11.12.2024
Parçalı bulutlu
İstanbul - 11 °C

Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi



Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi

Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi, ağrının ortadan kaldırılması ve stabilitenin sağlanması için uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Hastalık yaşanan eklemin tedavisinde cerrahi yöntem etkinliği sebebi ile tercih edilir. Hastanın yaşamış oldğu ağrı ve sıkıntıları cerrahi yöntemler aracılığı ile kontrol altına almak mümkündür. Artrodez kelime anlamı olarak cerrahi ile iki kemik arasında füzyon oluşturarak eklemin sabitlenmesini ifade eder. Genellikle analjezik ilaçlara, splintlemeye ve diğer konservatif tedavilere yanıt vermeyen ağrılı eklemlere cerrahi uyulama yapılır. Artrit ve eklem yapısını bozan kırık olguları en sık rastlanan endikasyonlardır. Sıklıkla omurga, el, ayak bileği ve ayak başlıca artrodez bölgelerine cerrahi uygulanır. Kemik füzyonunu sağlamak için kemik greftleri, sentetik kemik ikameleri, metal implantlar ya da bunların kombinasyonu tedavi sürecinde tercih edilebilir. Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi sonrası birkaç haftadan bir yıla kadar uzanan bir süreç içinde füzyon tamamlanır.

Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi

Artrodezi Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?

Artrodez, hastalıklı bir eklemde oluşan kemiklerin eklemin hareketini engellemek için birbirine kaynaşması sağlanan ve etkilenen alanda ağrının hafiflemesi hedeflenen bir cerrahi işlemidir. Artrodez, eklem ağrılı ise ya da dayanıksız ise ilaçlar veya artroplasti (eklemin yerine yapay bir malzeme konulması işlemi) gibi farklı tedaviler başarısız olduğunda tercih edilir. Aynı zamanda bu tedaviler hastaya uygun olmayabilir. Böyle bir durumda Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi tercih edilebilir.

Reklam Alanı


Parmak eklemi küçük bir eklemdir. Bu ekleme benzer artrodez ameliyatı lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ancak, büyük eklemlerde genel anestezi uygulanır. Pek çok olguda, her iki uçtaki kemikten birer parça alınır ve kemik yüzeyi ile birlikte kıkırdak da çıkartılır. İki kemik ucu daha sonra taze kemik hücrelerinin büyümesi ile birlikte birbirine kaynaşması sağlanacak şekilde birleştirilir. Kemikler plak, çivi ya da vida aracılığı ile sabitlenmesi gerekebilir. Bazı hastalara kemik grefti de uygulanabilir.

Diz ya da ayak bileği artrodezi, iyileşme tamamlanana kadar sabit tutulmak istenir. Bunun için eklemde ek hareketsizleştirme işlemi (deriden sokulan iğnelerle sabitleştirme) uygulanması tercih edilerbilir.

Artrodez Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

  • Artritten kaynaklı ağrılı eklem sorunu olan kişilerde Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi tercih edilir.
  • Kas disfonksiyonlarının oluşmasından kaynaklı olarak ayak ve ayak bileğinin kronik instabilitesi durumları bu ameliyatı düşündürebilir.
  • Hastanın yere düz basmasına engel olan deformite yaşanmasında tercih edilebilir.
  • Başarılı sonuç alınamayan artroplasti ameliyatı sonrasında tercih edilebilir.
  • Bazı durumlardan kaynaklı travmalar sonucu gelişen artritler, romatizmal hastalıklara bağlı artritler, talus avasküler nekroz gibi durumlarda Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi tercih edilebilir.
  • Hemofilik artropati durumlarında uygulanabilir.
  • Septik artrit sekelinde de tercih edilen bir tedavidir.
  • Kemik kaybının az olduğu talus osteonekrozlarında da artrodez ameliyatına başvurulabilir.

Reklam Alanı


Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Bazı durumlarda Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi uygulanması zorunlu hale gelir. Bu durumlar aşağıdaki gibidir. Kesin kontrendikasyonlar, aktif enfeksiyon, göreceli kontrendikasyonlar, aşırı varus-valgus deformiteleri, 1 cm’den fazla ön ya da arka tibiotalar translasyon ve ciddi kemik kaybı gibi durumlarda cerrahi müdahale şarttır.

Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi sonrası hastanın kemiklerin tam kaynaması altı ay kadar sürebilir. bazı hastalarda bu süreç daha erken de olabilir. Bazı hastalarda ise kemikler birbirine uyum sağlayamaz ama fibröz doku aralarındaki boşluğu doldurur. Kemik kaynaşması ile aynı etki ve sağlamlığı sağlayacak kadar iyi bir sonuç elde edilebilir. Artrodez ameliyatında temel amaç, ağrısız ve hareketsiz bir eklem yapısının oluşmasını sağlamaktır. Ameliyatın başarı şansı bazı kriterlere göre değişir. Bunlar; ameliyat öncesi tanı, cerrahi teknik, kullanılan tespit yöntemi gibi sıralanabilir. Başarı oranı genellikle %77 ile %100 arasındadır.

Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi Ameliyatının Avantajı Nedir?

Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi uygulanan eklem devre dışı kaldığı için ağrı ortadan kalkar ve hasta sağlam eklemini kullanarak gündelik yaşamına dönebilir. Ancak, bu tedavi sonrası oturma, araba kullanma, bisiklete binme gibi günlük aktiviteleri daha kısıtlı olur. Artroplasti ameliyatının aksine, artrodez ameliyatı sonrası etkilenmiş alanda hareketlilik olmaz. Ancak, artrodez artroplastiyle karşılaştırıldığında, işlemden sonra kısa süreli izlem gerekmesi ama düzenli izlem ya da başka bir tedavi gerektirmemesi avantajı vardır. Hasta eklem sorununun tamamen çözümlendiğinden emin olabilir.

Reklam Alanı


Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi Ameliyatının Riski Var Mıdır?

Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi tedavisi özellikle ileri evredeki hastalar için bir kurtarma işlemidir. Tedavinin amacı ağrılı ve kireçlenmiş eklemin ağrısız hale getirilmesini sağlamaktır. Bunun yanında bu işlem çevre eklemlerde yük artışına sebep olacağı için eklem sertliğinin ve yürümek için gereken enerjinin artmasına sebep olabilir. Büyük / Orta / Küçük Eklem Artrodezi komplikasyonları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Eklemde olmaması gereken pozisyonda dondurma işlemi yapılması,
  • Enfeksiyon riski,
  • Eklem arasına konulan kemik dokunun kaynamaması,
  • Komşu eklemlerde kireçlenme oluşması,
  • Ameliyat sırasında artrodez uygulanacak kemik doku yakınında kırık oluşması,
  • Cerrahi bölgedeki önemli damar, sinir ve tendonlarda yaralanma olması gibi komplikasyonları olabilir.

Genel riskler ise şöyledir;

Akciğerin bir bölümünde sönme olabilir ve buna bağlı olarak akciğer ve göğüs enfeksiyon gelişme riski artabilir. Bunlara bağlı olarak antibiyotik tedavisine başvurulabilir. Ağrı ve şişmeyle gelişen bacak damarları içinde kan pıhtılaşması yaşanabilir. Küçük bir ihtimal de olsa bu pıhtının bir kısmı kopabilir ve bir başka organa zarar verebilir. Kalpte zorlanmaya bağlı kalp krizi ve inme riski artabilir. Alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bazı hastalarda bu alerjik reaksiyonlar alerjik şoka bile neden olabilir.

Reklam Alanı


Yukarıda sıraladığımız tüm komplikasyonlar tedaviden ve ameliyat sırasında uygulanan çeşitli ilca ve anesteziden kaynaklanabilir. Her ameliyatta rastlanabileceği gibi bu ameliyatta da çeşitli komplikasyonlara rastlanabilir. Doktor operasyon öncesi tüm komplikasyonlarla ilgili hastayı detaylı olarak bilgilendirir.

Reklam Alanı


Loader