11.12.2024
Parçalı bulutlu
İstanbul - 10 °C

Dil Lezyonu Eksizyonu



Dil Lezyonu Eksizyonu

Dil lezyonları, dil yüzeyini örten hücrelerden başlar. Dil kanseri, dilin görünen kısmını ve boğaza doğru uzanan kısmı etkileyen kanserleri ifade eder. Dil kanseri sıklıkla skuamöz ya da yüzey hücrelerinde dilde bir yara veya kitle şeklinde ortaya çıkabilir. Dil kanserleri tüm ağız boşluğu kanserlerinin yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturur. Dil lezyonları 40 yaş üzerinde ve erkeklerde daha sık görülür. Erken teşhis her kanser türünde olduğu gibi dil kanserinde de tedavinin başarısı için oldukça önemlidir. Dil lezyonlarının tedavisinde dil lezyonu eksizyonu en çok tercih edilen tedavilerden biridir.

Dil Lezyonu Eksizyonu

Eksizyon Nedir? Nasıl Yapılır?

Eksizyon tıp dilinde bir dokunun çıkarılıp, atılması için kullanılır. Tıp alanında tıbbi terminolojiye göre hareket edilir. Tıbbi terminoloji uluslararasıdır ve bu dil dünyanın neresine gidilirse gidilsin her yerde aynıdır. Ülkemizde de kullanıldığı gibi tüm dünyada eksizyon kelimesi tıp alanına aynı anlamı taşır. Eksizyon kelimesinin birden fazla anlamı bulunmaktadır. Eksizyon bir dokunun çıkarılarak atılması, kesip çıkarılması olarak kullanılır. Eksizyon biyopsisi özellikle küçük boyuttaki lezyonların tanısının konması ve tedavi edilmesinde kullanılan yöntemlerin başında gelir.

Reklam Alanı


Bu işlem sayesinde daha fazla işlem yapılmasının önüne geçilmiş olur. Eksizyon biyopsisi kötü huylu kanser hücrelerinin tanısının konmasında en çok tercih edilen yöntemdir. Dil lezyonu eksizyonu da bu duruma örnektir. İlk olarak eksizyon yapılacak yer belirlenir. Bölge antiseptik solüsyonla silindikten sonra lokal anestezi uygulanır. 20 dakika sonrası ciltte kesi açılarak, işlem gerçekleştirilir.

Dil Kanseri Hangi Belirtiler ile Ortaya Çıkar?

Dil kanseri diğer ağız kanserleri belirtileri ile çok benzer semptomlara sahiptir. Dil kanserinin oluşumuna bağlı olacak şekilde en yaygın görülen semptom ağız boşluğunda iyileşmeyen yaraların ortaya çıkmasıdır. Ağız kanserinin bazı semptomları başka tıbbi durumlarda da ortaya çıkabilir. Yaşanan semptomlar iki haftadan daha uzun süre devam ederse, kapsamlı bir klinik muayene yapılması gerekir. Doktor gerekli görmesi halinde hastayı, laboratuvar testlerinden geçirir. Kesin tanı konması için uzman bir doktora başvurmak çok önemlidir. Dil lezyonu eksizyonu tedavisi ile hastalıklı hücreler temizlenir.

Dil kanseri genellikle ağrısız komplikasyonlara sahiptir. Dil kanserine özgü belirgin semptomların olmaması ve genellikle ağrısız semptomlar yaşanmasından dolayı, dil kanseri erken evrede daha az tespit edilir. Dil kanseri ağız içindeki diğer kanserlere göre daha fazla görülür. Dil kanserinin belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Reklam Alanı


  • Dilin yan yüzeylerinde gri ve pembemsi bir kitle ya da yara ortaya çıkması.
  • Dil ağrısı ve boğaz ağrısı yaşanması.
  • Yutma ya da çiğneme güçlüğü çekilmesi.
  • Dili hareket ettirirken zorluk yaşanması.

Dil kökünde gelişen kanserli hücreler, genellikle ileri bir aşamada teşhis edilir. Tümörün büyük olması ve kanserin boyundaki lenf düğümlerine yayılması gibi durumların olması halinde tespit edilme oranı erken evreye göre çok daha yüksektir. Dil kökünde gelişen kanserler; boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, boğazda bir yumru hissi, seste değişiklikler ve kulak ağrısı gibi belirtiler ile ortaya çıkar.

Bu semptomlardan herhangi birinin uzun süreli devam etmesi halinde, bir kulak burun boğaz uzmanı ile iletişime geçilmesi gerekir.

Dil Kanseri Teşhis Yöntemleri Nelerdir?

Dil kanseri teşhisinin ilk adımı biyopsidir. Dil lezyonu eksizyonu biyopsisi ile dilde kanser şüphesi görülen kısımdan bir miktar doku alınır. Doku, mikroskop altında incelenir. Şüpheli kanser bölgesinden alınan dokunun bir patolog tarafından incelenmesi, teşhis için belirleyicidir. Dil kanseri tanısının koyulması sonrası bazı tetkikler ile tümörün boyutu, evresi, yayılımı ve diğer organlarla ilişkisi belirlenir. Böylece uygulanacak tedavi yöntemine karar verilir.

Dil kanseri teşhisi sırasında kanser evresi, tedavi seçeneklerini belirler. Hastanın hayatta kalma süresi üzerinde önemli bir etkiye de sahiptir. Dil kanserinin erken teşhisi ile kişinin teşhis sonrası beş yıl sonra hayatta kalma şansı çok fazla yükselir.

Dil Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dil kanseri tespiti yapılan hastanın genel sağlık durumu, tümörün çeşidine ve evresine bağlı olarak değişiklik gösterir. Erken teşhis, dil kanserleri yaşayan hastalarda sağ kalma süresi ve hayat konforu bakımından oldukça önemlidir. Dil lezyonu eksizyonu hem biyopsi aşamasında hem de cerrahi tedavi sırasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Cerrahi prosedüre göre küçük dil kanserlerinde, tümörün cerrahi olarak çıkarılması genellikle tek tedavi şekli olarak değerlendirilir.

Reklam Alanı


Dil lezyonu eksizyonu ile hastadan sağlıksız hücreler temizlenir. Bunun yanında tümörün evresi ve radyolojik incelemelere göre boyun diseksiyonu, etkilenen boyun lenf düğümlerinin cerrahi olarak çıkarılması gerekli görülebilir. Dil lezyonu eksizyonu biyopsisi yapıldıktan sonra radyoterapi genellikle kemoterapi ile birlikte uygulanabilir. Ameliyat öncesi ya da sonrası kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemek için tercih edilir. Kemoterapi, cerrahi ya da radyasyon gibi diğer tedavi seçenekleriyle birlikte uygulanabilir.

Kemoterapide temel amaç, kanserli tümörün büyümesini kontrol altına almaktır. Radyasyonla bir arada uygulandığında kemoradyasyon ismi verilir. Hastalığın semptomlarını kontrol altına almak için uygulandığında palyatif tedavi olarak da isim alır. Ameliyat sonrası kanserin tekrarlama riskini azaltmak için de kemoterapi uygulanabilir. Cerrahi prosedür, radyoterapi ve kemoterapi uygulamasının öncesinde ya da sonrasında hastanın durumuna göre uygulanır.

Dil Lezyonu Eksizyonu Sonrası Süreç Nasıl Yaşanır?

Dil lezyonu eksizyonu geçiren hastalar, ameliyatın büyüklüğüne göre bir günden bir ya da iki haftaya kadar bir süre ağızdan yeme içme olmaksızın damar yolundan beslenirler. Bazı durumlarda burundan mideye uzanan ‘nazogastrik’ tüp aracılığı ile hastalar gerekli besin ve sıvıyı alabilir. Dildeki yaralar iyileştikten sonra hasta, ağızdan ilk olarak sıvı ve yumuşak gıdalar ile beslenmeye başlar. Hastaneden taburcu edilen hastaların hemen hemen hepsi, evinde hazırlanan her türlü gıdayı yiyebilir. Günlük yaşamına dönebilir ancak bir süre ağır işler yapmaktan kaçınmalıdır. Doktorun belirlediği zamanlarda düzenli olarak kontrollerine gitmesi gerekir.

Reklam Alanı


Loader