Bağırsak Tıkanıklığı Ameliyatı



Bağırsak Tıkanıklığı Ameliyatı ( Brid İleus )

Bağırsak tıkanıklığı ameliyatı (brid ileus), ince bağırsağın bir bölümünün veya kalın bağırsağın karında daha önce oluşmuş yapışıklıklardan, dolaşım bozuklukları sonucu bağırsakların yetersiz beslenmesinden, komşu organ rahatsızlıklarının anormal basısından kaynaklanabilir.

Reklam Alanı


Tıkanıklık kanın dokuya ulaşmasını engellediği için bu duruma bağlı olarak ciddi komplikasyonlar gelişebilir.Her yaştan insanı etkileyebilen ancak en çok gençlerde görülen bağırsak tıkanıklığı (brid ileus), acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Semptomlar aniden ortaya çıkabilir. Bağırsak tıkanıklığının önlenmesi, duruma dahil olan risk faktörlerinin iyi anlaşılmasını gerektirir.

Bağırsak Tıkanıklığı Ameliyatı

Bağırsak Tıkanıklığı ( Düğümlenmesi ) Nedir?

Bir yetişkinin bağırsak tıkanıklığı (brid ileus) yaşama olasılığı oldukça uzaktır. Çocuklarda, özellikle bebeklerde görülen bağırsak tıkanıklıkları, durum kontrol altına alınmazsa ölümcül olma potansiyeline sahiptir. Tıkanma, bağırsakların tüm faaliyetlerinin tamamen durmasına ve bölgeye kan akışının kesilmesine neden olabilir.

Hastalık zamanında tedavi edilmezse, dolaşım sisteminin sert kısmındaki kan akışının kaybı, geri dönüşü olmayan doku ölümüne neden olabilir. Yenidoğan popülasyonunda, Hirschsprung hastalığı, gastrointestinal malrotasyon ve konjenital anormallikler nedeniyle artan bağırsak hareketi ile birlikte bunlardan biridir.

Hastanın yaşı, bağırsak tıkanıklığı öyküsü, genişlemiş kolon, tekrarlayan kabızlık, tümör, cerrahi komplikasyonlar ve karın içi yapışıklıklar gibi durumlar sayılabilir. Ayrıca kadınların değil erkeklerin bağırsak düğümlenmesine kadınlardan daha yatkın olduklarına dikkatinizi çekmek gerekir.

Çok fazla egzersiz yapmazlarsa ve 50 yaşın üzerindeyse, bu rahatsızlıktan muzdarip olma olasılığı daha yüksek olanlar, fazla hareket etmeyenlerdir.

Reklam Alanı


Bağırsak Tıkanıklığı Belirtileri

Bağırsak tıkanması vakalarında semptomlar oldukça şiddetli olabilir ve herhangi bir anda ortaya çıkabilir. Tıkanmış bağırsak, bir kişinin yoğun ve tırmanan ıstırap yaşamasına neden olur. Durum kötüleşirse ve kan akışı bozulursa doku ölümü meydana gelebilir.

Aşağıdakiler, bağırsak tıkanıklığı belirtileri ve semptomlarıdır;

  • Aniden ortaya çıkan kramp mide rahatsızlığı
  • Şok hali
  • Karında şişkinlik
  • Dışkı ve gaz yapamama
  • Kusma ve Bulantı
  • Kanlı dışkı
  • Kusma ve ishal sıvı kaybına neden olabilir.
  • Ateş

Bu semptomlara ek olarak, çocuklarda bağırsak tıkanıklıkları aşağıdakilerle de ortaya çıkabilir;

  • Acı ve öfke çığlıkları
  • Huzursuzluk
  • Emmede zorluk çeken bebekler.

Reklam Alanı


Ağrının şiddeti, bir kişinin ne sıklıkla hıçkırık nöbetleri geçireceğini etkiler. Daha sonraki aşamalar, şiddetin sıklığını her 15-20 dakikada birden her 30 dakikada bir sıklığa kadar artırabilir.

  • İshal
  • Kalp atışını hızlandırmak
  • Letarji kaynaklı uyku hali
  • Hiperventilasyon

Bağırsak Tıkanıklığı Tanısı

Yukarıda bahsedilen sorunları olan hastalar önce doktorlar tarafından dinlenir, ardından uygun tedavi stratejisi belirlenir. Kesin bir teşhis için aşağıdaki yaklaşımlar kullanılabilir;

  • Bir kan testi gereklidir.
  • Bir dışkı testi
  • Röntgen
  • Ultrason ve bilgisayarlı tomografi (USG)
  • Kolonoskopi

Reklam Alanı


Esnek sigmoidoskopi yöntemi, kalın bağırsak tıkanıklığı teşhisinde faydalıdır. Kalın bağırsağın geri kalanını incelemek için anüs yoluyla küçük bir cihaz sokulur ve oraya yerleştirilir. Kolonoskopi için kullanılan aletlerle karşılaştırıldığında, bu cihaz, prosedür için kullanılanlardan daha küçük bir ayak izine sahiptir.

Öte yandan bu operasyonun çok fazla rahatsızlık yaratmadığının altını çizmek gerekir. Bundan sonra hasta, tıbbi tesiste kalmadan evine gidebilir ve normal faaliyetlerine devam edebilir. Cerrahi işlem sırasında bağırsaklar sigmoidoskopiden önceki haline dönebilir.

Ancak bu yöntemin bir tedavi tekniği değil, bir teşhis ve görüntüleme yaklaşımı olduğunu unutmamak gerekir. Sigmoidoskopi yöntemi ile düğüm açıldıktan sonra daha ileri cerrahi operasyonlar gerekebilir. Bu, bağırsakta meydana gelen tıkanıklıkla ilgili zorlukların riskinden kaynaklanmaktadır.

Bağırsak Tıkanıklığı Tedavisi

Bağırsak tıkanıklığı tedavisi, sindirim sistemindeki tıkanıklıkları gidermeye yöneliktir. Bu iki amaç aynı anda paralel olarak yürütülmektedir. Çoğu durumda bağırsak düğümlenmesi için cerrahi tek tedavi seçeneğidir. Farmasötik tedavi tıkanıklığı gideremezse, mümkün olan en kısa sürede cerrahi müdahale ciddi olarak düşünülmelidir.

Tedavi sırasında, sindirim sisteminin bütünlüğünü korumak ve normal fizyolojinin işleyişini sürdürmek için bağırsak yolunun tıkalı bölümünün çıkarılması esastır. Bu durumda midenin sağlıksız uçları sağlıklı uçlarına bağlanır.

Açık cerrahi ve laparoskopi bu tedavileri gerçekleştirmek için uygun seçeneklerdir; bu sadece davanın özelliklerine bağlıdır. İnce veya kalın bağırsağın bir bölümünün karın duvarında açılan delik olan stomalar bazı cerrahi operasyonlardan sonra gerekebilmektedir; bununla birlikte, genellikle yalnızca kısa bir süre için kullanılırlar.

Bu, ne kadar erken uyandığınıza bağlı olarak başınıza gelebilir veya gelmeyebilir. Düğümler tedavi edilmezse enfeksiyon ve sepsis gelişme riski vardır.

Reklam Alanı


Karın İçi Yapışıklık ( Bridektomi ) Nedir?

Dokular olarak da bilinen karın içi yapışıklık ( ridektomi ), rahim, tüpler, yumurtalıklar veya bağırsaklar gibi karın içindeki organlar tarafından üretilebileceği gibi karın duvarı ve karın içi organlar tarafından da üretilebilir. Karın bölgesindeki doku geçmişte endometriozis, enfeksiyon veya ameliyatla hasar görmüşse, burada yapışıklıklar oluşabilir.

Yapışıklıkların, bulundukları yere bağlı olarak, çocuk sahibi olmayı zorlaştırması veya ağrıya ek olarak bağırsak tıkanıklığı oluşturması muhtemeldir. İnsanlar birbirine benzer semptomlar tarif ettiğinde, yapışıklık teşhisini düşünmek çok önemlidir. Laparoskopik cerrahi, karın boşluğuna daha az invaziv erişime izin verdiği için yapışıklıkların teşhis ve tedavisinde tercih edilen yöntemdir.

Karın İçi Yapışıklıkların Sebebi Nedir?

Karın içi yapışıklık (Bridektomi) hastalığına neden olan enfeksiyonlar:

  • Kısırlık (rahim içi duvar dokusunun alt karına yerleşmesi),
  • İltihaplı bağırsaklar (bağırsak enfeksiyonu),
  • Apandisit,
  • Safra kanallarının hastalığı (safra kesesi enfeksiyonu),
  • Genital sistemin bulaşıcı bozuklukları (genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeniyle).

Karın içi yapışıklık ( Bridektomi ) daha önceki ameliyatların bir sonucu olarak gelişmesi de mümkündür. Laparoskopi gibi açık işlemler sırasında yapışıklık gelişme olasılığı artar; bununla birlikte, herhangi bir önceki ameliyattan sonra yapışıklık geliştirme olasılığı artar.

Bir cerrah kapalı ameliyat yaptığında, küçük kesiler yapar ve hastanın karnını ve iç organlarını görmek için bir kamera kullanır. Bu, hastanın dokusuna çok az zarar verilmesiyle sonuçlanır. Bazı bireyler, vücutlarında adezyonları diğerlerinden daha sık yapan genetik özellikleri bulaşmış alabilir.

Karın İçi Yapışıklıkların Neden Olduğu Sorunlar Nelerdir?

Kısırlık (İnfertilite) ve Hamilelik Sorunları:

Kadınlarda yumurtalık ve tubal yapışıklıklar sonucunda kısırlık gelişebilir. Tüplerinde veya çevresinde yapışıklıkları olan kadınların, bu yapışıklıkları (yumurtalık kanalları) olmayan kadınlara göre dış gebelik geçirme riski daha yüksektir.

Uterus adezyonları, kısırlığın ve tekrarlayan gebelik kayıplarının potansiyel bir nedenidir. Bu hastalığa tıpta Asherman Sendromu adı verilir.

Bağırsak Tıkanmaları

Bağırsaklardaki küçük yapışıklıklar sindirim sistemini kısmen veya tamamen tıkayabilir. Karın içi yapışıklıklar, bağırsak tıkanıklığının kanserden sonra en yaygın ikinci nedenidir.

Reklam Alanı


Kasık ve Karın Ağrısı

Yapışıklıklar, organları normal konumlarından kaydırdıysa veya anormal bir duruş oluşturduysa, bu, alt karın ve kasıkta rahatsızlığa neden olabilir.

Karın İçi Yapışıklığın Tedavisindeki Seçenekler Nelerdir?

Karın içi yapışıklıkları olan hastaların tedavisinde tedavi olarak öncelikle ameliyatsız yöntemler seçilmektedir. Öte yandan, ameliyat belirli bireylerin ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Bu hastalarda akut ataktan yeni çıkmış bireyleri engelleyen bant veya yapışıklıkların cerrahi olarak çıkarılması gerektiğinden iyileşme süreci oldukça uzun sürebilir.

Karın İçi Yapışıklığın Tedavisinde Kullanılan Laparaskopik Ameliyatların Yararları Nelerdir?

Genel olarak, laparoskopik cerrahi, karın içi yapışıklıklar için ilk tercih edilen tedavidir. Çoğu zaman laparoskopik adezyolizis (laparoskopik cerrahi ile yapışıklıkların açılması), karın içi yapışıklıkların ve bantların çıkarılması işlemine verilen terimdir.

Laparoskopik cerrahi aşağıdaki avantajlara sahiptir;

  • Karın içi yapışıklıkları gidermek için bu operasyonların yapılması yaygındır. Fakat bu işlemler sonucunda yeni bir yapışıklık olabilir.
  • Sonuç olarak laparoskopi ile karın içi yapışıklıklar daha az olasıdır çünkü cilt kesisi daha küçüktür, karın iç zarı (Parietal Periton) kurumaz ve eldivenin, gazlı bez gibi yabancı maddelerle temas yoktur.
  • Laparoskopik cerrahide hastanın yeni bir karın içi yapışıklık oluşturma şansı açık cerrahiye göre daha düşüktür.
  • Laparoskopik cerrahi geçiren hastalarda bağırsak hareketleri daha çabuk geri döner. Laparoskopik cerrahi sonrası bireyler daha hızlı yeme ve içmeye başlar. Karın içi yapışıklık riski bu şekilde azaltılır. Hem hasta hem de doktor bunu çok takdir edecektir.
  • Estetik olarak laparoskopik cerrahi açık cerrahiye tercih edilir.
  • Laparoskopik cerrahiden sonra hastalar hafif rahatsızlık bildirir.
  • Genel olarak, laparoskopik cerrahi, karın içi yapışıklıkları olan hastaların tedavisinde daha etkilidir.

Reklam Alanı


Loader