Büyük kemik osteotomi ameliyatı ciddi ve esnek olmayan deformitelerinin tedavisinde kullanılan önemli bir yöntemdir. Osteotomi ameliyatı yaygınlaşmaya başlamadan önce bu deformiteler olduğu gibi bırakılırdı. Bazı durumlarda hiç düzeltme yapılmadan uygulanan füzyon işlemi ile ilerlemesi durdurulmaya çalışıyordu. Ostetomi ameliyatlarının yaygın olarak uygulanmaya başlamasıyla daha önce ameliyat edilemez olduğu düşünülen deformiteler artık önemli oranda bir düzeltilebilir hale geldi. Ancak bu ameliyatlar özellikle nörolojik yaralanma riski taşıdığı için tecrübeli cerrahlar tarafından gerçekleştirilmelidir.
Reklam Alanı
Büyük Kemik Osteotomi ameliyatında zarar gören bölgeden kemik kesilip çıkartılır. Daha sonra hasarlı bölgenin uygunluğuna göre fiksasyon kemik implantı yapılır. Osteotomi ameliyatları kemiğin çıkarılma şekline ve miktarına göre değişiklik gösterir. Büyük Kemik Osteotomi ve fiksasyon kemik implant çıkarma işlemi mutlaka nöromonitorizasyon eşliğinde yapılmalıdır.
Büyük Kemik Osteotomi ameliyatına hazırlık süreci diğer ameliyatlar ile aynıdır. Doktor filmlere ek olarak MRG talep edebilir. Osteotomi ameliyatı sonrasında iyileşme süreci ve hastanın hastanede kalma süresi hastanın genel durumuna göre değişiklik gösterir.
Büyük Kemik Osteotomi ve fiksasyon kemik implant çıkarma kemik düzeltici cerrahi olarak tanımlanır. Diz altında bulunan kaval kemiğinin cerrahi yöntemle kesildikten sonra bacaktaki eğrilin düzeltilmesini ifade eder. Dizin iç kısmındaki kıkırdakta hasar ve aşınma oluşabilir. Hastada “futbolcu bacağı” görüntüsü oluşturabilir. Bu durumdaki hastalarda bacaktaki yük dizin iç tarafındaki kıkırdak hasarını her geçen gün arttırır. Büyük Kemik Osteotomi ameliyatıyla bacakta bozulan aks yeniden eski yerine getirilir. Osteotomi ameliyatında bozulan aksın eksi yerine getirilebilmesi için tibia adı verilen kaval kemiği dize yakın kısımdan gerekli miktarda kesilir. Büyük Kemik Osteotomi ameliyatı protez önleyici cerrahi yöntem olarak tabir edilir. Bu hastalar osteotomi ile tedavi edilmezse birçoğu ilerleyen dönemde diz protez cerrahisi ile karşı karşıya kalabilir.
Reklam Alanı
Futbolcu bacak olarak tanımlanan kişilerde, Büyük Kemik Osteotomi ameliyatı tercih edilen bir yöntemdir. Dizin iç kısmında kıkırdak hasarı meydana gelir. Halk dilinde kireçlenme olan ve buna eşlik eden O bacak deformitesi olan hastalar, bu ameliyat ile tedavi edilir. Dizinin iç kısmında kıkırdak hasarı yaşayan yani kireçlenme başlayan ve kemiklerin her geçen gün birbirine yaklaştığı hastalarda aşınmaya bağlı olarak bacağın şekli değişir. Diz deformitesi yaşayan hasta çok fazla beklemeden tedaviye alınmalıdır. Bu hastalarda dizin iç kısmında olması gereken normal mesafe daraldıkça diz dışa doğru kayabilir. Hastada aşınmanın ilerlemesini durdurmak ya da yavaşlatmak için Büyük Kemik Osteotomi ameliyatı tercih edilir.
Kıkırdak hasarı yaşayan ve ileride diz protezi olma ihtimali yüksek olan hastalarda zaman kazanmak için büyük kemik osteotomi ve fiksasyon kemik implant çıkarma işlemi yakın ve uzun zamanda faydaları bulunmaktadır. Büyük Kemik Osteotomi ameliyatının kısa vadeli faydası ise hastanın dizindeki ağrıyı azaltmaktır. Böylece kıkırdak hasarına iyileşme fırsatı da verilir. Bu ameliyat sayesinde dize binen yük iç kısımdan dış kısma kaydırılmış olur. Kıkırdağın kendisini iyileştirmesi için fırsat verilir. Kıkırdağın iç kısmındaki aşınma devam ederse hasta diz protezi ameliyatı olmak zorunda kalabilir. Bu hastalar genellikle yarım diz protezi ile tedavi olurlar. Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda büyük kemik osteotomi ameliyatı uzun vadede protez cerrahisine gidişi yavaşlatır. Hastan diz kıkırdağında ne kadar az aşınma yaşıyorsa, protez cerrahisine gidişi o kadar yavaşlar.
Reklam Alanı
Ön çapraz bağ yırtığı ile karşı karşıya olan ya da bağ tedavisini geciktiren kişiler, bacak deformitesi yaşayabilir. Bu hastalarda hem ön çapraz bağ hem de eş zamanlı olarak büyük kemik osteotomi ameliyatı uygulanabilir. Bacaklarında doğuştan şekil bozukluğu olan kişiler ve zamanla aşınma yaşanabilir. Bu hastalarda dizdeki yük zaten iç kesimden geçer ve bacakta eğrilik varsa büyük kemik osteotomi tedavisinden olumlu sonuç alabilir.
Büyük kemik osteotomi ameliyatından sonra hastaların yükten korunması için baston kullanması gerekir. Hastalar evlerine döndükten sonra günlük yaşamlarına devam edebilir. Baston hastanın iyileşmesine bağlı olarak, ortalama 6 hafta kullanılır. Masa başı çalışanlar, 2 hafta sonra sosyal yaşama dönebilir. Ancak ağır işlerde çalışan hastaların 6-12 hafta beklenmeleri gerekir.
Reklam Alanı
Büyük kemik osteotomi ve fiksasyon kemik implant çıkarma ameliyatına bağlı riskler ile hastaya bağlı riskler bulunur. Her cerrahi işlemden önce hastanın kalp, akciğer gibi riskleri kontrol edilmeli ve ameliyata uygun olup olmadığına karar verilmelidir. Osteotomi ameliyatına bağlı riskler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Büyük kemik osteotomi ve fiksasyon kemik implant çıkarma işleminden sonra en önemli risklerden biri kemiğin geç kaynaması ya da kaynamamasıdır. Kemik kesilerek açılır ve zamanla bu boşluğun dolması beklenir. Özellikle sigara kullanan hastalarda iyileşme sorunları sıklıkla görülür. Obez ya da kilolu hastalarda da iyileşme süreci daha yavaştır. 9 ile 12 ay kadar kaynamanın sürdüğü hastalar görülmektedir.
Her cerrahi işlemde yaşanabileceği gibi Osteotomi ameliyatında da enfeksiyon riski yüksektir. Ancak, enfeksiyon riski kaynama sorunlarına oranla çok daha azdır.
Reklam Alanı
Büyük kemik osteotomi ameliyatlarında kullanılan implantlar bazen hastalara rahatsızlık verir. Bu gibi durumlarda iyileşme sürecinden sonra fiksasyon kemik implant çıkarma işlemi yapılır.
Bütün operasyonlarda görülen pıhtı osteotomi ameliyatlarında da bulunur. Pıhtı riskini ortadan kaldırmak için hastalar ayağa kaldırılmaktadır. Çeşitli egzersizlere başlanır ve varis çorabı kullanılır. Aynı zamanda özel cihazla kanın akışı hızlandırılır.
Reklam Alanı
Reklam Alanı