Endolaringeal Mikrocerrahi ile Larinks Poliplerine Girişim



Endolaringeal Mikrocerrahi ile Larinks Poliplerine Girişim

Endolaringeal mikrocerrahi ses tellerinde oluşan nodül, kist, polip gibi oluşumların çıkarılmasında tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Larenks ve farenks gibi yapıların tanı amaçlı incelemesi için laringoskop ile yapılan işlemdir. Endolaringeal mikrocerrahi, genel anestezi ile ağız içinden gerçekleştirilen, 1 saat kadar süren bir operasyondur. Endolaringeal mikrocerrahi ile larinks poliplerine girişim, ağız içinden gırtlağa uzanan uzun metal boruyla görüntü sağlandıktan sonra cerrahi mikroskop yardımı ile yapılır.

Reklam Alanı


Hastada gelişen oluşumlar çok büyükse ya da ses tellerinin ikisine birden yerleşmişse, operasyon birkaç seansta tamamlanabilir. Endolaringeal mikrocerrahi ile larinks poliplerine girişim, sesin hatalı kullanımı gibi hastalığa neden olan faktörler ortadan kaldırılmasında etkilidir. Aksi takdirde nüks görülebilir. Endolaringeal mikrocerrahi sonrası genelde hasta taburcu edilir. Hastanın 3-4 saat kadar gözlem altında tutulur. Bazı özel durumlarda hastaya gece yatış gerekebilir.

Ameliyat sonrası, ses bir hafta boyunca dinlendirilmelidir. Sigara ve alkol tüketimi durdurulmalıdır. Kir, dumanlı ve tozlu alanlardan uzak durulmalıdır. Reflü mevcutsa tedavi edilmeli ve boğaz zorlanmamalıdır. Endolaringeal mikrocerrahi ile larinks poliplerine girişim sırasında metal borunun yerleştirilmesi kısa boyunlu ve yüksek gırtlaklı kişilerde daha zor olabilir. Bu tip hastalar dişlerinde, dilinde ya da boğazında zedelenme yaşayabilir. Oluşum çok derine yerleşmişse ya da büyük boyuttaysa operasyon sonrası ses kalitesinde değişim olabilir.

Endolaringeal Mikrocerrahi ile Larinks Poliplerine Girişim

Ses teli polibi, ses telleri hastalıkları içinde ilk sırada yer alır. Muayene sırasında sınırları normal dokudan oldukça farklı olan bir kitle olarak tanımlanabilir. Ses teli polibi, ses tellerinden birinde ya da her ikisinde birden görülebilir. Özellikle ses tellerinin birbirine çarptığı iç yüzeyde gözlemlenir. Polip, pembe, betaz ya da kırmızı renklerde olabilir. Genellikle ses tellerinin en çok titreşimde olduğu orta bölgede yer alır.

Ses Teli Polibi Nedir? Nasıl Oluşur?

Ses teli polipleri, ses tellerinin gırtlağın iç yüzüne bakan serbest kenarında gelişir. İçi sıvı dolu, iyi huylu şişlikler olarak değerlendirilir. Genellikle bağırma, sigara dumanlı ve kuru havada bulunma, uzun süre konuşma ya da şarkı söyleme gibi sesin aşırı ve şiddetli kullanılmasına bağlı olarak ortaya çıkar.

Sesin aşırı ve şiddetli kullanımı sonucu ses telinde şişme yaşanır. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalan kişi, sesini dinlendirilirse ödemde gerileme yaşanabilir. Aksi takdirde şişlik artmaya devam eder. Aynı zamanda ses telinin içine kılcal damarlardan kanama yaşanabilir ve poliple sonuçlanır. Seste çatallanma ve sesin titremesi akla polibi getirir. Aynı zamanda ses kısıklığı, şarkı söylerken tiz notalarda zorlanma, sesi belli bir tonda sabit tutamama, boğazda rahatsızlık, ağrı ya da gerginlik hissi gibi durumlar da polip belirtileri arasında yer alır.

Reklam Alanı


Ses Teli Polibine Nasıl tanı koyulur?

Kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılan tetkik ve muayeneler sonucu ses teli polibi teşhisi konur. Bu muayene sırasında ağız ya da burundan boğazın gerisine girilerek ses telleri incelenir. Tedavi süreçlerinden biri endolaringeal mikrocerrahi ile larinks poliplerine girişim tedavisidir. Ses teli poliplerinin tedavi edilmediği durumlarda ise kalıcı ses kısıklığı yaşanabilir. Ses çıkartma sırasında her zaman ağrı hissetme, ses tonu aralığının azalması gibi sorunlarda belirgin polip şüphesidir.

Endolaringeal Mikrocerrahi ile Larinks Poliplerine Girişim Kararı Alma Süreci

Ses rahatsızlığı yaşatan hastalığın ne olduğunu anlamak için kulak burun boğaz uzmanı ses tellerini görüntüleyen bir yöntemle hastayı detaylı olarak muayene eder. Muayenenin yapılması için özel bir hazırlığa ihtiyaç duyulmaz. Ses tellerini görüntülemek için çeşitli endoskopik muayene yöntemleri kullanılır. Uzman doktor rahatsızlık veren bölgeyi tam olarak inceledikten sonra hastalıklı dokunun ses telleri ya da gırtlağın neresinde yerleştiğini de görebilir. Doktor aynı zamanda tedavi sürecini takip ederken fotoğraf ve video kayıtlarına da ihtiyaç duyar. Tedavi kararı veren dokto endolaringeal mikrocerrahi ile larinks poliplerine girişim işlemi için öncelikle hastayı bilgilendirir ve süreci başlatır.

Ses Teli Polibi Tedavisi

Ses teli polipleri erken teşhis edilirse, ses kullanımına dikkat ederek ve birkaç hafta bekleyerek polibin küçülüp kaybolması sonucuna ulaşılabilir. Böyle bir durumda başka bir tedaviye gerek kalmaz. Kaybolmayan, ya da uzun süredir yerleşmiş olan polipler için endolaringeal mikrocerrahi ile larinks poliplerine girişim tedavisi uygulanır.

Ses teli poliplerinin ameliyatı, ses telinin doğal yapısı ve fonksiyonlarını bozmayacak şekilde gerçekleştirilir. Bu operasyon bir mikrocerrahi işlemidir. Hastaya uygulanan kesi dışarıdan görülmez. Tüm operasyon ağız içinden gerçekleştirilir. Bu ameliyatta genel anestezi mecburidir.

Reklam Alanı


Endolaringeal Mikrocerrahi ile Larinks Poliplerine Girişimi Sonrası

Ses telinin iyi huylu hastalıkları için endolaringeal mikrocerrahi ile larinks poliplerine girişim tedavisi kalıcı sonuçlar verir. Ses ameliyatı mikroskop altında gerçekleştirilir. Hastanın ağız içinden ve genel anestezi altında tedavisi yapılır. Deneyimli bir cerrah tarafından gerçekleştirilen operasyonda hastanın herhangi bir klinik sorunu yoksa, ameliyatın süresi ortalama bir saat kadar sürer. Bu süre içine hastanın uyuması ve uyanmasını da alır. Ses teli kanseri gibi ses telinde ortaya çıkan kötü huylu hastalıklarda, ameliyat süresi hastalığın şiddetine ve cerrahinin büyüklüğüne göre değişiklik gösterir.

İyi huylu ses teli hastalıkları için yapılan endolaringeal mikrocerrahi ile larinks poliplerine girişim sonrası genellikle hastanın hastanede yatmasına gerek kalmaz. Hasta ameliyat sonrası, bir süre takip edildikten sonra refakatçisi gözetiminde eve gidip dinlenebilir. Ses teli ameliyatı sonrası işlem yapılan bölgenin dinlendirilmesi gerekir. Hastalardan birkaç gün (3-7 gün kadar) hiç ses çıkarmamaları istenir. Bu döneme “tam ses istirahatı” adı verilir. Bu dönemde fısıltı sesinden boğaz temizleme, öksürük gibi seslere kadar hiçbir ses çıkarılmaması dahildir. Bu duruma özen göstermek, endolaringeal mikrocerrahi ile larinks poliplerine girişim sonrası en kaliteli sese ulaşmak açısından önemlidir.

Reklam Alanı


Loader