarılmasıdır.
Laparoskopik yardımlı rezeksiyon, karın tümörlerini çıkarmak için bir laparoskop kullanılmasıdır. Kol rezeksiyonu, akciğerin ve ana hava yolunun bir kısmının çıkarılmasıdır. Prostatın transüretral rezeksiyonu, prostatın üretra yoluyla çıkarılmasıdır. Bunlar doktorların tümörleri çıkarması için en yaygın yöntemlerdir.
Reklam Alanı
Bu yöntem kanser hücrelerinin bölünerek çoğalmasını durdurmak için kullanılır. Profesyonel bir onkolog tarafından hastaya ilaç kullanılarak uygulanır. Sistemik tedavi olarak adlandırılan kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için kan dolaşımı yoluyla uygulanır.
Çok hızlı büyüyen kemik kanserleri için ameliyattan önce kemoterapiye ihtiyaç vardır. Bazı durumlarda tek başına cerrahi yeterli olmamaktadır. Bu kanser hücreleri, merastazlar adı verilen diğer organlarda da bulunur. Bu nedenle kemoterapi vererek kanser hücrelerini azaltmanın ve hastanın hayatta kalmasını sağlamanın bir yoludur. Yüksek dereceli tümörlerin ameliyatla küçülmesini kolaylaştırmak için kemoterapi verilir. Hastanın vücudundaki kanser hücrelerini yok etmek için ameliyattan sonra kemoterapi verilmelidir.
Bu tedavi kanser hücrelerini yok etmek için tasarlanmış bir tedavidir. Yüksek enerjili X ışınları kullanılarak yapılır. Günümüzde en yaygın kullanılan radyasyon onkolojisi, radyasyonun vücudun dışından bir makine tarafından verilmesidir. Kemik tümörü tedavisinde kullanılan radyasyon ameliyat sırasında kalan tümöre verilir. Radyasyon tedavisi de ameliyattan önce kullanılır. Bu, ameliyattan sonra kalan kanser hücrelerini yok etmek için yapılır. Aynı zamanda devam eden ağrıları gidermek için hastalara uygulanır. Yan etkileri insanlarda cilt reaksiyonlarının yanı sıra karın ağrısı ve yorgunluğa neden olabilir.
Reklam Alanı
Reklam Alanı