Bunion - Bunionette Eksizyonu



Bunion - Bunionette Eksizyonu

Bunion - Bunionette eksizyonu konservatif tedavi yöntemlerinin faydalı olmadığı durumlarda uygulanır. Bunionların birçoğu cerrahi tedaviye gerek kalmaksızın tedavi edilebilirler. Ancak cerrahi öncesi uygulanan tedaviler yeterli gelmediği durumlarda; Bunion - Bunionette eksizyonu, ayak deformitesini düzeltebilmesiyle ağrınızı ortadan kaldırabilir. Zamanla normal aktivitenize yeniden geri dönebilirsiniz. Bir ortopedi cerrahinin sizin için en iyi seçenek olup olmadığına doktorunuz karar verecektir. Bunyonların tedavisi hakkında hiçbir bilginiz yoksa veya ortopedi cerrahıyla ameliyat olmaya karar verdiyseniz bazı detaylara hakim olmanız önemlidir.

Bunion - Bunionette Eksizyonu

Bunion - Bunionette Nedir?

Bunion - Bunionette bir ayak deformitesi olup, Hallux Valgus sebebi ile ortaya çıkan bir problemdir. Bunion - Bunionette ayak başparmağındaki küresel kitlesindeki mukozanın şişmesidir. Hallux Valgus Latinceden gelen ayak başparmağının(hallux) dışa doğru(valgus) dönmesini ifade eder. Ayak başparmağına bağlı olan kemik, ayağın iç kenarında belirgin bir hal alabilir. Bu şişliğe Bunion - Bunionette denir ve içi kemik ve yumuşak doku ile doludur.

Reklam Alanı


Bunion - Bunionette Oluşumunun Sebebi Nedir?

Bunion - Bunionette oluşumunun en çok rastlanan sebebi ayağa uygun olmayan ayakkabılar kullanmaktır. Özellikle ayak başparmağını doğal olmayan bir pozisyonda sıkan dar, sivri burunlu ayakkabıların uzun süre giyilmesi Bunion - Bunionette oluşumuna neden olur. Bunun yanı sıra Bunion - Bunionette artrit ve polio da bunyonlara sebep olabilir. Bunion - Bunionette formasyonunda sıklıkla genetik faktörler rol oynar. Ancak, tüm bunlar Bunion - Bunionette oluşumunun sadece ufak bir yüzdesini kapsar. Bunion - Bunionette kadınlarda erkeklere oranla dokuz kat daha fazla görülür. Bunion - Bunionette eksizyonu sayesinde bu sorun ortadan kaldırılabilir.

Bunion - Bunionette Önlenebilir mi?

Bunion - Bunionette ilerlemelerine izin verilirse sıklıkla ağrılı bir hal alır. Ancak, tüm Bunion - Bunionetteler ilerlemeyebilir. Çoğu vakada Bunion - Bunionette eskizyonu uygulanmasına gerek kalmaz. Genelde ağrısız olanların cerrahi müdahaleye gereksinimleri olmaz. Ortopedi cerrahları ağrı oluşturmayan, hiçbir zaman sorun yaratmayan Bunion - Bunionette için cerrahi önermezler. Vakaların büyük bir kısmı bunion ağrısını ayak başparmağına baskı yapmayan uygun ayakkabı seçenekleri ile başarılı bir şekilde yönetebilir. Ortopedi cerrahı tarafında hastaya uygun, doğru ayakkabılar hakkında bilgi verecektir.

Bunion - Bunionette Cerrahisine Neden İhtiyaç Duyulur?

Bunion - Bunionette eksizyonu işlemine karar vermede en önemli faktör cerrahide uygulanacak yöntemin sonuçlarını öğrenmektir. Bunion cerrahisini tercih eden hastaların büyük bir çoğunluğu cerrahiden sonra ağrının azalacağı ve başparmaklarının hizasında anlamlı bir düzelme yaşayacakları için cerrahiye başvurur. Bunion cerrahisi sonrası ayaklar uygun olan ayakkabılar giyilir. Hatta hastanın hayatınızın geri kalanında bazı ayakkabı sınırlamaları olacaktır. Bunion deformitesinin esas sebebinin sıkı giyilen ayakkabılar olduğunu unutmamak gerekir.

Bunion - Bunionette Eksizyonu Hazırlık Süreci

Bunion - Bunionette eksizyonu kararı alındıysa, hastanın sağlığının değerlendirilmesi için ameliyattan önce aile hekimi ile tam bir fiziksel sorgulama yapılır. Kalp, akciğer ya da diğer kronik hastalıkların varlığı sorgulanır. Aile hekiminin ameliyat öncesi bu sorunlara tam olarak yanıt almış olması gerekir.

Hastadan kan örnekleri, akciğer grafisi, idrar örneği ve özel ayak grafisi gibi operasyona yardımcı olacak testler talep edilir. Hemen hemen bütün Bunion - Bunionette eksizyonu ayakta tedavi şeklidir. Hastaneye giriş yapan hastayı ilke olarak anestezi uzmanı değerlendirir. Pek çok Bunion - Bunionette eksizyonu uygulamasında anestezi ayak bileği ekleminin hemen altından blokaj ile gerçekleştirilir. Bazı durumlarda ise genel veya spinal anestezi de kullanılabilir. Ameliyat süresi bir saattir.

Reklam Alanı


Bunion - Bunionette Eksizyonu Sonrası Olası Komplikasyonlar

Bunion ameliyatından sonra komplikasyon çok düşüktür. Enfeksiyon, bunİonun tekrarlaması, sinir harabiyeti ve devam eden ağrı komplikasyonlar içinde en sık görülenlerdir. Eğer hastada herhangi bir komplikasyon oluşursa bu komplikasyonlar tedavi edilebilir. Ancak, hastanın iyileşme süreci biraz uzayabilir.

Bunion - Bunionette Eksizyonu Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyatın başarısının büyük bir kısmı hastanın ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta içinde ortopedi cerrahının tüm talimatlarını takip etmesine bağlıdır. Hasta sağlıklı bir iyileşme süreci geçirmek için, ilerdeki birkaç ay süresince düzenli olarak cerrahı ile görüşür. Hasta hastaneden ayak baş parmağını düzeltilmiş pozisyonda tutan bandajlarla taburcu edilir. Aynı zamanda hasta ameliyat sonrası özel bir ayakkabı giyer. Ayağı korumak temel amaçtır ve ayak alçıya alınacaktır. Dikişler ise ameliyattan hemen hemen iki hafta sonra alınır. Ancak, hasta ayağını sargı ya da bir bağ (brace) ile devam ettirilen desteklemeyi kullanması gerekir.

Sağlıklı bir iyileşme için uygulanan desteğin kuru tutulması ve iyi kullanılması gerekir. Aksi takdirde Bunion - Bunionette eksizyonu sonrası bunion nüksedebilir. Ortopedi cerrahı tarafından hastaya ameliyattan sonra ilk birkaç hafta yürüteç, baston ya da koltuk değneği kullanması önerilir. İyileşen yaranın bulunduğu ayağa yavaş yavaş ağırlık verilmesini söyleyecektir. Bununla birlikte operasyonu takip eden ilk birkaç hafta süresince hasta sadece kısa mesafe yürümelidir.

Reklam Alanı


Bunion - Bunionette eksizyonu sonrası birkaç gün geçtikten sonra hastanın ayaklarını mümkün olduğunca fazla yüksekte tutması istenir. Ağrı ve şişliği azaltmak için buz uygulaması tavsiye edilir. Sargıları çıkarıldıktan sonra ilk bir kaç ay, ameliyat yeri tamamıyla iyileşinceye kadar, sadece atletik ayakkabılar önerilir. Bazı egzersizler ya da fizik tedavi, operasyondan sonra ayağın gücünün geri gelmesi önerilen uygulamalardır. Cerrah, ayak bileğini güçlendiren cerrahi bir bant kullanılmasını da tavsiye eder. Ayak parmaklarındaki hareketin eski haline gelmesi için bazı bilyeler kullanılması da tavsiye edilebilir. Bu egzersizler yavaş yavaş başlar ve cerrah ile fizyoterapistin talimat verdiği bilgiler doğrultusunda uygulanır.

Bunion - Bunionette Eksizyonu Sonrası Kaçınılacak Sorunlar

Bunion - Bunionette eksizyonu sonrası yaygın olmasa da komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

  • Ameliyat sargıların gevşemesi ya da çıkması
  • Ameliyat sargılarında kan veya akıntı ile nemlenme
  • Ameliyat sonrasında kullanılan ilaçların yarattığı yan etkiler olabilir
  • Tüm bunlara ek olarak ateş, titreme, sargı etrafında inatçı kızarıklık ve sıcaklık, sürekli artan inatçı bir ağrı, tedavi edilen ayağın üst kısmında yer alan baldırda şişlik gibi enfeksiyona işaret eden durumlar yaşandığında mutlaka ortopedist ile görüşülmelidir.

Komplikasyonların ortadan kalkması için uygulanan yöntemler sayesinde hasta kısa bir süre içinde günlük yaşamına geri dönebilir.

Reklam Alanı


Loader