Dudak Tümör Eksizyonu veya Biyopsisi



Dudak Tümör Eksizyonu veya Biyopsisi

Dudak tümör eksizyonu veya biyopsisi genellikle anormal görünümlü alanı ve sağlıklı dokuyu içeren bir parça alınması işlemidir. Bu işlem aletler yardımı ile yapılır ve alınan parçanın korunmasını sağlamak için özel sıvılar içeren bir kaba yerleştirilir. Değerlendirilmesi üzerine patoloji laboratuvarına gönderilir. Bu işlem genellikle lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Bazı hasatlarda lezyonun tamamının eksizyonu söz konusu olabilir. Bu durum doktorun değerlendirmeleri sonucu vereceği bir karardır.

Reklam Alanı


Dudak tümör eksizyonu veya biyopsisi sonrası hasta, günlük yaşantısına devam etmekte sıkıntı yaşamaz. Hastanın bir süre yumuşak ve soğuk besinler ile beslenmesi tavsiye edilir. Biyopsi, kulak burun boğaz uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Aynı zamanda dermatologlar ve pratisyen hekimler ile diş hekimleri tarafından da yapılabilir. Doku incelemesi ise her zaman patoloji uzmanlarıdır.

Dudak Tümör Eksizyonu veya Biyopsisi

Dudak Tümörü Türleri Nelerdir?

Dudak kanserlerinin büyük bir kısmı, dudak yüzeyini kaplayan ve epitel adı verilen örtücü tabakadan kaynaklanan skuamoz hücreli kanser türünden oluşur. Boğaz, gırtlak, yutak ve ağız bölgelerinde de sıklıkla karşılaşılan kanser çeşididir. Aynı zamanda dudağın iç kısmını kaplayan mikroskobik tükürük bezlerinden kaynaklı tümörler ya da cilde rengini veren hücreler sebebi ile gelişen melanom tümörleri de görülür. Dudağın yapısında olan kaslar, damarlar, bağ dokusu gibi dokularda da nadiren tümörler gelişebilir. Tüm bu tümör çeşitlerinde dudak tümör eksizyonu veya biyopsisi uygulanabilir.

Dudak Tümörünün Sebepleri Nelerdir?

Güneş ışığı dudak tümörü oluşumda önemli bir etkendir. Özellikle yukarıdan gelen ışınlardan daha fazla etkilenen alt dudağın kanserlerinin oluşumunda gün ışığının etkisi yüksektir. Mesleki sebeplerle güneş altında saatler geçiren kişiler, doğrudan güneş ışığına maruz kalacağı için alt dudakta tümör gelişme riski yüksektir. Bilimsel çalışmalardan çıkan sonuçlara göre güneş altında çalışan çiftçilerde, diğer insanlara kıyasla 3 kat fazla dudak kanseri görüldüğü belirlenmiştir.

Reklam Alanı


Bronzlaşmak isteyen ve bunun için solaryumda ultraviyole ışınlarına maruz kalan kişiler, dudak kanseri riski ile karşı karşıyadır. Özellikle boğaz ve yutak bölgesi kanserlerinde faktör olarak görülen HPV (Human Papilloma Virus – İnsan Siğil Virüsü) ‘nin dudak kanserinde rolünün bulunmadığı düşünülür.

Dudak tümörü, güneş altında saatler geçiren çiftçilik gibi mesleklerde faaliyette bulunan orta ve ileri yaş erkeklerde daha sık rastlanır. Bu kişiler gözlemlendiğinde genellikle sigara da tükettikleri gözlemlenmektedir. Ancak, hiç sigara tüketmeyen kişilerde görülebileceği gibi zamanın çoğunu kapalı alanlarda geçiren kadın ve erkeklerde de görülebilir. Dudak tümörü hastalarının %75’i erkeklerden oluşur.

Ayrıca bağışıklık sisteminde ciddi sorunları olan ya da organ naklinden sonra organ reddini önlemek için bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanan kişiler, dudak kanserine daha sık yakalanabilir. Dudak tümör eksizyonu veya biyopsisi ile hastanın eski sağlığına kavuşması sağlanır.

Dudak Tümörü Belirtileri Nelerdir?

  • Dudakta düz ya da hafif kabarık, beyaz gibi renk değişikliği yaşanması
  • Dudakta tekrar eden yara oluşması
  • Dudakta ve ağız çevresinde deride karıncalanma hissi, ağrı ya da hissizleşme yaşanması

Yukarıda sıraladıklarımız dudak tümörünün en çok görülen belirtileridir. Dudak tümörü, dudak derisinde meydana gelir. Üst dudak ya da alt dudakta herhangi bir yerde ortaya çıkabilir. Ancak, en çok alt dudakta dudak tümörü görülür. Dudak tümörü, ağız kanserinin bir türü olarak değerlendirilir. Dudak kanserinin risk faktörleri arasında aşırı güneş altında kalmak ve tütün kullanmak gelir. Kanser riski bir şapka ile yüzün güneşten korunması ve sigaranın bırakılması ile azaltılabilir.

Dudak kanserinde tedavi dudak tümör eksizyonu veya biyopsisi ile gerçekleştirilir. Küçük kanser oluşumlarında cerrahi uygulamalar, basit bir işlemden oluşur. Daha büyük kanserlerde daha büyük bir cerrahiye ihtiyaç duyulabilir. Doğru bir planlama ve yeniden şekillendirme, ile hasta, normal yeme ve konuşma yeteneğini koruyabilir. Cerrahi sonrası genellikle memnun edici bir görünüş elde edilir.

Reklam Alanı


Dudak Tümörünün Uçukla Bir İlişkisi Var Mıdır?

Herpes virüsünden kaynaklanan uçuk, dudak kanseri ile karıştırılmaması gereken bir hastalıktır. Kanserden farklı olarak, genellikle iki hafta içinde iyileşerek tamamen kaybolur. Dudak tümörünün oluşumunda uçuğun bir etkisinin olduğuna dair kanıtlanmış bir veri yoktur. Dudaklarda üç haftadan uzun süren yaralar, kabarıklık, çukurlaşma ya da kabuklanma gibi şikayetler yaşandığında vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz doktoru ile görüşmek de fayda vardır. İki ya da üç haftayı geçen dudak lezyonlarında, bir kulak burun boğaz uzmanı ile görüşmek daha hızlı sonuç alınmasına yardımcı olur. Doktor, şüpheleri ortadan kaldırmak için dudak tümör eksizyonu ya da biyopsisi önerebilir.

Dudak Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Dudak tümör eksizyonu ya da biyopsisi kararı almadan önce doktor bazı kontroller yapar. Fizik muayene esnasında doktor dudak, ağız, yüz ve boyun bölgelerinde bir kanser izi aramak üzere inceleme yapar. Belirti ve bulguları anlayabilmek için hastaya bazı sorular yöneltir. Tespit etmek üzere doku örneği almak için biyopsiye başvurabilir. Dudak tümör eksizyonu ya da biyopsisi esnasında doktor, laboratuvar testi için küçük bir doku örneği çıkarır. Laboratuvarda doku örnekleri analiz edildikten sonra kanser olup olmadığına karar verilir. Aynı zamanda kanserin türüne, kanser hücrelerindeki agresiflik seviyesine da bakılır.

Görüntüleme yöntemleri sayesinde kanserin dudak dışına yayılıp yayılmadığı değerlendirilir. Bu yöntemler bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme ve pozitron emisyon tomografisi ile yapılabilir.

Reklam Alanı


Dudak tümör Tedavisi

Dudak tümör tedavisi Dudak tümör eksizyonu ya da biyopsisi ile onu çevreleyen sağlıklı dokuyu çıkarmak amacıyla uygulanır. Cerrah hastanın yeme, içme ve konuşmasına engel olmayacak şekilde dudağı onarır. Küçük boyuttaki tümörlerde cerrahi sonrası dudağın onarılması basit bir işlem olabilir. Bir diğer tedavi seçeneği ise radyoterapi uygulamasıdır. Radyoterapi kanser hücrelerini öldürmek için güçlü ışınların kullanılmasıdır.

Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için güçlü ilaçlar kullanılmasıdır. Dudak kanserinde kemoterapi, tedavinin verimini artırmak için radyoterapi ile birlikte verilebilir.

Hedeflenmiş ilaç tedavisi de dudak tümöründe kullanılan yöntemdir. Hedeflenmiş ilaç tedavisi kanser hücrelerinde yer alan zayıf noktalara odaklanır. Bu zayıf yanları engeller ve kanser hücrelerinin ölmesini sağlar.

Reklam Alanı


Loader